2022. május 26. Fülöp, Evelin
Védik a kerékpárokat Tiszaújvárosban
minap.hu
|
2014. augusztus 22. 14:21
|
frissítve: 2014. augusztus 22. 14:40
Egy ez idáig egyedülálló Kerékpár-jelölő Programot vezetett be Tiszaújváros Önkormányzata a helyi rendőrkapitánysággal közösen.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság törekszik évről évre az illetékességi területén lévő településeken a lehető legtöbbet megtenni a megfelelő közbiztonsági és bűnügyi helyzet fenntartásáért, illetve további javításáért.

Tiszaújváros jellemzően „kerékpáros város”, rengetegen választják közlekedési eszközként a biciklit, ezért a kerékpárlopások megelőzésére, valamint a jogsértések elkövetőinek felderítése érdekében a helyi rendőrkapitányság egy olyan bűnmegelőzési projektet dolgozott ki, amely kellő szintű védelmet jelenthet a kétkerekűeknek és azok tulajdonosának.
A rendőrkapitányság és a város vezetése a kerékpárosok problémájának kezelése érdekében dolgozta ki a Kerékpár-jelölő Programot.

A jelölőrendszer mibenléte egy olyan pasztában rejlik, amely segítségével gyakorlatilag bármilyen felületen képezhető jelölés, mellyel az adott tárgy egyedileg azonosítható. A jelölőpaszta száradása során szinte beleég az anyagba. A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság elgondolása alapján a városlakók kerékpárjai ezen eljárással kerülnek védelem alá. A megjelölt kerékpárok adatai egy számítógépes programban kerülnek rögzítésre, ami a tulajdonos nevét és elérhetőségét is tartalmazza. Az informatikai programban történő rögzítés mellett – a jelöléssel egyidejűleg – a kerékpár tulajdonos részére kiállítanak egy úgynevezett kerékpár-igazolványt is, amely tartalmazza az előzőekben felsorolt adatokat.

Így egy rendőri ellenőrzés során a kerékpáron lévő egyedi azonosító UV-fénnyel való megvilágítása során a járőr azonnal le tudja kérdezni a kerékpár adatait és tulajdonosát.

A kerékpárjelölést a helyi lakosok díjmentesen vehetik igénybe a meghirdetett munkanapokon a rendőrkapitányságon.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat