2024. április 13. Ida
XIV. Miskolci Nemzeti Estély és Kartal-Veczán-díjátadó a Művészetek Házában (Képgalériával)
minap.hu
|
2018. október 22. 20:10
|
frissítve: 2018. október 25. 06:11
A Művészetek Háza adott otthont hétfőn este a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) miskolci csoportja által szervezett XIV. Miskolci Nemzeti Estélynek. Az eseményen megemlékeztek az 1956-os forradalom hőseiről, majd átadták a Kartal-Veczán díjat, melyet idén Dr. Majorosné Dr. Hortai Rita kapott.

nemzeti_estely_181022ml_25.jpg

A Kartal-Veczán elismerést az emberi teljesítményért ítélik oda, olyan miskolciaknak, akik kiemelkedő módon dolgoztak a közösségért, továbbadva keresztény, nemzeti szellemiségüket. A díjat két Miskolchoz kötődő egyházi személyiségről, Kartal Ernő minorita tartományfőnökről és Veczán Pál evangélikus esperesről neveztek el. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportjának tagjai minden évben olyan díjazottra adják a voksukat, akiket az egész város tisztelete övez.

nemzeti_estely_181022ml_22.jpg

A hétfői díjátadó elején az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, valamint a 136 éve október 22-én elhunyt Arany Jánosra emlékeztek. A Pro Urbe díjas Balázs István fuvola és dob kíséretével szavalta el A walesi bárdok című balladát.

nemzeti_estely_181022ml_7.jpg

Szakács Árpád, a Magyar Idők újságírója ünnepi beszédében úgy fogalmazott: forradalmaink, szabadságharcaink mindig azért törtek ki, hogy azok lehessünk, akik lehetnénk. – Időnként felcsillan a remény és összegződnek a magyar akaratok. A magyar forradalmak kezdetükkor békések és vértelenek, hiszen nem az ellenség és a zsarnokság gyűlölete lendíti a lábakat a menetelésre, a karokat az esküvésre, hanem a remény, hogy kiteljesíthetjük legjobb szándékainkat, a tehetségünket – hangoztatta az újságíró.

nemzeti_estely_181022ml_17.jpg

Mint mondta, forradalmainknál a vért mindig az ellenoldal, az idegenség váltja ki; „a fegyvert a kényszer adja kezünkbe, és a hősiesség azért válik kötelezővé, mert az eredeti felbuzdulás, a tehetség akarásának hátszele fúj a forradalmi tömeg zöld lódengallérja alá” – idézte Csurka István Így pusztították a magyar értéket című írásának gondolatait Szakács Árpád.

nemzeti_estely_181022ml_38.jpg

A  Kartal–Veczán-díjat idén Dr. Majorosné Dr. Hortai Rita gyermekorvosnak ítélték oda. A kitüntetett Sajóládon teljesít gyermek-háziorvosi szolgálatot, emellett különböző egészségfejlesztési programokat szervez. Három gyermeke van, fia szintén az orvosi hivatást választotta. Életében az egészségügy mellett nagy szerepet játszik az irodalom, a versek szeretete. A 2008-ban alakult Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület alapító tagja, valamint tavaly óta az általa alapított Versbarátok Körének vezetője.

nemzeti_estely_181022ml_28.jpg

Az átadón ő maga nem tudott részt venni, mert Böjte Csaba segítőjeként egy erdélyi misszióban fontos orvosi feladatot lát el. Helyette lánya, Molnárné Majoros Éva vette át az elismeréssel járó díjat Veczán Pálnétól – Veczán Pál özvegyétől –, és Kalna Zsolttól, a Minorita rend tartományfőnökétől.

nemzeti_estely_181022ml_32.jpg

Molnárné Majoros Éva az ünnepségen felolvasta édesanyja köszönőbeszédét, melyben az kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy idén ő kapja ezt a rangos elismerést.  – Saját berkeimben mindig szerettem szervezni, rendezni valamit. Valami olyat, amivel a gyógyításon túl is adhatok valami többletet a környezetemnek – fogalmazott levelében Dr. Majorosné Dr. Hortai Rita. Kiemelte, hozzávetőleg 10-11 éve visszatalált fiatalkori szenvedélyéhez, a szavaláshoz. Ráébredt, hogy ez az az eszköz, mellyel megvallhatja hitét, hazája iránti elkötelezettségét, és talán irányt mutathat hallgatóinak.

A rendezvény második felében a marosvásárhelyi Hargita Népi Együttes műsorát láthatták az est résztvevői.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat