2024. október 20. Vendel
Rámordultak az olaszok az EU-ra bevándorlás ügyben
RT/minap.hu
|
2015. június 15. 16:02
|
frissítve: 2015. június 17. 14:32
Oldjátok meg a bevándorlás miatt kialakult káoszt, amit okoztatok, különben nagy baj lesz ! – hördültek fel az olaszok.

migrant_11.jpg

Rómában lassan elszakad a cérna. Az olasz hatóságok hamarosan megtorló intézkedésekbe kezdenek, amennyiben az európai közösség nem siet segítségükre. A mediterrán ország folyamatosan küzd az észak-afrikai bevándorlók tömegeivel.

"Ha az EU a szolidaritást választja, akkor jó. Ha nem, akkor a B terv lép életbe, de az fájdalmas sebet fok okozni Európának. – mondta Matteo Renzi, Olaszország miniszterelnöke.

Az olaszok - akik már jó ideje állják a sarat az Afrikából érkező menekült áradattal szemben - most azt szeretnék, ha az EU módosítaná a dublini rendeletet, amely szerint a menekülteket visszaküldik abba az országba ahol belépett az EU területére. Ez persze nem túlkedvező az olaszokra nézve. Ők inkább azt az elképzelést szorgalmazzák, ami lehetővé tenné, hogy a menekülteket el lehessen helyezni az EU 28 tagállamában, figyelembe véve a célország gazdasági és munkaügyi helyzetét.

"Ezt a krízist komolyan kell venni – mondta Renzi – Nem elég csak 24 000 menekültet szétosztani a tagállamok között. Ez felér egy provokációval.  – Több mint 57000 menekült érkezett Olaszországba az év első felében eddig."

A legtöbb menekült Líbiából érkezett, ahol két rivális kormány harcol a hatalom megszerzéséért a Kaddafi rezsim megbuktatása óta, amit az európai NATO csapatok bombázással is segített.

Renzi azt mondta: "Az EU-nak viselnie kell e felelősséget a négy évvel ezelőtti akciójáért."

Róma azt akarja, hogy az EU dolgozzon ki egy hazatelepítési stratégiát az afrikai országokkal, és viselje annak költségeit is.

"Ha Európa nem vállal felelősséget és szolidaritást, akkor egy teljesen más olasz fordulattal kell szembenézniük" – mondta Angelino Alfano belügyminiszter.

A helyzetet csak súlyosbította, hogy Olaszország szomszédjai lezárták a határokat a migránsok előtt. Franciaország, Ausztria és Svájc nem fogad több menekültet, visszafordítják őket Olaszországba, mert már nem bírnak a menekültekkel.

A helyzet odáig fajult, hogy a menekültek elhelyezésére kihelyezett sátrak, már alig pár száz méterre állnak Róma turisztikai központjától, de más olasz nagyvárosban is ugyanaz a helyzet. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat