2024. május 26. Fülöp, Evelin
Elérkezett a munka dandárja – Megújulóban a József Attila Könyvtár
Cziffra Andrea
|
2019. február 25. 15:37
|
frissítve: 2019. február 26. 21:40
Javában tart a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár felújítása. Az április közepére megújuló intézmény továbbra is várja az olvasóit és a klubok is folyamatosan működnek.

konyvtar_felujitas_190225_ja_16.jpg

Fotók: Juhász Ákos

A könyvtár elektromos rendszerét két évvel ezelőtt már kicserélték, idén pedig teljes belső festésre kerül sor, és a berendezés is megújul: új polcok, fotelek, székek, asztalok, szőnyegek és függönyök érkeznek. A korábbi beruházást Miskolc városa finanszírozta, most a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert 3,5 millió forintot a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, és ezt egészítik ki további 1,5 millió forint intézményi forrással. A fogadótér, a gyermek- és a felnőtt részleg renoválása mellett a kiszolgálóhelyiségek is felfrissülnek.

konyvtar_felujitas_190225_ja_3.jpg

Prokai Margit igazgató érdeklődésünkre elmondta, a könyvtár megérett a felújításra, hiszen a hatvanas évek végén adták át, azóta nem sok változás történt egészen 2017-ig, amikor az elektromos rendszer cseréjével elindult a felújítás. Ezt folytatják most a festéssel és a bútorok cseréjével. A vasszerkezetes könyvespolcok is a hatvanas-hetvenes éveket idézik, egy 21. századi könyvtárban már nem megfelelőek.

konyvtar_felujitas_190225_ja_5.jpg

Hozzátette, óriási nagy volt az állomány, mintegy 70.000 kötet, ebből már kiselejteztek több mint 13.000-et, és további törlésekre kerül még sor. A felnőttolvasóban és a gyermekkönyvtárban is modern könyvtárt alakítanak ki az elkövetkezendő hetekben. 

konyvtar_felujitas_190225_ja_17.jpg

A munka a gyermekrészlegben már február első hetében elkezdődött, a hónap utolsó napjaiban pedig eléri a felnőttolvasót is. Itt hétfői látogatásunkkor éppen a mintegy 30 ezer kötetet dobozolták be az intézmény munkatársai és bontották el a régi polcokat. Február végéig a megszokott módon, hétköznapokon 10–18 óra között várják az olvasókat, március 1-jén viszont néhány hétre bezár a könyvtár. Ez részleges bezárást jelent csak, az olvasók vissza tudják hozni a korábban kikölcsönzött köteteket, kölcsönözni újabbakat azonban nem tudnak, viszont a rendszeres programok és a klubok folyamatosan működnek tovább.

konyvtar_felujitas_190225_ja_26.jpg

Mint Prokai Margit igazgató hangsúlyozta, bíznak benne, hogy az esetleges átmeneti nehézségek ellenére az olvasók pozitívan fogadják a felújítást, ahogy történt az elmúlt évekbeli fejlesztések során a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban és központi épületben is. Hiszen olvasmányaikhoz, a könyvtári szolgáltatásokhoz ez idő alatt is hozzájutnak, és a munka végeztével nemcsak szebb, hanem korszerűbb, szellősebb elrendezésű, valódi közösségi térként szolgáló könyvtárat kapnak vissza a miskolciak.

konyvtar_felujitas_190225_ja_7.jpg

Az olvasójegy érvényes a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében és minden fiókkönyvtárban, így az olvasók maguk is igénybe vehetik azok szolgáltatásait is. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat