2023. szeptember 22. Móric

Egyre többen önkénteskednek rendszeresen

Lead: 
Önkéntes napot tartott a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete szerdán a Sarolta utcai központjában.
Törzs: 

Elsősegélynyújtás, baleset- és sebimitáció, drogprevenció, egészséges életmód, véradás – interaktív előadások várták az önkéntességgel még csak ismerkedő fiatalokat a központban. Az ezen a téren már több tapasztalattal rendelkező kortársaik tartottak számukra bemutatókat, illetve beszéltek az önkéntesség fontosságáról. Alföldi Erik, a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának gyakorló mentőápoló szakos tanulója (lenti képünkön a Magyar Vöröskereszt pulóverében) érdeklődésünkre elmondta, áprilisban lesz 6 éve annak, hogy önkénteskedik. Volt területi ifjúsági elnök, jelenleg az Ifjúsági Vöröskereszt északkelet-magyarországi régiójának vezetője.

onkentes_nap_190227_vcs_19.jpg

Fotó: Végh Csaba

– Az önkéntesség számomra leginkább a segítségre szorulók ellenszolgáltatás nélküli segítését jelenti. Embereknek, embereken segíteni alapvetően nagyon jó dolog, és amellett, hogy köszönetet kapunk érte, tapasztalatszerzésre sem utolsó. Rengeteg önkéntes van ma már a megyében – mondta el.

Az Önkéntesség fejlesztése Borsod megyében című projekten belül tartottak önkéntes napot, aminek vendége az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár volt. Illés Boglárka kiemelte, az önkéntesség többről szól, mint a másoknak nyújtott segítségnyújtás. – Olyan kompetenciákat lehet ezen keresztül elsajátítani, olyan képességekre lehet szert tenni, amire nem biztos, hogy más módon van lehetőség. Fontos, hogy bizonyos szervezeteknél már tradíciója van az önkéntességnek – mutatott rá.

onkentes_nap_190227_vcs_03.jpg

Elmondta azt is, hogy 2012. óta van egy önkéntes stratégia, létrejött a Nemzeti Önkéntes Tanács, és elindult az iskolai közösségi szolgálat. – Ötévente végzünk egy nagy kutatást az önkéntességről. Mostanra elmondható, hogy már nincs hiány önkénteseknek helyt adó programokból, de azt is látjuk, hogy egyre többen önkénteskednek rendszeresen, akár hetente is. A cél, hogy minél többen érezzenek erre indíttatást, hogy folyamatosan és tartósan be tudjanak kapcsolódni egy-egy olyan terület munkájába, ahol segíthetnek – hangoztatta a helyettes államtitkár, hozzátéve: ma már a teljes magyar felnőtt társadalom több mint fele végzett valamilyen önkéntes tevékenységet.

Grubert Roland megyei igazgató rámutatott, nem a mostani az első ilyen önkéntes nap a szervezetüknél. A projekt a vége felé közeledik, a központot is ennek keretében alakították ki a Sarolta utcában.

Önkéntes munkáért cserébe mintegy félszáz fiatalt segít nyelvvizsgához vagy jogosítványhoz 2017-19. között a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete. Közülük 44-en már aktívan részt vesznek a programjaikon; van, aki már befejezte a hathónapos turnust, más tovább maradt a szervezetnél.

onkentes_nap_190227_vcs_06.jpg

– Vannak még szabad helyeink, úgyhogy tudunk még fogadni önkénteseket. De a következő 2 évben további szabad kapacitásokat kínál a projekt – mutatott rá a megyei igazgató. – Büszkék vagyunk arra, hogy amit az önkénteseink megtanulnak nálunk, utána azt táborokban, bemutatókon stb. át tudják adni.

Olyan, 18-22 közötti fiataloknak támogatják a jövőjét, akik vállalják, hogy minimum fél, maximum 1 évig önkéntesként és/vagy társadalmi szolgálaton keresztüli tanulásban vesznek részt a segélyszervezet irányítása alatt. Elsősorban azokat a fiatalokat szólítják meg a programmal, akik pályaorientációs nehézséggel küzdenek, megadva az esélyét annak, hogy elkötelezetté váljanak az egészségügyi vagy a szociális terület irányába. A Magyar Vöröskeresztnél végzett önkéntes tevékenység az első munkatapasztalatok megszerzését is jelentheti a fiatalok számára. Segíti, megalapozza a tudatos pályaválasztásukat.

onkentes_nap_190227_vcs_11.jpg

A programra jelentkező fiatalok magabiztos tudást szerezhetnek a sérültek ellátásában. Felkészülnek tudásuk átadására is, és elsajátítják a baleset- és sebimitáció gyakorlati fogásait. Az önkéntes munka során megtapasztalják a véradás-szervezéssel járó feladatok nehézségeit, és részt vesznek drogprevenciós előadásokon.

A kétéves projekt 100 százalékos állami és Európai uniós támogatással, közel 37 millió forintból valósul meg. A projektpartnerek: az Új Nemzedék Központ, a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, valamint a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium.

Címlap régió: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Egyre többen önkénteskednek rendszeresen
Címlap lead: 
Önkéntes napot tartott a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete szerdán a Sarolta utcai központjában.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Teljes körű gallyazás, fakivágás, egyirányúsítás – szépül a Selyemrét!

Lead: 
A teljes selyemréti lakóövezet komfortosabb lesz, miután egészségügyi gallyazáson, fakivágáson és forgalmirend-változáson esik át – mondta el szerdai, helyszíni sajtótájékoztatóján Katona Ferenc önkormányzati képviselő. A lakóövezet gallyazása február 25-én kezdődött, a forgalmi rend változásának javaslatáról pedig csütörtökön tart lakossági fórumot Katona Ferenc.
Törzs: 

gallyazas_selyemret_pr_20190227_1.jpg

Fotó: Parai Roland

Mint megtudtuk, Katona Ferenc saját képviselői keretéből finanszírozta és rendelte meg a selyemréti lakóövezet teljes körű egészségügyi gallyazását, a veszélyessé nyilvánított fák kivágását, valamint azok elszállítását. – Mintegy 80 fát érint a munka, amelyek közül 23 kerül kivágásra – mondta el az önkormányzati képviselő, hozzátéve: ezeket azért távolítják el, mert veszélyeztetik a lakóépületeket, illetőleg korhadtak, elszáradtak.

gallyazas_selyemret_pr_20190227_6.jpg

Mint megtudtuk, a munkát a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. végzi el, a képviselő megrendelésére. A ritkítás február 25-én kezdődött, és Katona Ferenc elmondása szerint a héten be is fejeződik. – A munka csaknem 2 millió forintba kerül, amit a képviselői keretemből biztosítok – emelte ki.

gallyazas_selyemret_pr_20190227_2.jpg

Katona Ferenc arról is szólt, hogy a selyemréti lakóövezet északi részén a pakoló autók szinte az egész útszakaszt elfoglalják, ami rendkívül balesetveszélyes. – A kétirányú forgalmat szabályosan szinte lehetetlen biztosítani: vagy a zöldterületre hajtanak fel az autósok, vagy visszatolatnak – részletezte a képviselő. Mint mondta, ezért indokolt, hogy a Kőrösi Csoma Sándor, az Éder György, a Bólyai János, és a Zielinsky Szilárd utcákban megváltoztassák a forgalmi rendet, és a Bajcsy Zsilinszky irányából egyirányúsítsák azt.

gallyazas_selyemret_pr_20190227_3.jpg

Címlap régió: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Címlap cím: 
Teljes körű gallyazás, fakivágás, egyirányúsítás – szépül a Selyemrét!
Címlap lead: 
A teljes selyemréti lakóövezet komfortosabb lesz, miután egészségügyi gallyazáson, fakivágáson és forgalmirend-változáson esik át – mondta el szerdai, helyszíni sajtótájékoztatóján Katona Ferenc önkormányzati képviselő. A lakóövezet gallyazása február 25-én kezdődött, a forgalmi rend változásának javaslatáról pedig csütörtökön tart lakossági fórumot Katona Ferenc.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Utazni jó, menjünk hát világgá idén is!

Lead: 
A Kanári-szigetek és a Kolorcity lesz idén a „Menjünk világgá…!” Utazási kiállítás két díszvendége. A régió legnagyobb idegenforgalmi rendezvényére március 8-án, és 9-én várják az érdeklődőket az ITC székházba. Közel száz kiállító kínál számos kedvezményt az utazni vágyóknak.
Törzs: 

Egy ismerkedős olasz kirándulás, egy törökországi nászút örök, kitörölhetetlen emlék marad. Utazni jó, főleg, ha szeretteinkkel élhetünk át feledhetetlen pillanatokat. Az, hogy idén már huszonhatodik alkalommal rendezik meg a miskolci utazási kiállítást, jól mutatja, hogy a régióban igenis van kereslet a bel- és külföldi utak iránt – némi változás azonban tapasztalható az utazási szokásokban – vezette fel a „Menjünk világgá…!” utazási kiállítást beharangozó szerdai sajtótájékoztatón a főszervező.

– Az elmúlt egy-két évben jelentősen megváltoztak az értékesítési és foglalási szokások, és ezek kihatással vannak a kiállításokra is – mutatott rá Bárdos István. – Míg korábban az utazni vágyók gyakran a last minute ajánlatokra várva, az utolsó pillanatokra hagyták a foglalásokat, mostanra a helyzet átrendeződött: kedveltebbek az előfoglalások.

utazas_kiallitas_190227_vcs_3.jpg

Fotó: Végh Csaba

Az előfoglalási kedvezmények időszaka januártól március végéig tart, így erre az időpontra érdemes tenni az utazási kiállításokat is, tette hozzá. Az idegenforgalmi szakma és az utazni vágyók is felismerték ugyanis az előfoglalásokban rejlő lehetőséget. A kiállításon és utána még 4-5 napig 10, 20, 25 százalékos kedvezménnyel lehet utakat foglalni.

Bárdos István elmondta azt is, hogy az országban (több kisebb hasonló rendezvény mellett) három jelentős kiállítást tartanak számon. A fővárosi Utazás kiállításhoz igazodva rendezik meg egy héttel később a debreceni, és két héttel később pedig a miskolci rendezvényt.

– A „Menjünk világgá…!” sikerét jelzi, hogy a visszatérő kiállítók mellett számtalan új is megjelenik. Idén – a tavalyihoz hasonlóan – közel száz kiállítóra és 6-8 ezer látogatóra számítunk – mondta el Bárdos István, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a kiállítás és a kísérőrendezvények látogatása a kezdetektől fogva díjmentes.

utazasi_kiallitas_180309_ja_31.jpg

A kiállítás idei külföldi díszvendége a Kanári-szigetek lesznek, a belföldi pedig a Kolorcity, azaz Kazincbarcika. Szitka Péter polgármester úgy fogalmazott, a kiállításon való részvétel nagy büszkeség az idén 65 éves városnak. Hozzátette, örömmel mutatják be értékeiket, hiszen – mint hangsúlyozta – nagy változáson ment át a megye és benne Kazincbarcika is.

A „Menjünk világgá…!” kiállításon Miskolcnak évek óta önálló standja van, így lehetősége van megmutatni büszkeségeit. Pfliegler Péter alpolgármester ismertette: szeretnék bemutatni a város azon idegenforgalmi és turisztikai attrakcióit, fejlesztéseit, amikért érdemes eljönni Miskolcra. Ide sorolta a Diósgyőri várat, Miskolctapolca és a belváros fejlesztését.

utazasi_kiallitas_180309_ja_33.jpg

Az alpolgármester emlékeztetett, a budapesti kiállításon is gyönyörű és rendkívül informatív standdal jelent meg Miskolc, rendkívül sok pozitív visszajelzést kaptak. – Itt is érzékelhető volt a változás: az emberek ma már másképp állnak a borsodi megyeszékhelyhez, melynek büszke vagyok a múltjára, de még inkább a jelenére – hangoztatta Pfliegler Péter.

A XXVI. „Menjünk világgá…!” Utazási kiállítás március 8-án és 9-én, jövő héten pénteken és szombaton várja azokat, akik Magyarországra, vagy a világ bármely tájára szeretnének utazást foglalni.

Címlap régió: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Utazni jó, menjünk hát világgá idén is!
Címlap lead: 
A Kanári-szigetek és a Kolorcity lesz idén a „Menjünk világgá…!” Utazási kiállítás két díszvendége. A régió legnagyobb idegenforgalmi rendezvényére március 8-án, és 9-én várják az érdeklődőket az ITC székházba. Közel száz kiállító kínál számos kedvezményt az utazni vágyóknak.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Hatalmas érdeklődés kísérte az idei Becherovka Miskolci Farsangot is - és a programkavalkád folytatódik!

Lead: 
Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője az idei Becherovka Miskolci Farsangot értékelve elmondta, a hideg idő ellenére is rengetegen látogattak el a rendezvény idején a belvárosba. A farsang csúcspontja vasárnap este a Deák Bill Gyula koncert volt, amikor szinte egy tűt sem lehetett leejteni a Szent István téren. A miskolci programkavalkád a következő hónapokban is folytatódik.
Törzs: 

miskolci_farsang_190223ml_41.jpg

A csípős hideg ellenére idén is igen nagy népszerűségnek örvendett a Becherovka Miskolci Farsang. A háromnapos rendezvény a jelmezes felvonulás, a tömérdek koncert és a kísérőrendezvények mellett gasztronómia különlegességeket, finom forró italokat és klasszikus vásári hangulatot is kínált a rendezvény Miskolc belvárosában.

miskolci_farsang_190223ml_3.jpg

- A rendezvény csúcspontja vasárnap este a Deák Bill Gyula koncert volt, amikor szinte egy tűt sem lehetett leejteni a Szent István téren. Szombaton nagy népszerűségnek örvendett Wolf Kati és Vastag Csaba fellépése is, de rendkívül jól sikerült Péterfy Bori koncertje is, Kovács Kati koncertjén pedig meglepően sok fiatal szórakozott – nyilatkozta Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője. Azt is megtudtuk, idén rekordszámú, 18 helyi előadó, zenekar lépett színpadra a Miskolci Farsang három napja alatt.

miskolci_farsang_190223ml_53.jpg

Idén újdonságot jelentett a GRABOVSKY Pengető Utcazene Fesztivál. A szervezők három pódiumszínpaddal is készültek, ezeket nagyon szerették mind a fellépő utcazenészek, mind a közönség. A miskolci vendéglátósok is kitettek magukért: ínycsiklandó gasztronómia különlegességeket kínáltak, finom forró italokban sem volt hiány. A farsangi étkek és a meleg italok versenyre is keltek egymással. A Farsangi étkek versenyének győztese végül a Végállomás Bistorant „kompozíciója” lett, míg a meleg italok közül a Epermester pincészet – Forralt Eperbora és a Fesztiválgyár Vörös puncsa bizonyult a legfinomabbnak.

miskolci_farsang_190223ml_24x.jpg

Novák Irén kitért arra, is, mekkora érdeklődés övezte a farsangot kísérő rendezvényeket. Igen népszerűnek bizonyult például a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karának a MAKadémia játszóháza. - Jövőre mindenképpen tovább fogjuk gondolni, hogyan lehet tovább fejleszteni, kiterjeszteni ezt a programelemet. A Mályi Madármentő állomás madarait is nagyon szerették a gyerekek, emellett nagy érdeklődésre tartott számot a véradás. A Magyar Vöröskereszt „Most mutasd meg Miskolc!” című felhívására a tervezett 60 helyett 87-en jelentkeztek a Női Erőforrás Család és KarrierPONTban. A 87 véradó ezzel 261 életet mentett meg – tette hozzá a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője.

miskolci_farsang_190223ml_48.jpg

- Mind a látogatók, mind a partnerek visszajelzései alapján problémamentesen, gördülékenyen sikerült lebonyolítanunk a rendezvényt. A hétvége mindhárom napján szervezetten, rendezetten, remek hangulatban zajlott a rendezvény – értékelt Novák Irén. Hozzátette, február utolsó napjaiban még zajlanak az utómunkálatok, lebontják és elszállítják a faházakat a főutcáról. Hamarosan visszaáll a rend a régi kerékvágásba Miskolc belvárosában

miskolci_farsang_190223_vcs_21.jpg

Programokban ezután sem lesz hiány

Bár a farsangnak vége, a miskolci programkavalkád a következő hónapokban is folytatódik. Almási Beatrix, Miskolci Kulturális Központ - Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere érdeklődésünkre elmondta, idén is számos városi rendezvénnyel várják még az érdeklődőket, mind Miskolc belvárosában, mind a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén.

miskolci_farsang_190223_vcs_11.jpg

Május 1-jén a Népkertben rendezik meg a városi majálist, majd május 11-én a Szent István téren együtt ünnepelhetjük Miskolc város apját, május 26-án pedig a városi gyermeknapra, illetve az Ezer Lámpás Éjszakájára várják az érdeklődőket. Almási Beatrix kiemelt még egy őszi programot is: a nagy múltra visszatekintő Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozóra október 9-11. között kerül sor. Erre a rendezvényre az ország számos településéről érkeznek kórusok, a városban több helyszínen is fellépnek majd, és minden program ingyenes.

miskolci_farsang_3_190222ml_37.jpg

A Diósgyőri várkapu Húsvétkor és Pünkösdkor is nyitva lesz és minden korosztály számára igyekszik változatos programot kínálni. Szerveznek titokzatos éjszakákat, amikor a naplemente után is megnyílnak a vár kapui, és idén gasztronómia kalandokra is készülnek a szervezők. A Lovagi Tornák Tere nagykoncerteknek ad majd otthont, fellép többek között Majka, a Tankcsapda, Rúzsa Magdi, a Kowalsky meg a Vega is.

miskolci_farsang_3_190222ml_33.jpg

Július utolsó hétvégéjén pedig a jubileumi 20. középkori forgatagra kerül sor, ahova várják mind a vár, mind a történelem szerelmeseit. Augusztus elején pedig egy nagy nemzetközi, többnapos díjugrató verseny otthonává válik a Lovagi Tornák Tere. Ide nemcsak a lovassport szerelmeseit várják, hanem azokat is, akik esetleg nem ismerik ezt a sportágat, de szívesen megismerkednének vele.

Címlap régió: 
Hír rovat: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Hatalmas érdeklődés kísérte az idei Becherovka Miskolci Farsangot is - és a programkavalkád folytatódik!
Címlap lead: 
Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője az idei Becherovka Miskolci Farsangot értékelve elmondta, a hideg idő ellenére is rengetegen látogattak el a rendezvény idején a belvárosba. A farsang csúcspontja vasárnap este a Deák Bill Gyula koncert volt, amikor szinte egy tűt sem lehetett leejteni a Szent István téren. A miskolci programkavalkád a következő hónapokban is folytatódik.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

A világ legjobb chiliszósza - újabb miskolci gasztronómiai siker!

Lead: 
Miskolci-nagymarosi siker a chili világbajnokságon: a világ legjobb chiliszósza lett a nagymarosi chilikészítő, Nagy Gábor és a miskolci zip’s brewhouse chilije.
Törzs: 

A GaBko Chiliket készítő Nagy Gábornak már nem ez az első világbajnoki elismerése, de most először nyert kollaborációban készült chilivel. A mango ale-es, pikáns chili a The World Hot Sauce Awards-on indult és egyből kétszeres első helyezett lett. A világverseny „hot sauce“ osztályának gyümölcskategóriájában is a legjobbnak ítélte a zsűri és ezt a chilit választották a „Best hot sauce in the world“-nek is, vagyis a világ legjobb chiliszószának.

Nagy Gábor chilikészítő két éve működik együtt a miskolci zip’s brewhouse-zal. 2017-ben döntöttek úgy, hogy együttműködésük eredményeként egyik oldalról egy sörös chiliszósz, másik oldalról pedig egy chilis sört készítenek. 

gabko_csili_chili.jpg

A The World Hot Sauce Awards-on abszolút győztes „Ale Mango Habanero by GaBko Chili“ a készítő Nagy Gábor személyes kedvence és a zip’s sörfőzői által készített mango pale ale sörből, mangóvelőből és a Gábor által termesztett egyik legcsípősebbnek számító habanero chili paprikából készült. Az Ale Mango Habanero by GaBko Chili pedig alapanyaga volt a zip’s brewhouse Habanero Never Dies nevű chilis sörének, ami néhány hete a beerselection.hu és a beerporn.hu Ország söre versenyén a közönségszavazatok alapján hazánk második legnépszerűbb söre lett.

– A zip’s brewhouse elkötelezett a kollaborációkban – hangsúlyozta ki Halász Norbert, a zip's brewhouse cégvezetője, hozzátéve: a világ legjobb chiliszószát bárki megkóstolhatja a zip's brewhouse-ban, hiszen minden asztalon megtalálható. Együttműködő partnerei tagjai az a_célcsapatnak, amely az utóbbi időszakban egyre eredményesebben szerepel. Borbély Roland vezetésével a Gallay Kézműves Pince 2015-ös évjáratú Nyékládháza nevű bora a Magyar Bor Nagydíj-versenyen bekerült a „Super 12“-be, a Mercedes Benz Miskolcot sikeresen működtető Balogh József tavaly az Év Autókerekeső Vállalkozója díjat vehette át, elsimerték néhány hónapja Pataky Pétert, a zip’s brewhouse kreatív séfjét is, akinek tiszalöki cége, a Le GourMate márkanév alatt sous vide termékeket gyárt – ő az Észak-Alföldi Innovációs Díjat vehette át, de bronzéremmel tért haza néhány napja a Black Sheep tulajdonosa, Tóth Gábor is a Cup Tasting Magyar Bajnokságról.

Az a_célcsapatot erősíti Nagy Gábor is, akinek a zip’s-szel közös chiliszósza megérdemelten viselheti mostantól a „Best hot sauce in the World“ címet. A miskolci cég rendkívül büszke a legújabb elismerésre és tovább folytatja az együttműködéseket más ágazatok motivált képviselőivel, hogy minél sokszínűbb legyen a zip’s a_célcsapata.

Címlap régió: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
A világ legjobb chiliszósza - újabb miskolci gasztronómiai siker!
Címlap lead: 
Miskolci-nagymarosi siker a chili világbajnokságon: a világ legjobb chiliszósza lett a nagymarosi chilikészítő, Nagy Gábor és a miskolci zip’s brewhouse chilije.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Farsangi kavalkád az Aranykor Idősek Otthonában (Képgalériával!)

Lead: 
Tavaszváró farsangi műsort adtak elő az ellátottak és gondozóik kedden az Aranykor idősotthonban, a falusi hagyományok jegyében. A Kaffka Margit Általános Iskola alsósai is felléptek, akik nem csupán táncoltak, hanem meg is táncoltatták a nézőket.
Törzs: 

A farsang ősidők óta a tavaszvárás ünnepe. A hagyományos paraszti életben ekkor volt a táncmulatságok ideje, ami jó lehetőséget biztosított a fiataloknak is a párválasztáshoz

aranykor_farsang_190226_ja_17.jpg

Az Aranykor Idősek Otthonában, a keddi zenés-táncos előadáson a közönség láthatott leánykérést, "asszonyokoskodást" és pletykálkodást is - vicces formában. A jelenetekhez a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület biztosította a díszleteket, népi bútorokat.

aranykor_farsang_190226_ja_19.jpg

Az otthonban minden évben megemlékeznek a farsangról. Az intézményben nem csupán ezt az alkalmat ünneplik meg: legutóbb karácsonyi műsoruk volt, legközelebb pedig a nőnapot ünneplik majd meg.

Címlap régió: 
Hír rovat: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Farsangi kavalkád az Aranykor Idősek Otthonában (Képgalériával!)
Címlap lead: 
Tavaszváró farsangi műsort adtak elő az ellátottak és gondozóik kedden az Aranykor idősotthonban, a falusi hagyományok jegyében. A Kaffka Margit Általános Iskola alsósai is felléptek, akik nem csupán táncoltak, hanem meg is táncoltatták a nézőket.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Két miskolci birkózó-arany Athénból

Lead: 
A DVTK-MVSI sportolói a serdülő korosztályos kötöttfogású birkózó magyar válogatott tagjaként február 23-án Görögország fővárosában, léptek szőnyegre az Akropolisz Kupa elnevezésű meghívásos nemzetközi versenyen.
Törzs: 

Athénban Botos Dominik megnyerte a 48 kg-os súlycsoport küzdelmeit, Szinay Csaba  pedig a 75 kg-ban szerzett aranyérmet. A két válogatott birkózó edzéseit Juhász Sándor, Lakatos Győző, Repka Attila és Bacsó Alex irányítja.

birko-athen.jpg

Botos Dominik (balra) és Szinay Csaba az athéni eredményhirdetést követően. (Fotó: Magánarchívum)

 

Címlap régió: 
Sport rovat: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Címlap cím: 
Két miskolci birkózó-arany Athénból
Címlap lead: 
A DVTK-MVSI sportolói a serdülő korosztályos kötöttfogású birkózó magyar válogatott tagjaként február 23-án Görögország fővárosában, léptek szőnyegre az Akropolisz Kupa elnevezésű meghívásos nemzetközi versenyen.
Elsődleges sport rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Miskolci étterem és cukrászda ismét az ország legjobbjai között

Lead: 
Egyre határozottabban állíthatjuk, Miskolc gasztrokultúrája szárnyal. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz már tavaly is méltatta a Pizza, Kávé, Világbéke étterem, és a Desszertem cukrászda kínálatát – idén sem maradtak ki a listából. Megszülettek a 2019-es gála eredményei:
Törzs: 

Február 25-én, hétfőn este megrendezték a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, amelyen a legjobb magyar éttermek rangsorán kívül egyéb díjakat is kiosztottak. A fődíjat, az Év Étterme díjat a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand kapta. Az Év Cukrászdája Díjat a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie, az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a Pizza, Kávé, Világbéke kapta. Az Életmű Díjat Bíró Lajos vehette át. A TOP10 vidéki cukrászda listáján pedig idén is előkelő helyet foglal el a Desszertem

A TOP10+2-es lista egyetlen vidéki szereplője, az Anyukám Mondta. Hazánk egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. Az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek és a házilag savanyított zöldségeknek is – olvasható a diningguide.hu oldalon.

A rangsor kialakításához a Dining Guide a magyar tesztereken kívül idén ismét egy neves külföldi séfet hívott segítségül: a három Michelin-csillagos albai Piazza Duomót vezető Enrico Crippa alakította ki a végső rangsort a tizenöt legjobb magyar étterem között, hogy ne merülhessen fel a lobbizás és a hazai kapcsolatrendszer kihasználásának vádja.

Címlap régió: 
Hír rovat: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Miskolci étterem és cukrászda ismét az ország legjobbjai között
Címlap lead: 
Egyre határozottabban állíthatjuk, Miskolc gasztrokultúrája szárnyal. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz már tavaly is méltatta a Pizza, Kávé, Világbéke étterem, és a Desszertem cukrászda kínálatát – idén sem maradtak ki a listából. Megszülettek a 2019-es gála eredményei:
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Elérkezett a munka dandárja – Megújulóban a József Attila Könyvtár

Lead: 
Javában tart a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár felújítása. Az április közepére megújuló intézmény továbbra is várja az olvasóit és a klubok is folyamatosan működnek.
Törzs: 

konyvtar_felujitas_190225_ja_16.jpg

Fotók: Juhász Ákos

A könyvtár elektromos rendszerét két évvel ezelőtt már kicserélték, idén pedig teljes belső festésre kerül sor, és a berendezés is megújul: új polcok, fotelek, székek, asztalok, szőnyegek és függönyök érkeznek. A korábbi beruházást Miskolc városa finanszírozta, most a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert 3,5 millió forintot a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, és ezt egészítik ki további 1,5 millió forint intézményi forrással. A fogadótér, a gyermek- és a felnőtt részleg renoválása mellett a kiszolgálóhelyiségek is felfrissülnek.

konyvtar_felujitas_190225_ja_3.jpg

Prokai Margit igazgató érdeklődésünkre elmondta, a könyvtár megérett a felújításra, hiszen a hatvanas évek végén adták át, azóta nem sok változás történt egészen 2017-ig, amikor az elektromos rendszer cseréjével elindult a felújítás. Ezt folytatják most a festéssel és a bútorok cseréjével. A vasszerkezetes könyvespolcok is a hatvanas-hetvenes éveket idézik, egy 21. századi könyvtárban már nem megfelelőek.

konyvtar_felujitas_190225_ja_5.jpg

Hozzátette, óriási nagy volt az állomány, mintegy 70.000 kötet, ebből már kiselejteztek több mint 13.000-et, és további törlésekre kerül még sor. A felnőttolvasóban és a gyermekkönyvtárban is modern könyvtárt alakítanak ki az elkövetkezendő hetekben. 

konyvtar_felujitas_190225_ja_17.jpg

A munka a gyermekrészlegben már február első hetében elkezdődött, a hónap utolsó napjaiban pedig eléri a felnőttolvasót is. Itt hétfői látogatásunkkor éppen a mintegy 30 ezer kötetet dobozolták be az intézmény munkatársai és bontották el a régi polcokat. Február végéig a megszokott módon, hétköznapokon 10–18 óra között várják az olvasókat, március 1-jén viszont néhány hétre bezár a könyvtár. Ez részleges bezárást jelent csak, az olvasók vissza tudják hozni a korábban kikölcsönzött köteteket, kölcsönözni újabbakat azonban nem tudnak, viszont a rendszeres programok és a klubok folyamatosan működnek tovább.

konyvtar_felujitas_190225_ja_26.jpg

Mint Prokai Margit igazgató hangsúlyozta, bíznak benne, hogy az esetleges átmeneti nehézségek ellenére az olvasók pozitívan fogadják a felújítást, ahogy történt az elmúlt évekbeli fejlesztések során a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban és központi épületben is. Hiszen olvasmányaikhoz, a könyvtári szolgáltatásokhoz ez idő alatt is hozzájutnak, és a munka végeztével nemcsak szebb, hanem korszerűbb, szellősebb elrendezésű, valódi közösségi térként szolgáló könyvtárat kapnak vissza a miskolciak.

konyvtar_felujitas_190225_ja_7.jpg

Az olvasójegy érvényes a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében és minden fiókkönyvtárban, így az olvasók maguk is igénybe vehetik azok szolgáltatásait is. 

Címlap régió: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Elérkezett a munka dandárja – Megújulóban a József Attila Könyvtár
Címlap lead: 
Javában tart a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár felújítása. Az április közepére megújuló intézmény továbbra is várja az olvasóit és a klubok is folyamatosan működnek.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: