2022. október 02. Petra

Hatalmas érdeklődés kísérte az idei Becherovka Miskolci Farsangot is - és a programkavalkád folytatódik!

Lead: 
Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője az idei Becherovka Miskolci Farsangot értékelve elmondta, a hideg idő ellenére is rengetegen látogattak el a rendezvény idején a belvárosba. A farsang csúcspontja vasárnap este a Deák Bill Gyula koncert volt, amikor szinte egy tűt sem lehetett leejteni a Szent István téren. A miskolci programkavalkád a következő hónapokban is folytatódik.
Törzs: 

miskolci_farsang_190223ml_41.jpg

A csípős hideg ellenére idén is igen nagy népszerűségnek örvendett a Becherovka Miskolci Farsang. A háromnapos rendezvény a jelmezes felvonulás, a tömérdek koncert és a kísérőrendezvények mellett gasztronómia különlegességeket, finom forró italokat és klasszikus vásári hangulatot is kínált a rendezvény Miskolc belvárosában.

miskolci_farsang_190223ml_3.jpg

- A rendezvény csúcspontja vasárnap este a Deák Bill Gyula koncert volt, amikor szinte egy tűt sem lehetett leejteni a Szent István téren. Szombaton nagy népszerűségnek örvendett Wolf Kati és Vastag Csaba fellépése is, de rendkívül jól sikerült Péterfy Bori koncertje is, Kovács Kati koncertjén pedig meglepően sok fiatal szórakozott – nyilatkozta Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője. Azt is megtudtuk, idén rekordszámú, 18 helyi előadó, zenekar lépett színpadra a Miskolci Farsang három napja alatt.

miskolci_farsang_190223ml_53.jpg

Idén újdonságot jelentett a GRABOVSKY Pengető Utcazene Fesztivál. A szervezők három pódiumszínpaddal is készültek, ezeket nagyon szerették mind a fellépő utcazenészek, mind a közönség. A miskolci vendéglátósok is kitettek magukért: ínycsiklandó gasztronómia különlegességeket kínáltak, finom forró italokban sem volt hiány. A farsangi étkek és a meleg italok versenyre is keltek egymással. A Farsangi étkek versenyének győztese végül a Végállomás Bistorant „kompozíciója” lett, míg a meleg italok közül a Epermester pincészet – Forralt Eperbora és a Fesztiválgyár Vörös puncsa bizonyult a legfinomabbnak.

miskolci_farsang_190223ml_24x.jpg

Novák Irén kitért arra, is, mekkora érdeklődés övezte a farsangot kísérő rendezvényeket. Igen népszerűnek bizonyult például a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karának a MAKadémia játszóháza. - Jövőre mindenképpen tovább fogjuk gondolni, hogyan lehet tovább fejleszteni, kiterjeszteni ezt a programelemet. A Mályi Madármentő állomás madarait is nagyon szerették a gyerekek, emellett nagy érdeklődésre tartott számot a véradás. A Magyar Vöröskereszt „Most mutasd meg Miskolc!” című felhívására a tervezett 60 helyett 87-en jelentkeztek a Női Erőforrás Család és KarrierPONTban. A 87 véradó ezzel 261 életet mentett meg – tette hozzá a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője.

miskolci_farsang_190223ml_48.jpg

- Mind a látogatók, mind a partnerek visszajelzései alapján problémamentesen, gördülékenyen sikerült lebonyolítanunk a rendezvényt. A hétvége mindhárom napján szervezetten, rendezetten, remek hangulatban zajlott a rendezvény – értékelt Novák Irén. Hozzátette, február utolsó napjaiban még zajlanak az utómunkálatok, lebontják és elszállítják a faházakat a főutcáról. Hamarosan visszaáll a rend a régi kerékvágásba Miskolc belvárosában

miskolci_farsang_190223_vcs_21.jpg

Programokban ezután sem lesz hiány

Bár a farsangnak vége, a miskolci programkavalkád a következő hónapokban is folytatódik. Almási Beatrix, Miskolci Kulturális Központ - Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere érdeklődésünkre elmondta, idén is számos városi rendezvénnyel várják még az érdeklődőket, mind Miskolc belvárosában, mind a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén.

miskolci_farsang_190223_vcs_11.jpg

Május 1-jén a Népkertben rendezik meg a városi majálist, majd május 11-én a Szent István téren együtt ünnepelhetjük Miskolc város apját, május 26-án pedig a városi gyermeknapra, illetve az Ezer Lámpás Éjszakájára várják az érdeklődőket. Almási Beatrix kiemelt még egy őszi programot is: a nagy múltra visszatekintő Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozóra október 9-11. között kerül sor. Erre a rendezvényre az ország számos településéről érkeznek kórusok, a városban több helyszínen is fellépnek majd, és minden program ingyenes.

miskolci_farsang_3_190222ml_37.jpg

A Diósgyőri várkapu Húsvétkor és Pünkösdkor is nyitva lesz és minden korosztály számára igyekszik változatos programot kínálni. Szerveznek titokzatos éjszakákat, amikor a naplemente után is megnyílnak a vár kapui, és idén gasztronómia kalandokra is készülnek a szervezők. A Lovagi Tornák Tere nagykoncerteknek ad majd otthont, fellép többek között Majka, a Tankcsapda, Rúzsa Magdi, a Kowalsky meg a Vega is.

miskolci_farsang_3_190222ml_33.jpg

Július utolsó hétvégéjén pedig a jubileumi 20. középkori forgatagra kerül sor, ahova várják mind a vár, mind a történelem szerelmeseit. Augusztus elején pedig egy nagy nemzetközi, többnapos díjugrató verseny otthonává válik a Lovagi Tornák Tere. Ide nemcsak a lovassport szerelmeseit várják, hanem azokat is, akik esetleg nem ismerik ezt a sportágat, de szívesen megismerkednének vele.

Címlap régió: 
Hír rovat: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Hatalmas érdeklődés kísérte az idei Becherovka Miskolci Farsangot is - és a programkavalkád folytatódik!
Címlap lead: 
Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője az idei Becherovka Miskolci Farsangot értékelve elmondta, a hideg idő ellenére is rengetegen látogattak el a rendezvény idején a belvárosba. A farsang csúcspontja vasárnap este a Deák Bill Gyula koncert volt, amikor szinte egy tűt sem lehetett leejteni a Szent István téren. A miskolci programkavalkád a következő hónapokban is folytatódik.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Elérkezett a munka dandárja – Megújulóban a József Attila Könyvtár

Lead: 
Javában tart a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár felújítása. Az április közepére megújuló intézmény továbbra is várja az olvasóit és a klubok is folyamatosan működnek.
Törzs: 

konyvtar_felujitas_190225_ja_16.jpg

Fotók: Juhász Ákos

A könyvtár elektromos rendszerét két évvel ezelőtt már kicserélték, idén pedig teljes belső festésre kerül sor, és a berendezés is megújul: új polcok, fotelek, székek, asztalok, szőnyegek és függönyök érkeznek. A korábbi beruházást Miskolc városa finanszírozta, most a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert 3,5 millió forintot a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, és ezt egészítik ki további 1,5 millió forint intézményi forrással. A fogadótér, a gyermek- és a felnőtt részleg renoválása mellett a kiszolgálóhelyiségek is felfrissülnek.

konyvtar_felujitas_190225_ja_3.jpg

Prokai Margit igazgató érdeklődésünkre elmondta, a könyvtár megérett a felújításra, hiszen a hatvanas évek végén adták át, azóta nem sok változás történt egészen 2017-ig, amikor az elektromos rendszer cseréjével elindult a felújítás. Ezt folytatják most a festéssel és a bútorok cseréjével. A vasszerkezetes könyvespolcok is a hatvanas-hetvenes éveket idézik, egy 21. századi könyvtárban már nem megfelelőek.

konyvtar_felujitas_190225_ja_5.jpg

Hozzátette, óriási nagy volt az állomány, mintegy 70.000 kötet, ebből már kiselejteztek több mint 13.000-et, és további törlésekre kerül még sor. A felnőttolvasóban és a gyermekkönyvtárban is modern könyvtárt alakítanak ki az elkövetkezendő hetekben. 

konyvtar_felujitas_190225_ja_17.jpg

A munka a gyermekrészlegben már február első hetében elkezdődött, a hónap utolsó napjaiban pedig eléri a felnőttolvasót is. Itt hétfői látogatásunkkor éppen a mintegy 30 ezer kötetet dobozolták be az intézmény munkatársai és bontották el a régi polcokat. Február végéig a megszokott módon, hétköznapokon 10–18 óra között várják az olvasókat, március 1-jén viszont néhány hétre bezár a könyvtár. Ez részleges bezárást jelent csak, az olvasók vissza tudják hozni a korábban kikölcsönzött köteteket, kölcsönözni újabbakat azonban nem tudnak, viszont a rendszeres programok és a klubok folyamatosan működnek tovább.

konyvtar_felujitas_190225_ja_26.jpg

Mint Prokai Margit igazgató hangsúlyozta, bíznak benne, hogy az esetleges átmeneti nehézségek ellenére az olvasók pozitívan fogadják a felújítást, ahogy történt az elmúlt évekbeli fejlesztések során a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban és központi épületben is. Hiszen olvasmányaikhoz, a könyvtári szolgáltatásokhoz ez idő alatt is hozzájutnak, és a munka végeztével nemcsak szebb, hanem korszerűbb, szellősebb elrendezésű, valódi közösségi térként szolgáló könyvtárat kapnak vissza a miskolciak.

konyvtar_felujitas_190225_ja_7.jpg

Az olvasójegy érvényes a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében és minden fiókkönyvtárban, így az olvasók maguk is igénybe vehetik azok szolgáltatásait is. 

Címlap régió: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Elérkezett a munka dandárja – Megújulóban a József Attila Könyvtár
Címlap lead: 
Javában tart a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár felújítása. Az április közepére megújuló intézmény továbbra is várja az olvasóit és a klubok is folyamatosan működnek.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

"A kiválóság és a specializáció időszaka" Klasztermenedzserek találkoztak Miskolcon

Lead: 
Hatodik alkalommal rendezték meg a Klasztermenedzser Klub rendezvényét - ezúttal Miskolcon találkoztak a szakemberek. Az eseményen az akkreditált klaszterek cseréltek tapasztalatot egymással, és ismertették legjobb gyakorlataikat, ezzel is hozzájárulva a hazai hálózatos gazdaság fejlődéséhez.
Törzs: 

klaszter_city_190221ml_6.jpg

Fotók: Mocsári László

Jelenleg 27 akkreditált klaszter működik Magyarországon, melyek közel 1000 tagot tömörítenek. Az egy-egy iparágban szerveződött klaszterek tagjainak többsége vállalkozás, de megtalálhatók bennük kamarák, egyetemek, kutatóintézetek, és önkormányzatok is. Miskolcon két akkreditált klaszter található, melyek összesen 117 taggal rendelkeznek. Az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter 2007-ben alakult Miskolcon, összefogva a régió informatikai vállalkozásait és hídképző szerepet betöltve a térség tudományos központjai és a piac informatikai szereplői között. Támogatja a képzési struktúrák fejlesztését, a munkaerő utánpótlás szervezetését és a fiatalok vállalkozóvá válását.

klaszter_city_190221ml_1.jpg

A NOHAC Észak-magyarországi Autóipari Klaszter, miskolci székhellyel 2006 óta segíti a régió vállalkozásait a beszállítói kapcsolatok erősítésében a hazai és külföldi autógyárakkal. A tagok többsége fém- és műanyag megmunkáló vállalkozás, de találhatóak köztük tervezőirodák, és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozások is.

klaszter_city_190221ml_5.jpg

A miskolci City Hotelben rendezett Klasztermenedzser Klub találkozón a tagok tapasztalatot cseréltek, és legjobb gyakorlataikat is ismertették egymással. Köszöntőt mondott Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

klaszter_city_190221ml_3.jpg

Kiemelte, a magyar klaszterpolitika majd húsz évét három szakaszra lehet bontani. Az első szakasz – a kétezres években - a kezdeti lépések korszaka volt, ekkor alakultak meg az első, jellemzően regionális klaszterek. A második, 2008-2015 közötti szakaszban terjedt el a klaszterjelenség Magyarországon. Ekkor az állami támogatások révén mintegy kétszáz klaszter kapta meg a lehetőséget a hálózati működéshez, számos innováció és újítás került piaci bevezetésre a gyógyszeripar, a mechatronika és az informatika területén.

klaszter_city_190221ml_4.jpg

- Jelenleg a harmadik szakasznál tartunk, amit úgy nevezhetnénk, hogy a kiválóság és a specializáció időszaka. A klasztertámogatásban korábban volt egy 4-5 éves finanszírozási rész. A klaszterek egy része ezt negatívan élte meg, de számos pozitív folyamat is megindult ennek hatására – hangsúlyozta Greinstetter Balázs.

klaszter_city_190221ml_7.jpg

Hozzátette, a klasztereknek át kellett állítaniuk a működési modelljüket, eldönteniük, hogyan tudnak saját lábukra állni. A kényszer hatására a helyzet számos jó választ szült. Voltak, akik erőteljesebben fordultak a nemzetközi piacok felé, voltak, akik új szolgáltatásokat vezettek be. Egyre több klaszter kapcsolódik be a duális képzésbe, vagy akár folytatják a kutatás-fejlesztési innovációs tevékenységüket. A folyamat mozgatórugója az volt, hogy a klaszterek a tagjaik felé fordultak – hangoztatta a helyettes államtitkár.

Hír rovat: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
"A kiválóság és a specializáció időszaka" Klasztermenedzserek találkoztak Miskolcon
Címlap lead: 
Hatodik alkalommal rendezték meg a Klasztermenedzser Klub rendezvényét - ezúttal Miskolcon találkoztak a szakemberek. Az eseményen az akkreditált klaszterek cseréltek tapasztalatot egymással, és ismertették legjobb gyakorlataikat, ezzel is hozzájárulva a hazai hálózatos gazdaság fejlődéséhez.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

"Ez öröm és gazdagodás a városnak is!" Megszentelték a felújított Szent Rita Tagóvodát

Lead: 
Százmillió forintos pályázati támogatásból újult meg a miskolci Weöres Sándor Tagóvoda. A mostantól Szent Rita nevét viselő intézményt szerdán, ünnepélyes keretek között adta át és áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek.
Törzs: 

ovoda_felujitas_190220ml_31.jpg

Fotók: Mocsári László

Az önkormányzati tulajdonban lévő óvodai épület infrastrukturális fejlesztésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében került sor, a beruházást az intézmény fenntartója, az Egri Főegyházmegye valósította meg, százmillió forintból. A felújított óvodát szerdán délután Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg és adta át.

ovoda_felujitas_190220ml_12.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester köszöntőjében kihangsúlyozta: a tagóvoda fejlesztése összhangban van az önkormányzat azon törekvésével, hogy Miskolc teljes intézményhálózata megújuljon. Az elmúlt két évben 1,3 milliárd forint értékben nyolc városi óvodát és bölcsődét sikerült korszerűsíteni, a következő két évben pedig további négymilliárd forintot fordítanak önkormányzati intézmények infrastrukturális és energetikai megújulására.

ovoda_felujitas_190220ml_10.jpg

- Ezeket a összegeket hazánk és városunk jövőjének biztosítása érdekében fektetjük be. Teljes összhangban a Magyar Kormány azon jelentős törekvéseivel, amelyekkel a  fiatalok családalapítását, gyermekvállalását és otthonteremtését támogatja. Ez egy olyan közös cél és munka, amelyben hangsúlyos szerep hárul az egyházi iskolákra, óvodákra és egyéb intézményekre – hangoztatta Pfliegler Péter. Hozzátette, az élet valamennyi területén fontos az összhang, az egység és együttműködés a fejlődés érdekében - így van ez az állam, az önkormányzat valamint az egyházi intézmények esetében is. Az oktatás, nevelés terén pedig mindez kiemelt jelentőséggel bír.

Ternyák Csaba egri érsek örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Miskolc önkormányzata az utóbbi években jelentős számban adott át oktatási-nevelési intézményeket a történelmi egyházaknak. Mint mondta, ez öröm és gazdagodás a városnak is. A helyi hívek, vallásos meggyőződésük okán nyilván szívesebben íratják be gyermekeiket egy felekezeti iskolába, és otthonosabban érzik magukat Miskolcon, ha azt tapasztalják, hogy erre a város és történelmi egyházak között létrejött együttműködésnek köszönhetően, adott a lehetőség.

ovoda_felujitas_190220ml_28.jpg

Az egri érsek köszönetét fejezte ki az intézményekben dolgozó pedagógusoknak. Mint fogalmazott, az ő törődésük, szerető gondoskodásuk kiemelt fontosságú a gyermeknevelésben, ezek nélkül hiába korszerű egy intézmény infrastruktúrája. - Ezekben az intézményekben jó polgárokat akarunk nevelni, jó magyarokat és jó keresztényeket. Olyanokat, akik szeretik ezt a várost, tenni akarnak érte, és fontos számukra, hogy jó legyen itt élni. Ez mindannyiunk közös célja – hangsúlyozta Ternyák Csaba.

ovoda_felujitas_190220ml_22.jpg

Hozzátette, ezért fontos, hogy megtanuljuk becsülni egymást, hogy tisztelettel és szeretettel tekintsünk a másikra. Támogatni kell minden olyan kezdeményezést, amelyek előbbre viszik a közösség ügyét. A Weöres Sándor Katolikus Óvoda Szent Ritát választotta a közössége védőszentjéül. 

ovoda_felujitas_190220ml_3.jpg

Az óvoda 1961- ben épült, földszintes magastetős épület, három csoportszobával és egy tornaszobával lett kialakítva. Az épület tulajdonosa Miskolc város, az intézmény fenntartója az Egri Főegyházmegye. Az épületet korábban csak minimális mértékben újították fel, a mostani beruházás során a külső falazat 10 centi vastag szigetelést kapott. Az elöregedett ablakokat-ajtókat korszerű nyílászárókra cserélték, akadálymentesítették és rámpával látták el a személybejárókat, a korábban csak a csoportszobán át megközelíthető tornaszoba most már a folyosóról is elérhető. Felújították a vizesblokkokat, akadálymentes mosdót, öltözőt, logopédiai szobát alakítottak ki. Felújították az épület víz-szennyvíz, gáz, villamos és fűtésrendszer hálózatát is.

A projekt célja az Egri Főegyházmegye által üzemeltetett óvoda felújítása, fejlesztése volt. A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatás fedezte, a projekt összköltsége százmillió forint.

 

Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
"Ez öröm és gazdagodás a városnak is!" Megszentelték a felújított Szent Rita Tagóvodát
Címlap lead: 
Százmillió forintos pályázati támogatásból újult meg a miskolci Weöres Sándor Tagóvoda. A mostantól Szent Rita nevét viselő intézményt szerdán, ünnepélyes keretek között adta át és áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Katonák a gyermekekért – Nemcsak adományt, vért is adtak

Lead: 
Véradással egybekötött adományátadást tartottak kedden az ITC székházban. A megyei katonai szervezetek által gyűjtött adományok a Magyar Vöröskereszten keresztül jutnak el a rászoruló gyerekekhez.
Törzs: 

voroskereszt_honvedek_190219_ja_5.jpg

A rászoruló gyermekek támogatása volt a fő célja annak az adománygyűjtésnek, melyet a helyi katonai szervezetek összefogásával indítottak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az összegyűlt adományokat kedden adták át a Magyar Vöröskeresztnek, a cipős dobozos ajándékokat hátrányos helyzetű, 0-12 éves gyerekekhez juttatják majd el.  Az adomány mellett vért is adtak a katonák.

voroskereszt_honvedek_190219_ja_12.jpg

Szombati Emese alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Előkészítő Részlegének vezetője elmondta, tavaly fogalmazódott meg a gondolat, hogy segítsenek a rászorulóknak. A Magyar Honvédségtől nem áll távol ez a tevékenység, hiszen évtizedes hagyomány náluk, hogy véradással támogatják a Magyar Vöröskereszt munkáját. Ezúttal azonban nemcsak véradással segítenek, hanem a felnövekvő generációkat is támogatják.

voroskereszt_honvedek_190219_ja_28.jpg

- Ez a karitatív akció a 0-12 év közötti, rászoruló gyermekeket támogatja játékokkal, ruházattal. De a 14-18 év közötti diákoknak sem engedjük el a kezét,  pályaorientációval és kadétprogrammal folyamatosan nyomon követjük a gyermekeket – hangsúlyozta Szombati Emese.

Hozzátette, a Magyar Honvédség katonái nagyon motiváltak voltak abban, hogy ne csak vérrel segítsenek, hanem ezzel a karitatív gyűjtéssel is támogassák a felnövekvő generációt. - A legtöbben karácsonykor szerveznek jótékonysági akciókat, de én úgy gondoltam, hogy év közben is szükséges támogatni a rászorulókat. Az összegyűlt ruhaneműk mellett a katonák játékokat csomagoltak a dobozokba, hiszen a gyerekek a játékoknak örülnek a legjobban – tette hozzá az alezredes.

voroskereszt_honvedek_190219_ja_23.jpg

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei szervezetének igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a felajánlásokat a területi gyermekvédelmi szakszolgálattal közösen, intézményben élő, rászoruló gyerekekhez juttatják el.  A Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója a véradás fontosságára is kitért. - Az adományátadás mellett ma közel ötvenen adnak vért ennek a rendezvények a keretében. Ez ebben a mostani, influenzás időszakban óriási segítség azoknak, akik vérkészítményre szorulnak.

voroskereszt_honvedek_190219_ja_30.jpg

 

Hír rovat: 
Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Katonák a gyermekekért – Nemcsak adományt, vért is adtak
Címlap lead: 
Véradással egybekötött adományátadást tartottak kedden az ITC székházban. A megyei katonai szervezetek által gyűjtött adományok a Magyar Vöröskereszten keresztül jutnak el a rászoruló gyerekekhez.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Megőrizni az Európa Kiadó szellemét és esszenciáját – Interjú Menyhárt Jenővel

Lead: 
Soha nem akart se mainstreammé válni, se a nyolcvanas évek mítoszából megélni. A jelen időbe helyezi, és mindig önmagával tölti meg az Európa Kiadót. A felállás ugyan időről időre változott, de a hibernálódás mindig indokolt volt, hiszen nem lehet mindig csak kifelé adni, töltődni is kell. A legfontosabb: megőrizni a szellemet és az esszenciát, ami miatt elkezdte ezt az egészet csinálni. Interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó zenekar frontemberével.
Törzs: 

europa_menyhart_190208ml_1.jpg

Fotók: Mocsári László

A nyolcvanas évek elején alakult, Menyhárt Jenő gitáros-énekes-igazgató köré épülő Európa Kiadó története nem hagyományos zenekartörténet. Különféle korszakaiban más és más felállásokban működött, más és más történetekben, elbeszélésmódokban fogalmazta meg, fogalmazta újra magát. Bár többgenerációs közönsége kívülről fújja az olyan klasszikusokat, mint a Romolj meg, a Küldj egy jelet, vagy a Mocskos idők, az Európa Kiadó különféle korszakai során egyszer sem vált a saját tribute-zenekarává – képes volt megőrizni az „itt és most” érzést. Az Európa Kiadó az idők során úgy tudott újra és újra megújulni, hogy közben sosem lett a mainstream része, egyéni stílusát és működése független szellemiségét fennállása során végig következetesen megőrizte. Pénteken este a Helynekemben adott kétórás koncertet a zenekar, a fellépés előtt beszélgettünk Menyhárt Jenővel.

minap.hu: Tavaly jelent meg a legújabb lemezetek, Nincs kontroll címmel. Milyen dalok találhatóak rajta?

Menyhárt Jenő: Először csináltunk kislemezt, négy szám található az EP-n. Ezt egy, akkor még új felállással készítettük. Egy viszonylag korai fázisban úgy éreztük, hogy az új felállással megmutatjuk azokat a dolgokat, amiket csinálunk. Nagyon érdekes tapasztalat volt EP-t csinálni. Egy kicsit féltem tőle előtte, de nagyon jó volt, mert attól, hogy csak négy számról volt szó, sokkal nagyobb figyelmet lehetett minden egyes számra fordítani. Kisebb faktor volt a fáradtság és a figyelem lankadása, úgyhogy ez egy nagyon jó menet volt, egy nagyon friss felállással. Ez egy megmutatkozás, új számokkal és egy Balaton-feldolgozással.

europa_kiado_190208ml_25.jpg

minap.hu: Mi az, ami mostanában foglalkoztat?

M.J.: Mindig az élet érdekelt, ez most sincs másképp. Nem egyes témákhoz nyúlok, hanem picit tudósítok a világról, ahogy velem történik, ahogy én látom, ami rajtam átfolyik.

minap.hu: Lehet még ennyi év után újat nyújtani? Hogyan tudsz újabb inspirációt találni, mélyebbre nyúlni, és mindig valami újat megmutatni magadból a dalokon át?

M.J.: Én nem is erőltetem ezt, hanem csak nyitva állok arra, hogy jöjjenek a dalok. Én nem tudok úgy dolgozni, hogy elhatározom előre, hogy csinálunk egy LP-t, és akkor megrendelésre megírom a nyolc számot. Velem mindig inkább az van, hogy vannak ötleteim, azokkal elkezdek kicsit foglalkozni, és van, amelyik elindul, és abból szám lesz. Van egy-két év, amikor alig-alig születik egy új dal, és vannak olyan periódusok, amikor meg hirtelen egy csomó minden születik.

minap.hu: Soha nem forszírozod magad? Nem vagy úgy vele, hogy már két éve egy dalt se írtam, akkor most már leülök, írok valamit? Vagy megvárod, amíg beüt az ihlet?

M.J.: Amikor az embernek van egy ilyen ötórás repertoárja, akkor nincs abban a kényszerben, hogy dalt írjon. Bizonyos szempontból ez egy nyugis helyzet. Ez inkább fiatalabb előadókkal van, akiknek muszáj tölteni a repertoárt meg megújítani. Én ilyen szempontból nyugis helyzetben vagyok, mert nem kell ahhoz csinálni semmit, hogy az Európa Kiadó akár egy váltakozó repertoárral játsszon.

europa_kiado_190208ml_9.jpg

minap.hu: Évekkel ezelőtt, egy korábbi interjúban nyilatkoztad a következőt: „Szeretnék egy koherens életművet létrehozni. Szeretném, ha a történetem kerek egész lenne és nem egy kiragadott pillanatra vagy mutatványra hegyeződne ki.” Most hogy áll ez a koherens életmű? Dolgozol rajta tudatosan, vagy hagyod, ahogy az élet hozza?

M.J.: Ez nem olyan, hogy az ember kitalálja, hogy lesz egy koherens életművem és akkor beteszi a téglákat. Inkább úgy értettem, hogy ahogy csinálom az Európa Kiadót, azt, hogy sikerüljön megőrizni azt a szellemet és esszenciáját, ami kezdettől fogva benne volt, és azt az attitűdöt, ami miatt mi ezt elkezdtük annak idején csinálni, és ami miatt egyáltalán zenéltünk. Ha ezt nem veszti el az ember, és nem köt rossz kompromisszumokat az életben, akkor ebből lehet egy kerek történet és egy koherens életmű, amelynek minden állomása elfoglal egy helyet egy komplett egészben. Ehhez az kell, hogy az ember ne essen ki az aktív kreatív tevékenységből.

europa_menyhart_190208ml_3.jpg

minap.hu: Évtizedek óta az underground meghatározó zenekara az Európa Kiadó. Soha nem volt törekvés vagy kísértés arra, hogy mainstreammé váljatok? Mennyire volt tudatos, hogy megmaradtatok az underground szcénában?

M.J.: Mainstream zenekar az Európa Kiadó sosem akart lenni. Egyrészt nem is olyan számokat írtunk, másrészt nem is úgy működtünk. Másból éltünk, többször változott a zenekar felállása, de mindig voltak olyan tagok, akik nem ebből éltek. Nekem ez mindig nagyon fontos volt, mert ha nem függtem ettől anyagilag, akkor sokkal szabadabban tudtam csinálni az Európa Kiadót. A kilencvenes években, meg amikor hazatértem New Yorkból 2004-ben minden újságcikk, ami az E.K.-ról szólt, úgy kezdődött, hogy az „Európa Kiadó a nyolcvanas évek legendás zenekara”, vagy „Menyhárt Jenő a nyolcvanas évek karizmatikus egyénisége”.  Én ezt sosem szerettem.  A nyolcvanas évekbe tolták bele a zenekart. Én ez ellen akkor nagyon tiltakoztam, és ezt értetlenség fogadta, pedig én azt nem akartam, hogy egy bizonyos korszakába a zenekarnak beleragadjak, hiszen onnantól kezdve minden egyéb, ami ezután következik, az utójáték, egy jutalomjáték. Egyáltalán nem az volt a szándékom, hogy megéljek a nyolcvanas évek mítoszából, vagy azt folytassam, amit ott megcsináltunk. Jelen időbe akarom helyezni, mindig megtölteni az Európa Kiadót minden korszakban, önmagával. Nem szeretem ezt a "nyolcvanas éveket", és minket ebbe nagyon belenyomtak. Ez később is kísértett minket.

europa_kiado_190208ml_7.jpg

minap.hu: Lehet ez ellen tiltakozni bárhogyan is, csapkodni az asztalt egy ilyen stigma ellen?

M.J.: Csapkodni nem kell, és nem lehet az asztalt. Azzal kapcsolatban, hogy mások mit gondolnak, vagy hogy látják, én nem sokat tudok tenni. Ez azért nem jó, nem csak nekünk, senkinek sem, mert pont az ellen dolgozik, hogy egy hosszabb, nagyobb történetet lehessen csinálni. De ez nemcsak Magyarországon van így, hanem a világon mindenhol. Bob Dylan is alig bírt kijönni a hatvanas évekből, mert annyira nyomták oda vissza. Azoknak a zenekaroknak, akik egy adott korszakban meghatározók tudnak lenni, azt nagyon hozzájuk szokták kötni, elvárják tőlük onnantól. Ez bizonyos szempontból nem könnyíti meg a későbbieket. De ettől én megpróbáltam elvonatkoztatni és csinálni úgy a dolgokat, ahogy elképzeltem.

europa_menyhart_190208ml_2.jpg

minap.hu: Több olyan időszak is volt, amikor hibernálódott a zenekar. Ezt mi teszi szükségessé? Mennyire tudatos a döntés, hogy szüneteltetitek magatokat egy időre?

M.J.: Az Európa Kiadó nem egy hagyományos pop-rock zenekari történet akart lenni. Én is, és több tag is a zenekarban csináltunk más dolgokat is. Egyrészt az életünk is így hozta, másrészt meg pont azt nem akartuk, hogy minden évben csináljunk egy turnét aztán meg kiadjunk egy lemezt. Azt szerettük volna megengedni magunknak, hogy a természetes alkotói késztetéseink mentén alkothassunk, ne pedig bizonyos kiadványok vagy technikai jellegű elvárások határozzák meg a tevékenységünket. Ebben az is benne van, hogy az ember időnként tart egy hosszabb szünetet. Nem lehet mindig csak kiadni, be is kell venni. Annyit tud az ember kiadni, amennyit be tud venni. Nem lehet állandóan csak kifele nyomni a dolgokat.

europa_kiado_2_190208ml_1.jpg

minap.hu: Most milyen periódusában van a zenekar?

M.J.: Az Európa Kiadó mindig olyan volt, hogy nem csináltuk állandóan, de amikor csináltuk, akkor nagyon csináltuk. Ez ezzel a felállással sincs másképp. Elég intenzíven folyik a munka. Ez nem egy olyan projekt, ami a teljes életünket lefoglalja, mindenki csinál más dolgokat is. A zenekar tagjai részt vesznek már projektekben is, és magam is csinálok más dolgokat is. Videókat készítek, van egy videós vállalkozásom, az a polgári tevékenységem. Sokat szerveztem, hogy legyen az Európa Kiadónak egy digitális tér projektje. Ez pont a napokban nagyon jelentőset lépett előre, úgyhogy most ezen is sokat dolgozom.

minap.hu: Mit takar ez a digitális tér?

M.J.: Ez egy online felület, de nem egy hagyományos weboldal. Egy nagyobb, komplexebb dolog, ami egyrészt úgy működik, mint egy archívum, amibe nagyon sok szempont mentén lehet kutatni – az egyes tagok, helyszínek, számok alapján – az Európa Kiadó írásos, képi, hang és videó anyagaiban. De ez nemcsak egy archívum. Minden, ami a zenekarral történik a jelenben, az is felkerül a felületre.

Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Megőrizni az Európa Kiadó szellemét és esszenciáját – Interjú Menyhárt Jenővel
Címlap lead: 
Soha nem akart se mainstreammé válni, se a nyolcvanas évek mítoszából megélni. A jelen időbe helyezi, és mindig önmagával tölti meg az Európa Kiadót. A felállás ugyan időről időre változott, de a hibernálódás mindig indokolt volt, hiszen nem lehet mindig csak kifelé adni, töltődni is kell. A legfontosabb: megőrizni a szellemet és az esszenciát, ami miatt elkezdte ezt az egészet csinálni. Interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó zenekar frontemberével.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Megelőzni a rákot – Prevenciós előadást tartottak a megyei kórházban

Lead: 
A rák világnapja alkalmából tartott rendezvényt szerdán a Magyar Rákellenes Liga a miskolci szervezet betegeinek. A megyei kórházban Török László főorvos a primer prevenció szerepéről tartott előadást.
Törzs: 

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_16.jpg

Fotók: Juhász Ákos

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) nemrégiben meghirdette „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will) kampányát. A szervezet hangsúlyozta: 2019 a cselekvés éve. Fontos kérdés, hogy mit tehet az egyén az egészségéért? Mit tehetünk, és mit kell tennünk azért, hogy egészségesek maradjunk? Mit tehetünk azért, hogy a daganatos betegséget még korai stádiumban felismerjék? Ezek voltak a legfontosabb kérdései annak az előadásnak, amelyet Török László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály főorvosa tartott a Magyar Rákellenes Liga miskolci betegeinek.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_12.jpg

Török László arról tájékoztatott, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma évről évre emelkedik, hazánkban drasztikusan nő a rákos megbetegedések száma, a fül-orr-gégészeti, fej-nyak sebészeti területre eső daganatoké pedig még az átlagos tendenciához képest is jóval nagyobb számban emelkedik. –  Ez a szájüregi daganatok vonatkozásában a legmarkánsabb, az éves műtétek felét ezek teszik ki. A régióban ez 1500-2000 műtétet jelent – ismertette a főorvos.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_11.jpg

Kitért arra is, hogy ezeknek a daganatoknak a kialakulásában három tényező játszik fontos szerepet. Két, már régóta ismert tényező az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A dohányzással járó hőterhelés és a füstanyag, amit beszívunk, együtt nagyon káros a szervezetre, de önmagában az alkoholfogyasztás is igen káros. Ezek aztán egymás hatását erősítik, a daganat kialakulását jelentősen befolyásolják – nyomatékosította Török László.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_6.jpg

Hozzátette, a harmadik fontos tényező a daganatok kialakulásában a Humán Papillóma vírus. – Az utóbbi évtized tudományos kutatásainak egyre fontosabb témája a HPV vírus szerepe. Ugyanúgy, ahogy a méhnyakrák esetében a szülészek-nőgyógyászok előtt évtizedek óta ismert a HPV vírus, a fej-nyaki daganatoknál egy évtizede kezdődött ez a trend. Bizonyos gége, algarati,  szájüregi daganatoknál a HPV vírus bizonyos típusainak a szerepe jelentős lehet – vélekedett a szakember.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_3.jpg

A szervezetük munkáját bemutatva Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezetének és Segítőszolgálatának vezetője elmondta: egyéni és társadalmi cselekvési terveket is kidolgoztak, ez alapján állították össze az éves programtervüket is.  A társadalmi cselekvési tervbe a szűrő- és rehabilitációs programok tartoznak, az egyéni tervbe pedig a betegtársak segítése, prevenció, egészségkultúra terjesztése, szűrésekre való mozgósítás.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_7.jpg

– 2018-ban 16 orvosi előadásunk volt, számos onkológusi előadást szerveztünk, külföldi előadók is érkeztek. Minden évben más betegségtípusra fókuszálunk, tavaly a hasnyálmirigy volt középpontban. Folyamatosan felmérjük az igényeket, megkérdezzük a betegeket, hogy mi az, amiről szívesen hallanának előadást és ez alapján próbáljuk összeállítani a programunkat. Januárban a méhnyakrák hetéhez kapcsolódva voltak programjaink, őszre tervezzük az "Összefogás a nőgyógyászati daganatok ellen" rendezvényünket, de jön a limfóma világnap, és a tüdőbetegek napja is. Minden hónapra adódik valami, amivel tudunk foglalkozni, amire előadásokat és rendezvényeket tudunk szervezni – tájékoztatott Virág Judit.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_9.jpg

A MRL Miskolci Alapszervezetének vezetője a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. A prevenciót már az óvodáskorúaknál elkezdik: a kisgyermekeknek szól a kertész leszek akció, aminek a környezettudatosságra való nevelés a célja. Általános iskolákban a HPV elleni oltás fontosságáról tartanak előadásokat, középiskolásoknak pedig a kihívások hetét szervezik. Ebben a programban más-más feladatot kapnak a tinédzserek, fontos szerepet kap benne a mozgás, táplálkozás, a környezettudatosságra való nevelés. A Magyar Rákellenes Liga szervez lakossági előadásokat is és szűrésekre is mozgósítanak. – Nagyon várjuk már, hogy beinduljon a vastagbél-szűrés, hogy arra is tudjunk mozgósítani. A 65 éven felülieket szintén nem hanyagoljuk el. A nyugdíjasoknál tévhit, hogy ők nem mehetnek szűrésre. Behívót valóban nem kapnak, ezért egymást kell elküldeniük szűrésre az idősebbeknek – zárta gondolatait Virág Judit.

Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Megelőzni a rákot – Prevenciós előadást tartottak a megyei kórházban
Címlap lead: 
A rák világnapja alkalmából tartott rendezvényt szerdán a Magyar Rákellenes Liga a miskolci szervezet betegeinek. A megyei kórházban Török László főorvos a primer prevenció szerepéről tartott előadást.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Együtt egy jobb internetért - Mentorképző szakmai fórum az online erőszak ellen

Lead: 
Az online erőszak veszélyeire, védekezési lehetőségekre hívták fel a középiskolások figyelmét azon a mentorképző szakmai fórumon, amelyet a megyei rendőr-főkapitányság és Miskolc önkormányzata rendezett kedden a biztonságos internet napja alkalmából.
Törzs: 

internet_eloadas_190205ml_3.jpg

Fotók: Mocsári László

Február második hetének keddjén tartják minden évben a biztonságos internet napját. Az esemény célja, hogy ezen a nemzetközi napon felhívják a szélesebb közönség, de főleg a fiatalok figyelmét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Miskolc Önkormányzatával együttműködve, középiskolás diákok részére szervezett mentorképző szakmai fórumot kedden délelőtt. Csemáné Váradi Erika, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense az online erőszakról (cyberbullying, sexting) tartott előadást a jelenlévő középiskolásoknak, míg Szűcs Gergely rendőr főtörzsőrmester bűnügyi szemszögből vizsgálta meg az internet veszélyeit, és védekezési lehetőségekre adott példát.

internet_eloadas_190205ml_2.jpg

Csemáné Váradi Erika elmondta, hogy a gyermekkorúakat és a fiatalkorúakat is fokozottan védi számos nemzetközi egyezmény, illetve Magyarországon is mindazok a jogszabályok, amelyek ennek a terülnek a működését lefedik. A büntető törvénykönyv védelmet jelent a fiatalkorúakkal és gyermekkorúakkal szemben megvalósított online zaklatás vagy cyber megfélemlítés, illetve ennek egy sajátos formája, a sexting jelenségével kapcsolatosan is.

internet_eloadas_190205ml_11.jpg

Minden esetben büntetőjogi jogkövetkezménnyel jár az, amikor a gyerekek magukról a másik fél kérésére vagy nyomásának eleget téve különféle erotikus tartalmú képeket vagy videókat küldenek, és ezzel visszaél a másik fél. - A problémát azonban nem az jelenti, hogy a jogszabályi háttér ne lenne adott, hanem sokkal inkább az, hogy ez mennyire kerül napvilágra, illetve ezek az esetek mennyire válnak ismertté – nyomatékosította Csemáné Váradi Erika.

internet_eloadas_190205ml_12.jpg

Hozzátette, a magyarországi kutatások egyértelműen azt igazolják, hogy az ilyen típusú zaklatásnak kitett fiatalok nagy része egyáltalán nem kér segítséget. Az áldozatoknak körülbelül a fele az, aki egyáltalán valakihez fordul egy ilyen probléma esetén, és ez is elsősorban a kortárs csoportot jelenti. Esetleg megpróbálnak valamilyen módon védekezni a támadásokkal szemben, de hatható segítséget csak minden tízedik gyerek kér. Azoknak az aránya, akik kapnak is segítséget, pedig még rosszabb. Számos esetben ugyanis a közvetlen környezet válasza a gyerek hibáztatása: egyszerűen azt mondják, hogy ő az, aki tehet arról, hogy ilyen szituációba került.

internet_eloadas_190205ml_10.jpg

Gyakran választják azt a megoldást, hogy – amennyiben az ismert – megbüntetik a másik felet: intőt adnak neki vagy egyéb szankciót alkalmaznak vele szemben az iskolában. Ez azonban nem jelent valódi megoldást a problémára, hiszen mind az elkövetői, mind az áldozati oldal tekintetében számos olyan pszichés és egyéb gond marad fönn, aminek a kezelésére így nem kerül sor – hangsúlyozta Csemáné Váradi Erika.

internet_eloadas_190205ml_4.jpg

Fecske Fanni Nelli, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumból érkezett a fórumra. Az internetet főleg kommunikációra használja, többnyire a barátaival tartja a kapcsolatot, de hasznosnak találja tanuláskor is, hiszen az interneten majdnem minden fent van, és sok mindent meg tud keresni. Őt még nem érte internetes támadás, de a baráti körében volt már rá példa.  – Egy barátnőmet zaklatta egy srác. Irkált neki, próbált vele kapcsolatot teremteni, aztán már képeket is küldözgetett. Barátnőmnek ez nem tetszett, rendőrséghez fordult, hivatalos útra terelték az ügyet – tudtuk meg a diáktól.

internet_eloadas_190205ml_1.jpg

Dudás Péter rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályvezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy az internetes zaklatás terén leginkább az jellemző, hogy a fiatalok megsértődnek egy társukra, és bosszúból lejáratják őt. Gyakran hamis információkat terjesztenek az interneten, vagy egyszerűen belépnek társuk jelszavával a közösségi média felületükre, és az ő nevében mondják el azt, amit a visszaélő fél akar elmondani egy harmadik félről.  – Ezek az adatok a technikának köszönhetően ma már visszakereshetőek, így ha sziszifuszi eljárásban is, de ki lehet deríteni, hogy ki volt az elkövető – tette hozzá az alezredes.

A mentorképző szakmai fórumot bemutatva a rendőr alezredes a kortársképzés fontosságát hangsúlyozta. – Kértük, hogy minden középiskolából jöjjenek el fiatalok, és majd mondják el a társaiknak, amit itt hallottak és tapasztaltak. Ha ez a száz fiatal, aki itt van, visszamegy az iskolájába, és elmondja még kétszáznak, már elértük a célunkat – vélekedett Dudás Péter.  

Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Együtt egy jobb internetért - Mentorképző szakmai fórum az online erőszak ellen
Címlap lead: 
Az online erőszak veszélyeire, védekezési lehetőségekre hívták fel a középiskolások figyelmét azon mentorképző szakmai fórumon, amelyet a megyei rendőr-főkapitányság és Miskolc önkormányzata rendezett kedden a biztonságos internet napja alkalmából.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Énkeresés a színpadon - Kortárs tánc a Győri kapui altemplomban

Lead: 
Különleges kamara estre hívta az érdeklődőket a Balázs Győző Református Gimnázium pénteken. A Győri kapui altemplomban az UNKNOWN TEXT formáció TAKE OVER című kortárs tánc előadását mutatták be.
Törzs: 

kortars_tanc_190201ml_24.jpg

Nyolcadik éve fut havi rendszerességgel a KulturSzett című programsorozat a Balázs Győző Református Gimnáziumban. A szervezők törekszenek rá, hogy minél változatosabb előadókat hívjanak meg a tánc bármely területéről. A Győri kapui altemplom egy különleges hangulatú, kisszínházi, műhelymunkára való terem, ezért nem nagyszabású előadások kapnak itt helyett, hanem inkább kis létszámú fellépő csoportok mutatkoznak be. Ezúttal egy fiatal budapesti kortárs tánc formációra esett a választás: az UNKNOWN TEXT előadói a TAKE OVER című darabbal léptek színpadra a KulturSzett programsorozat részeként.

kortars_tanc_190201ml_5.jpg

Ráskiné Kovács Katalin és Békési-Szombati Anett. Fotók: Mocsári László

Ráskiné Kovács Katalin, a Balázs Győző Református Gimnázium pedagógusa érdeklődésünkre elmondta, hogy a KulturSzett előadást mindig egy mesterkurzussal kötik össze az iskola növendékei részére. Az előadást követő napon egy egész napos kurzust ad a koreográfus-előadó, ezáltal a növendékek is minél változatosabb betekintést kaphatnak a táncéletbe. - Iskolánkban klasszikus balett, kortárs tánc, néptánc, színházi tánc képzést is kapnak a tanulóink, de nagyon hasznos, hogy éri őket másfajta impulzus is – hangsúlyozta Ráskiné Kovács Katalin.

kortars_tanc_190201ml_2.jpg

Békési-Szombati Anett a Budapest Kortárstánc Főiskola táncművésze, a TAKE OVER című kortárs tánc darab koreográfusa. Bokor Felíciával, Drávucz Petrával és Mary Zhanggal együtt alkotják az UNKNOWN TEXT-et. Korábban mindannyian a Budapest Kortárstánc Főiskola növendékei voltak, személyes kapcsolatuk révén alakult meg a formáció.

A bemutatott darab témája elsősorban az énkeresés, az identitás kialakulása, és annak vizsgálata, hogy a fiatalkori személyiségfejlődésre milyen hatással vannak a kortársak, a közeli barátok, a családtagok, mennyire befolyásoló tényező a velük kialakult kapcsolat.

- Pont jó, hogy az énkeresés témáját ilyen fiataloknak tudjuk bemutatni, mert tinédzserkorban legjellemzőbb az identitás-, és énkeresés. Maga a téma egy nagyon egyszerű, és hétköznapi dolog: hogy hogyan alakul ki az én személyiségem. Ha találkozom egy barátnőmmel és ő ezt viseli, így hordja a haját, akkor én is úgy fogom hordani – meséli a TAKE OVER hátterét a koreográfus. - Én is tanítok fiatalokat, ott kezdett el mélyebben foglalkoztatni ez a téma. Aztán ahogy elkezdtünk dolgozni a TAKE OVER-en, és beindultak a próbák, egyre inkább a lányokból táplálkozott a darab fejlődése és kialakulása. Életre kelt bennük a téma.

 

kortars_tanc_190201ml_23.jpg

- Nekünk, táncosoknak az a feladatunk, hogy Anettot olyan helyzetbe hozzuk, hogy inspiráljuk őt és előhívjuk a mozdulatokat – mondja a közös alkotói munkáról vélekedve Drávucz Petra. Hozzáteszi:  - A szólót, amit táncoltam, mind belőlem jött, de Anett volt az, aki vezetett. Neki összelátó képessége van, látja egyben a teljes darabot, én meg válaszolok rá, és így jön létre a közös alkotói munka. De alapvetően az ő képe és víziója jelenik meg a színpadon.

kortars_tanc_190201ml_3.jpg

Anettot mindig is érdekelte a képzőművészet és a tánc közti kapcsolat, ezért gyakran készít koreográfiákat galériákba, illetve kiállítások megnyitóira. A mostani altemplomi színpad is jól illeszkedik a különleges helyszínek sorába. - Ez egy intimebb tér, mint akár egy klasszikus színház, ahol nagyobb a távolság az előadó és a közönség között. Itt összeszippantja az intim tér a táncosokat is, bennük is összébb tudott érni a darab, és a nézőkkel is intimebb kapcsolatot tudtak kialakítani az előadás során – hangsúlyozta a koreográfus.

kortars_tanc_190201ml_21.jpg

A Győző Református Gimnázium következő nagyobb projektjét március 10-én mutatják be a Művészetek Házában, ahol a grafikus, fotós, táncos és animációs képzésben résztvevő növendékek a  Miskolci Szimfonikusokkal együtt lépnek színpadra az  Impressziók című előadással. Március 20-án pedig a Bartók mindenkinek című programsorozat keretében rendezik meg Zeneművészeti Főiskolával közös előadást.

Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
Énkeresés a színpadon - Kortárs tánc a Győri kapui altemplomban
Címlap lead: 
Különleges kamara estre hívta az érdeklődőket a Balázs Győző Református Gimnázium pénteken. A Győri kapui altemplomban az UNKNOWN TEXT formáció TAKE OVER című kortárs tánc előadását mutatták be.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

A „Gittegylettől a Főnix rendjéig” – Miskolcon is megünnepelték a Civilek napját

Lead: 
Különleges programokkal, nyílt nappal és meghosszabbított nyitva tartással várta az érdeklődőket pénteken, a Civilek napján a Megyei Civil Információs Centrum.
Törzs: 

civil_nap_190201ml_4.jpg

Fotók: Mocsári László

A Civilek napját minden év február 1-jén ünnepeljük. Ezen a napon a polgárok önszerveződése, valamint a civil szervezetek által az emberek és közösségek érdekében végzett szolgálata előtt tisztelgünk. Pénteken, a „Gittegylettől a Főnix rendjéig” címmel kínált programokat Miskolcon a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága és az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Információs Centrum.

civil_nap_190201ml_11.jpg

Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője érdeklődésünkre elmondta: több mint 20 éve február elseje a Civilek napja, amely egyfajta figyelemfelkeltő nap is. – Hasznos egy olyan nap, amikor tudatosítjuk egy picit az emberekben azt, hogy naponta találkohatnak az egyesületek, alapítványok munkájával akár iskolai kirándulásoknál, iskolai báloknál, vagy éppen egészségügyi ellátásoknál – hangsúlyozta.

civil_nap_190201ml_19.jpg

Hozzátette, a mai napnak különlegessége, hogy a fiatalok bevonása kapott nagyobb hangsúlyt, ezért viseli a rendezvényük a „Gittegylettől a Főnix rendjéig” címet. – A nyílt naptól azt várjuk, hogy kerüljön kicsit középpontba a civil ügy. Szerencsére ilyen szempontból jó helyzetben vagyunk Miskolcon, mert nem ez az egyetlen ünnepe a civileknek. Úgy tekintünk a mai napra, mint egy programsorozat kezdetére. Kiemelt programunk lesz a Miskolc Napja, az a civil nap is nagy ünnep lesz, és őszre is tervezünk egy nagyobb akciót. Bízunk benne, hogy ha ezek az események összekapcsolódnak, egy picit erősödni, javulni tud a közbizalom a civilek iránt – hangoztatta Palik Zoltán.

civil_nap_190201ml_12.jpg

Megyénkben 2015 óta az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) birtokolja a civil információs centrum címet. Az ERKE nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amelyek által a szervezetek, valamint a velük kapcsolatba kerülő vállalkozások, intézmények könnyebben tudnak eleget tenni a jogi, számviteli, adminisztrációs kötelezettségeiknek, illetve forrásokat, partnereket találhatnak a kezdeményezéseikhez.

civil_nap_190201ml_17.jpg

– Térítésmentesen nyújtunk tanácsadási, információs, képzési és infokommunikációs szolgáltatásokat civil szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak, szövetségeknek. Segítünk a velük kapcsolatba kerülő állampolgároknak is, de önkormányzatoknak, vállalkozásoknak munkáját is segítjük – ismertette az egyesület munkáját Palik Zoltán. – Úgy kell elképzelni a munkánkat, mint egy szervizt. Bejön az érdeklődő, és megvizsgáljuk közösen a szervezettel, hogyan állnak ők, és adott pillanatban mi kell ahhoz, hogy tovább tudjanak fejlődni.

civil_nap_190201ml_9.jpg

A pénteki nyílt napon a Civil Információs Centrum meghosszabbított nyitva tartással várta mindazokat, akik be szerettek volna tekinteni a munkájukba. Délelőtt a Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnázium végzős tanulói látogattak el a centrumba, ahol a Szociopoly elnevezésű társasjátékkal játszottak. A sajátos Gazdálkodj okosan játékot kimondottan a szegények körülményeire szabták: a csapatokat alkotó játékosok támogatásokból, alkalmi munkából, közmunkából, vagy „valódi”, munkából származó jövedelmekből, esetleg a kisbolt és az uzsorás hiteléből gazdálkodva élhettek túl egy egész hónapot.

civil_nap_190201ml_16.jpg

Napközben a Civil Információs Centrum irodája előtt ajándéktárgyakkal és szórólapokkal várták az érdeklődőket. A figyelemfelkeltő akcióval a civil szervezetek iránti bizalmat kívánták erősíteni, valamint az egyesületek, alapítványok, szövetségek által – a közösségek érdekében – végzett munkára felhívni a figyelmet.

civil_nap_190201ml_8.jpg

Délután újra a középiskolásoké volt a főszerep: a „Gittegylettől a Főnix rendjéig” elnevezésű kvízjáték a népszerű quiznight / kocsmakvíz mintájára épült fel. A résztvevő diákok egyszerre juthattak élményhez és a civil szervezetek szerepéről szóló információhoz. A játék nyertesei jutalomban részesültek.

Bélyegkép: 
Korhatáros: 
Nem
Reklámmentes: 
PR cikk: 
Forrás: 
Címlap cím: 
A „Gittegylettől a Főnix rendjéig” – Miskolcon is megünnepelték a Civilek napját
Címlap lead: 
Különleges programokkal, nyílt nappal és meghosszabbított nyitva tartással várta az érdeklődőket pénteken, a Civilek napján a Megyei Civil Információs Centrum.
Elsődleges hír rovat: 
Széles kép: 
Galériát tartalmaz: 
Videót tartalmaz: 

Oldalak