2019. június 20. Rafael
Visszatalálni a helyes útra – Bűnről és bűnhődésről szól az idei szabadegyetem
Kujan István
|
2018. október 10. 11:13
|
frissítve: 2018. október 12. 11:04
A múltat nem feledve, az életet átértékelve hogyan lépett túl bűnein a „Viszkis”? És Stohl András színművész hogyan küzd meg a sztárság árnyoldalaival? Mindezekre választ kaphatunk a Bűnmegelőzési Szabadegyetem őszi előadásain. Dudás Péter rendőr alezredessel, a szervező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetőjével beszélgettünk.

Tizenöt éve, 2004-ben rendezték meg az első Bűnmegelőzési Szabadegyetemet Miskolcon. A négy előadásból álló, ingyenes előadássorozatot mindig az őszi félévben indítják, teljesen nyitott, bárki jelentkezhet.

dudas_peter_181009_ja_3.jpg

Fotó: Juhász Ákos

minap.hu: 2016-ban a migráció és az emberkereskedelem, tavaly a társadalmi beilleszkedés állt az előadássorozat középpontban, láthatóan igyekeznek tehát aktuális, vagy a közbeszédben gyakran előkerülő témákat tárgyalni. Most a bűn és bűnhődés kerül a fókuszba – miért erre esett idén a választás?

Dudás Péter (D. P.): Minden alkalommal keressük az aktualitásokat, három kérdést azonban mindig szem előtt tartunk: hogyan kerülhető el az áldozattá, a szenvedélybeteggé vagy a bűnelkövetővé válás? Legalább egyikre megkapja a hallgatóság a választ a szabadegyetem előadásai során, most az a „szerencsés” helyzet állt elő, hogy mindhárom területet érinteni fogják az előadók. Stohl András, Ambrus Attila arra ad majd választ reményeink szerint, hogyan lehet visszatalálni a helyes útra; ha valaki tévedett is, hogyan tud abból visszakapaszkodni. Saját példájukon keresztül elmondják majd, mit tettek azért, hogy az életük újra normális kerékvágásba kerüljön. Olyan kérdések merülnek fel itt, hogy milyen viselkedésformákat kell betartani, hogy legközelebb ne hibázzunk? És mekkora szerepe van ebben a családnak? Hogyan kerülhetjük el, hogy újra bűnt kövessünk el, és milyen lépéseken át vezet az út az újra helyes mederben folyó élethez?

minap.hu: Hogyan állt össze az előadássorozat tematikája, és szándékaik szerint mi az üzenet?

D. P.: Stohl András színművész a színészi sikerekről, a szenvedélyekről és a kiút kereséséről beszél majd Pataki Zita moderálása mellett. A „Viszkisként” elhíresült Ambrus Attilától arról hallhatunk, hogyan lehet eljutni a sportsikerektől a bűnözésig, és fordított utat bejárva: a börtöntől a kiegyensúlyozott magánéletig. Katona Andrea története pedig újra felveti a kérdést: a táskáját a kocsijából eltulajdonító motoros után eredő nő áldozat vagy elkövető, miután az „üldözés” során baleset történik? A negyedik előadás pedig arról szól, hogy mit tesznek a börtönben azért, hogy megfelelő módon jöjjön ki az elítélt, hogyan próbálják az életre visszaállítani az illetőt? A tematika összeállításánál tehát ügyeltünk arra, hogy figyelemfelkeltő legyen, érdekes és komplex problémákat vessen fel, és reményeink szerint az elhangzottakat átgondolva a hallgatóság rádöbben arra, mennyire összetettek az egyes kérdések és a rájuk adható válaszok.

dudas_peter_181009_ja_6.jpg

minap.hu: Már csak amiatt is összetett a kérdés, mert leegyszerűsítve mind a bűn, mind a bűnhődés egyszerre jogi kategória és erkölcsi, lélektani fogalom. Mindkét oldalt szeretnék kidomborítani az előadások során?

D. P.: A bűnhődést mi itt igazságszolgáltatási fogalomként fogjuk fel. Ebből indulunk ki, de aztán előfordulhat, hogy az előadók belemélyülnek a lelki folyamatok ecsetelésébe, és akkor bepillantást nyerhetünk a lelki bűnhődésbe, megbánási folyamatba is. Mi is úgy gondoljuk, hogy mindezekről komplexen kell beszélni, hiszen a lelki „rendrakás” nélkül egy elkövető nehezebben tud visszailleszkedni és így folytatni az életét.

minap.hu: Ismert emberek megosztó tetteiről esik majd szó. Már magával a kérdésfelvetéssel célt érhetnek el, vagy vannak más elvárásaik is az előadássorozattal?

D. P.: Annyit szeretnék előzetesen leszögezni, hogy igyekszünk a dolgok mélyére ásni, mert azt látjuk, hogy sokszor felületesen ítélkezünk mások fölött. Néhány kósza információból rögtön megállapítjuk, ki milyen ember, szinte azonnal bűnöst kiáltunk, vagy keressük a felmentéseket. Úgy gondoljuk, hogy ennél jóval összetettebbek ezek a kérdések, és ha a paraván mögé nézünk, lehet, hogy olyan dolgokat fogunk találni, amiket elsőre nem gondoltunk volna. Vagy éppen még rosszabbnak fogjuk látni a helyzetet…

Az előadássorozat helyszíne a Miskolci Egyetem „A” épület XXXVII. előadója.

A mai nap során – korlátozott számban – még lehet jelentkezni az előadásokra!

A program:

I. Színészi siker, szenvedélyek, kiút keresése. október 11., 16.00

Küzdelmek a sztárság, a szenvedélyek, a magánélet körforgásában

Előadó: Stohl András színművész

Moderátor: Pataki Zita RTL-klub

 

II. Sportsiker, elvárások, bűnözés, újrakezdés. október 17., 16.00

A sportsikerektől a bűnözésig, a börtöntől a celebvilágon át a kiegyensúlyozott magánéletig

Előadó: Ambrus Attila, a „Viszkis”

Moderátor: Molnár Péter, Miskolci Televízió

 

III. Elkövető vagy áldozat. november 7., 16.00

Elkövető, vagy áldozat, bűncselekmény vagy jogos védelem?

Előadó: Katona Andrea

 

A gépkocsiból való lopás, az üldözés közbeni halálos baleset. Az elmarasztaló ítélettől, a jogos védelmi helyzet megállapításáig az ügyvéd szemével.

Előadó: Péchy Kristóf, Katona Andrea védőügyvédje

 

A jogos védelem keretei, szemléletváltás a jogtudós szemszögéből

Előadó: Váradi Erika egyetemi docens, a Miskolci Egyetem ÁJK dékán-helyettese

 

IV. Büntetés-végrehajtás és társadalmi beilleszkedés. 2018. november 14. 16.00

Beteg és elítélt egy személyben

Előadó: Joó László bv. ezredes, Tököli Rabkórház főigazgató-helyettes

 

Börtön és a beilleszkedés

Előadó: Kelemen-Horváth Éva szakpszichológus, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat