2024. július 24. Kinga, Kincső
Vendégeket vonzó fejlesztések
Csörnök M.
|
2015. január 10. 18:12
|
frissítve: 2015. február 04. 09:58
Turisztikai fejlesztések, épülő kerékpárutak, a közösségi közlekedés járműparkjának fejlesztése, rendezett közterületek és értékteremtő közmunka – csak néhány kulcsgondolat a második alpolgármesteri ciklusát új feladatkörökkel kezdő Pfliegler Pétertől.

– Sok fontos dolog történt az elmúlt évben, ezek közül én hármat szeretnék kiemelni, amelyek a városüzemeltetéshez, turisztikához, és így nyilván hozzám is tartoztak. Az első és legfontosabb, hogy augusztus végén átadhattuk a Diósgyőri várat. Sokat járok külföldön, és megfigyeltem, hogy számos turista érkezik azokba a városokba, ahol jó állapotú vár vagy várkastély található, és azt meg is tudják tölteni jó programokkal. Hiszek abban, hogy a diósgyőri az ország egyik legszebb vára, jó programokat idehozni pedig nem ördöngösség, mert már eddig is sikerült – így nagyon sok turistára számíthatunk belföldről és külföldről is. Ennek igen pozitív előjele, hogy több mint 70 ezren látták csak augusztus óta! – tájékoztatott Pfliegler Péter alpolgármester.

pfliegler_peter_141222ml_08.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester Fotó: Mocsári L.

Hozzátette: a várkörnyéki további fejlesztések – a Lovagi tornák tere, a vásártér, a megújuló strand – egy olyan komplex fejlesztés részei, amelyek révén nemcsak idehozhatók, de több napra itt tarthatók a vendégek. A turizmus egyébként kiemelt fejlesztési pontja Miskolcnak, és Tapolcával, Lillafüreddel együtt komoly fejlődést hozhat gazdasági erőben, hiszen a turisták vásárolnak ajándékot, élelmiszert, valahol megszállnak…

– A másik jelentős, a végéhez ért projekt a Zöld Nyíl. Karácsony előtt megérkezett az utolsó, a 31. új villamos Miskolcra, aminek óriási a jelentősége. Különösen azt figyelembe véve, hogy ha minden jól alakul, pályázatunk nyer, akkor már jövőre gázüzemű (CNG) buszokkal is járhatunk. Így a város közösségi közlekedése Magyarországon, de valószínűleg Európában is az egyik legfiatalabb és leginkább környezetbarát járműparkot tudhatja majd magáénak – emelte ki Pfliegler Péter. A harmadik fontos eredmény és egyben terv a közlekedés egy másik szegmensét érinti – és egyben összefügg a turizmussal, valamint a város gondolkodásmódját meghatározó Green City, azaz „zöld város” szemléletmóddal.

utolso_villamos_141222ml_19b.jpg

Az alpolgármester emlékeztetett, legutoljára októberben adták át a miskolci kerékpárút-hálózat egy újabb szakaszát Martin-kertváros és Szirma között. Ennek a kis szakasznak azért van különös jelentősége, mert ezáltal kapcsolódhat majd – egy újabb, körülbelül egy kilométeres szakasz tervbe vett megépítése után – a miskolci rendszer a január végére elkészülő Nyékládháza – Mályi – Kistokaj – Miskolc-Szirma úthoz. Eger által benyújtott pályázat révén a két megyeszékhelyet is össze lehet kötni kerékpárúttal.

– A 2014-20-as fejlesztési ciklusban szerepel a Diósgyőr–Lillafüred közötti út terve. Így Nyékládházáról Diósgyőrön át akár Egerig el lehet majd kerékpározni. Ez nagyon fontos fejlesztés lehet, mert sok a kerékpáros turista. Hiszem, hogy ez rövidesen megvalósul, mert jó, támogatható cél! – hangsúlyozta Pfliegler Péter.

kerekparut_atadas_141008ml_01.jpg

Az alpolgármesteri feladatkörök változásával kapcsolatban először is leszögezte: a területek legalább annyiban átjárhatók, hogy tudnak segíteni és segítenek is egymásnak, ha szükséges.

A nála maradt területek közül, mint leginkább a miskolciak szeme előtt lévőt, kiemelte a városüzemeltetést, hozzátéve: bízik benne, hogy látják a polgárok a közterületek fejlődését – például a II. János Pápa tér, illetve a Patak utcai tér rendezését, parkosítását. Hozzá tartoznak továbbra is a nemzetközi kapcsolatok, amik – több várossal nemcsak sok évtizedes, de ma is élő, sőt több esetben közös uniós projektek megvalósításában testet öltő – testvérvárosi kapcsolatokat takarnak.

– Teljesen új feladat számomra ugyanakkor a közfoglalkoztatás felügyelete. Miskolcon több mint 1000 ember vesz részt benne. Jövőre még nőhet is ez a szám, hiszen tudjuk, hogy a kormányzat azt szeretné, minél kevesebben éljenek segélyekből. Fontos munka tehát a városüzemeltetési és beruházási osztállyal, illetve a Városgazdával közösen kialakítani egy olyan rendszert, amelyben a közfoglalkoztatottak is pontosan tudják, hogy amit tesznek, miért fontos a városnak, és a polgárok is látják, hogy becsülettel és szorgosan dolgoznak. Mert azt mindenképp le kell szögeznünk: a közmunkások értéket teremtenek, amikor például utakat vagy csatornát tisztítanak, lomboznak, füvet nyírnak, hiszen e munkák elvégzése nélkül rosszabb lenne a környék lakóinak életminősége – fogalmazott Pfliegler Péter.

avasi-pince-forum-111011ml_10.jpg

Évek óta foglalkozik a történelmi Avassal, a kép egy korábbi pincefórumon készült

Ugyancsak az ő hatáskörébe tartozik az igen sokrétű városfejlesztés, illetve a pályázat- és projekttervezés.

– A városfejlesztéssel hozzám került a legjelentősebb projektek nagy része, és azon leszek, hogy a megfelelő emberekkel és időben, a lehető legjobb minőségben valósítsuk meg a fejlesztéseket. Meg kell majd találnunk azokat az új pályázati lehetőségeket, amikkel a leginkább tudjuk javítani a város élhetőségét és közbiztonságát. Ugyanakkor a legfontosabb számomra továbbra is a becsületes és feddhetetlen munka –jelentette ki átfogóan a jövőről.

A részletekbe menve két nagy tervet emelt ki. Az egyik a közvilágítás fejlesztése és modernizálása. Ez nemcsak közérzet- és biztonságjavító fejlesztés, de az energiatakarékos LED-izzók beépítése a Green City-gondolkodásmóddal függ össze.

– A másik kiemelt figyelmet érdemlő terület a történelmi Avas. Úgy gondolom, hogy ha a vízelvezetést, az utak biztonságossá tételét, a közvilágítást tudjuk fejleszteni, akkor megindul oda a magántőke is. Tettünk már lépéseket ezen a területen, és az alapinfrastruktúra megteremtésére „tettünk félre” pénzt a 2014-20-as ciklus elejére. Vannak jó terveink. Ebben nagyon sok segítséget kaptunk a város civil társadalmától, azoktól a szervezetektől, akik ugyanúgy aggódnak az Avasért, mint Miskolc vezetése, és hiszem, hogy közösen meg is tudjuk valósítani terveinket már a következő években – zárta szavait Pfliegler Péter alpolgármester.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat