2024. április 30. Katalin, Kitti
Kezet nyújtottak egymásnak a régió felzárkóztatása érdekében
Kujan István
|
2015. június 29. 13:07
|
frissítve: 2015. június 30. 14:06
Az észak-magyarországi régió három felsőoktatási intézménye fogott össze a térség felzárkóztatása érdekében. Közel 1 milliárd forintból egyebek mellett létrehoztak egy felzárkóztatási klasztert, tananyagot fejlesztettek, továbbképezték az oktatókat és elősegítették a duális képzés megvalósítását is.

kezek_150629_fkcs_2.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

  „A projekt egyedülálló együttműködést jelentett a felsőoktatási intézmények körében” – így jellemezte a 2013 áprilisában indult KEZEK projektet Bárdosné Soós Viktória projektvezető. Mint ismertette, a most záruló, tehát mintegy 27 hónapon át tartó projektbe közel félezer embert vont be a három felsőoktatási intézmény, a Miskolci Egyetem (mint projektvezető), az Eszterházy Károly Főiskola és a Károly Róbert Főiskola (mint partnerintézmények).

A három felsőoktatási intézmény a projekt keretében a régió hátrányos helyzetével való foglalkozást, az intézmények irányítási rendszerének fejlesztését, valamint az oktatók, kutatók, hallgatók képzését, továbbá tananyagok, duális képzési és hallgatói szolgáltatási megoldások fejlesztését tűzte ki célul – a feladatot, a 10 alprojektet Bárdosné Soós Viktória elmondása szerint sikerrel teljesítették.

kezek_150629_fkcs_4.jpg

Az intézmények misszióként tekintettek és tekintenek a térség felzárkóztatására, mely – Dinya László, a Károly Róbert Főiskola innovációs igazgatója szerint – nagy erőfeszítést igényel a tudásközpontoktól is, hiszen Észak-Magyarország Európa tíz legnehezebb helyzetben lévő térsége közé tartozik.

Dinya László négy olyan területet említett, ahol a most záruló projekt sokat tudott segíteni. Az innovációs igazgató rámutatott, ahhoz, hogy egy régió élhető legyen, a gazdasági, a humán-, a természeti és a társadalmi tőkének egyaránt rendelkezésre kell állnia – ezek fejlesztésében a három intézmény hálózatként működött együtt.

kezek_150629_fkcs_9.jpg

A projektet egy disszeminációs konferenciával zárták a Felnőttképzési Regionális Központban

– A tíz alprojekt véleményünk szerint nagyon jól lefedi ezeket. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy valamit hozzátegyünk a fejlődéshez – mondta, hozzátéve, a remények szerint példát mutattak a jövőre nézve is az intézményi együttműködésben.

A „KEZEK – Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése” című TÁMOP-projekt mintegy 900 millió forintból valósult meg, 100 százalékos támogatás mellett.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat