Amikor a szőlő erjed, a must forrásnak indul és mustgáz képződik. Ez a pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja: szédülést, álmosságot, majd eszméletvesztést és fulladást okoz. A borospincék szellőztetésével, szén-dioxid érzékelők telepítésével megelőzhetők a tragédiák. Régi módszer a gyertyás teszt – ha beengedjük a gyertyát a pincébe, és ott koncentrálódik a széndioxid tartalom, a gyertya elalszik.
Nagy Zsolt szőlő- és bortermelő elmondása szerint szerencsés helyzetben van, mert nem túl mély a pincéje. Ha a végén állok, a fejem akkor is magasabban van, mint a bejárati küszöb. Tehát ha kinyitom az ajtót, akkor szépen kiszellőzik a mustgáz. Van egy szellőző a hátsó részen is, ha beindul a levegőkeringés kiszellőzik a pince – tette hozzá.
Persze nem minden gazdánál ilyen jó a helyzet, szüret idején mindig tucatnyi alkalommal riasztják a katasztrófavédelem munkatársait. Dojcsák Dávid megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondása szerint a mustgázzal összefüggő balesetek kockázata nagyban csökkenthető a borospincék átszellőztetésével valamint széndioxid érzékelők alkalmazásával. Fontos azonban kiemelni, hogy a gázálarc nem véd a mustgáz ellen. A szóvivő hozzátette, senki ne próbáljon a pincében ájult emberen segíteni, mert maga is bajba kerülhet.
Ilyen esetben gyorsan riasztani kell a katasztrófavédelem munkatársait a 112-es telefonszámon, mert aki mustgáz-mérgezést szenvedett, azt csak speciális légzőkészülékkel lehet kimenteni.