2024. február 24. Mátyás
Zarándokvonat indul a csíksomlyói pápai misére
mti.hu
|
2019. január 24. 16:11
|
frissítve: 2019. január 26. 10:35
Zarándokvonatot indít Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda - közölték a szervezők csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

zarandokvonat_csiksomlyo_bucsu_mav_mti2.jpg

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója (b-j) beszélget egy újonnan forgalomba állított IC szerelvényen a Nyugati Pályaudvaron tartott sajtótájékoztató után 2019. január 24-én. Zarándokvonatot indít Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda. MTI/Mónus Márton

Budai László, a Misszió Tours ügyvezető igazgatója elmondta: május 31-én három városból, Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indulnak vonatok, amelyeket Püspökladányban összekapcsolnak. A zarándokvonat innentől egy 17 kocsiból álló szerelvényként folytatja útját. A vonat másnap reggel ér Csíksomlyóra, ahol a zarándokok részt vesznek Ferenc pápa latin nyelvű szentmiséjén, majd délután visszaindulnak Magyarországra. A pápai misére ezer zarándok utazhat így Magyarországról - tette hozzá.

Emellett a vasúttársaság és az utazási iroda idén is elindítja a Boldogasszony zarándokvonatot a pápalátogatást követő héten a pünkösdi csíksomlyói búcsúba. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elindul továbbá a Fekete Madonna zarándokvonat júniusban a lengyelországi czestochowai magyar pálosok által alapított kegyhelyre és szeptemberben a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba is. Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: az útvonalat igyekeztek a hagyományos zarándoklatokhoz, történelmi emlékhelyekhez igazítani.

Arról is beszélt, a MÁV idén először helyezi forgalomba különvonatain azokat a saját fejlesztésű és gyártású IC plusz kocsikat, amelyeket a kerekesszékesek és a babakocsival közlekedő családok is biztonsággal használhatnak, illetve kerékpárszállításra is alkalmasak. Budai László ehhez hozzátette: idén a csíksomlyói búcsúba tartó vonaton vehetnek részt kerekesszékes zarándokok.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a zarándokvonatok egyházi fővédnöke arról beszélt: ezek a zarándoklatok sajátos légkört teremtenek, a közös imával eltöltött vonatút jó alkalom, hogy a zarándokok közösségben készüljenek fel az eseményre, amelye utaznak.

zarandokvonat_csiksomlyo_bucsu_mav_mti.jpg

Fotó: MTI/Mónus Márton

Kitért arra is: a zarándoklatok mindenki számára nyitottak, és az elmúlt év tapasztalatai alapján sokan vesznek részt rajta olyanok, akik ugyan nem hívők, de őszintén keresik Istent, és szeretnék megtapasztalni a közös zarándoklatok élményét. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Székelyföldre induló vonatok a vallási élményen túl a nemzeti összetartozás érzését is segítenek megélni. 

Kitért arra: az államtitkárság a korábbi évekhez hasonlóan idén is biztosítja negyven gyermekvédelmi gondozásban nevelkedő gyermek részvételét a csíksomlyói búcsún, illetve a czestochowai zarándoklaton. Az államtitkár megjegyezte: ezeknek a fiataloknak különösen nagy szükségük van a lelki élményekre, amelyek reményei szerint segítik majd őket túljutni nehéz élethelyzetükön.

A sajtótájékoztatón felolvasták Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a zarándoklatok világi fővédnöke köszöntőjét. Azt írta: "a Fekete Madonna és a Boldogasszony zarándokvonat mintegy felkiáltójelként járja be a Kárpát-medencét és Közép-Európát, hirdetve egy olyan több ezer éves keresztény gondolatot, amelyet a 21. században ismét veszély fenyeget".

A közép-európai emberek elsöprő többségének fontos az, hogy holnap és holnapután is azok maradhassanak, akiknek a Teremtőjük (.) alakította őket. A 21. században is szeretnének nők és férfiak maradni, szeretnének a nő és férfi szeretetközösségén alapuló családban élni, lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok és románok maradni. A vallásosak szeretnék megőrizni és megvallani a hitüket, a nem vallásosak szeretnék megőrizni jogukat a vallásnélküliségre, és "mindannyian szeretnénk európaiak maradni egy olyan Európában, amelyre büszkék lehetünk" - fogalmazott levelében a házelnök.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat