2024. augusztus 16. Ábrahám
Országos bajnoksággal avatják a Tábori László Futópályát
Kujan István
|
2015. június 25. 14:17
|
frissítve: 2015. június 26. 18:47
A hétvégén az U23-as és junior atlétikai országos bajnokság küzdelmeinek ad otthont Miskolc. A versenyen közel félezer sportoló méri össze tudását. A bajnokság keretében adják át a Miskolci Atlétikai Centrumot, amelynek futópályája a megye kiváló atlétájának, Tábori Lászlónak a nevét fogja viselni.
Nem

Miskolc új sportlétesítményéről és a hétvégi verseny részleteiről csütörtökön a Miskolci Atlétikai Centrum fedett futófolyosójában tájékoztatták a sajtó képviselőit.

atletika_150625_ja_6.jpg

„A fejlesztéssel most érünk célba” – hozott sporthasonlatot a beruházás kapcsán Kiss Gábor. Miskolc sportért is felelős alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a diósgyőri stadion rekonstrukciójához kapcsolódik az atlétikai centrum felépítése, hiszen az ottani rekortánpálya megszűnésével új, kitűnő körülményeket biztosító helyet kellett találni az atlétáknak.

Az egyetemi helyszín több szempontból is adta magát, emelte ki az alpolgármester: egyrészt a városi sportlétesítmények, köztük a Kemény Dénes Városi Sportuszoda, és a további fejlesztések is újabb lehetőséget adnak a sportolóknak. Ugyanakkor a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az egyetemek és a versenyszintű atlétika szorosan összekapcsolódik – ezen a területen azonban még van feladat Kiss Gábor szerint.

A 350 millió forintos beruházásra a kormány biztosított forrást, és ezzel a nemzetközi szabványoknak, versenyelőírásoknak megfelelő pálya és fedett futófolyosó épült meg. A 400 méteres rekortán pályát már eddig is több ezren próbálták ki – a hétvégén pedig már a versenysport is használatba veszi.

A város alpolgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezentúl Tábori Lászlónak, megyénk büszkeségének nevét fogja viselni a futópálya.

tabori_laszlo.jpg

A világcsúcstartó közép-hosszútávfutó atléta Abaújszántón töltötte gyermekéveit. Tábori László pályafutása során többször ért el világcsúcsot, 1955-ben például 1500 méteren, a legendás 4 percen belüli 1 mérföldes futásának pedig május 28-án volt 60. évfordulója.

– Szavakkal nem is tudom kifejezni, mekkora öröm ért, amikor megtudtam, hogy Tábori-pálya épült Miskolcon – fogalmazott az olimpikon, aki elárulta azt is, mennyire elámult, amikor meglátta a miskolci sportcentrumot.

„Azt gondoltam, milyen jó lett volna, ha én is ilyen helyen, ilyen körülmények között tudok edzeni” – mondta Tábori László. Az olimpiai 4. helyezett atléta hozzátette, biztos abban, hogy a jövő generációinak könnyebb lesz így bekerülni a nemzetközi élvonalba.

A hétvégi verseny részleteit Szász László ismertette. A Miskolci Sportcentrum Kft. atlétikai referense felhívta arra a figyelmet, hogy legutóbb 1988-ban volt atlétikai pályabajnokság Miskolcon.

atletika_150625_ja_11.jpg

– Nagy öröm tehát számunkra, hogy újból Magyarország legjobb atlétáit láthatjuk vendégül – mondta Szász László. Az utóbbi évek legnépesebb nevezése érkezett az atlétikai bajnokságra: az első versenyükre 430 versenyző jelezte indulását, összesen 648 versenyszámra neveztek. Az atlétika szinte minden pályaszámában összemérik majd erejüket a junior és utánpótláskorú sportolók.

A miskolci verseny kiemelkedő abból a szempontból is, hogy a következő hetekben korosztályos világversenyeket fognak rendezni – a hétvégén dőlhet el, kik szerepelhetnek a válogatottakban.

Szász László elmondása szerint ígéretet kaptak arra, hogy minden évben rendezhetnek majd egy jelentős, országos versenyt, és ha jól sikerül a bemutatkozás, akkor akár kisebb nemzetközi viadalokat, utánpótláskorú Eb-t is lehet majd Miskolcon rendezni. Jövőre az egyetemi országos bajnokságot tarthatják májusban nálunk, és két év után akár a felnőtt magyar bajnokságnak is otthont adhat a Tábori László Futópálya.

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat