2022. augusztus 16. Ábrahám
Yantai a neve – kínai testvérvárosa lett Miskolcnak
minap.hu
|
2015. szeptember 18. 14:34
|
frissítve: 2015. szeptember 20. 22:05
Testvérvárosi megállapodást írtak alá a kínai Yantai város és Miskolc vezetői. A dokumentumot ünnepélyes keretek között Wang Zhong alpolgármester és Kriza Ákos polgármester írta alá pénteken.

Yantai Kína északkeleti részén, Shandong tartományban helyezkedik el, tartományi szintű város. 12 megyei szintű és 148 városi szintű egységet foglal magába. Shandong jelentős gazdasági központ.

A 21. századi testvérvárosi kapcsolatok sokkal szélesebb dimenziókat nyitnak meg, minthogy csak a kulturális és oktatási kapcsolatokról beszéljünk, ahogyan a korábbi évtizedekben – mondta Kriza Ákos polgármester. A testvérvárosok kiválasztása minkét fél részéről a gazdasági alapok alapos feltárása után történt – hangsúlyozta a polgármester. A Wanhua cég, ami Yantai város tulajdona, különösen fontos szerepet játszott a testvérvárosi kapcsolat kialakításában.  Biztos vagyok abban, hogy hosszútávra tervezünk és szerződésünknek mindkét fél számára gazdasági gyümölcsei is lesznek – mondta Miskolc polgármestere.  

kinai_testvervaros_150918ml_05.jpg

Wang Zhong, Yantai alpolgármestere köszöntőjében szólt városáról. Mint elmondta, Yantai egyke azoknak a kínai városoknak, amelyek legkorábban nyitottak a külföldi kereskedelem felé. A város társadalma békés és stabil – hangoztatta Wang Zhong. A gazdaságfejlesztés terén bámulatos sikereket értek el, gazdasági erő tekintetében pedig Yantai az első 20 kínai nagyváros között van - mondta. Yantaiban közel 100 olyan nagyvállalat és multinacionális cég működik, amely a világ 500 legerősebb nagyvállalata közé tartozik. Több mint 400 olyan vállalat működik területükön, amely külföldi kapcsolatokat is ápol, vállalkozást tart fenn. Wang Zhong kiemelte, hogy Miskolc városa a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás, a tudomány és többek között a turizmus területein is számíthat együttműködésre.

Mindkét város bemutatkozott az eseményen. Pfliegler Péter alpolgármester Miskolcról készült prezentációjában többek között szólt a gazdasági erőforrásokról, az oktatásról és a turisztikai lehetőségekről is. A mechatronika és a gépipar fellegvárának is nevezte Miskolcot, kiemelve a város és a Miskolci Egyetem fejlesztésben, kutatásban elért eredményeit. Miskolc nem rendelkezik ugyan saját repülőtérrel, de másfél-két óra autóút távolságban több nemzetközi repülőtér is található – mondta. Beszélt Magyarország kiváló autópálya-hálózatáról is, illetve a közeljövőben megvalósuló autópálya-építésről.

kinai_testvervaros_150918ml_34.jpg

Li Ming, Yantai város Külügyi és Tengerentúli Irodájának igazgatóhelyettese elmondta, hogy Yantai egyike Kína 14 tengerparti nagyvárosának. Számos kulturális létesítménnyel büszkélkedhet – mondta. Kiemelte többek között a helyi Operaházat és a Szépművészeti Múzeumot. A városban 15 felsőoktatási 3 nemzetközi és 63 középfokú szakképző intézmény működik. Li Ming kiemelte, az itt végzett diákok képzett munkaerőt jelentenek majd a helyi nagyvállalatok számára. A város egy részét hegyek és tenger öleli – mondta az igazgatóhelyettes. A tél nem túl hideg, a nyár nem túl forró, a környék pedig híres és közkedvelt turisztikai célpont – mondta bemutatkozó előadásában  Li Ming.

kinai_testvervaros_150918ml_17.jpg

Az esemény végén ünnepélyes keretek között írták alá a testvérvárosi megállapodást, amelyet Wang Zhong alpolgármester és Kriza Ákos polgármester látott el kézjegyével.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat