2024. július 21. Dániel, Daniella
Hiány nincs, de ilyenkor Miskolcon is kevesebb a véradó
Spilman Nóra
|
2015. július 30. 14:13
|
frissítve: 2015. július 31. 19:36
A szabadságolások, a tanítási szünet és a meleg miatt nyáron kevesebben adnak vért, mint máskor. A területi vérellátó vezetője szerint az országban hetente körülbelül tízezer véradóra lenne szükség, ezekben a hónapokban azonban ez a szám jóval kevesebb.
Nem

veradas.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Takács Máténak ritka a vércsoportja, ezért megy rendszeresen vért adni. Tudja, hogy nagy szükség van ilyen vércsoportra. - Mindig határidő lejártával jövök, vagyis a véradás után 56 nap elteltével mindig itt vagyok – nyilatkozta Takács Máté.  

veradas_150112_ja_8.jpg

A nyári hónapokban kifejezetten július vége, augusztus eleji időszakban előfordulnak időszakok, amikor kevesebb véradó jelentkezik – mondja  Molnár Attila, a Miskolci Területi Vérellátó vezetője.

Pedig  csupán egy apró szúrás, és pár perc labdaszorongatás, és a tasak   már meg is telt. Szinte ennyi egy véradás. Magyarországon hetente körülbelül 10 ezer véradóra lenne szükség, nyáron azonban ez a szám nem mindig jön össze a szabadságolások miatt. Ennek ellenére nincs vérhiány.

veradas_150112_ja_4.jpg

Az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten ellenőrzi a kiadható vérkészítmények mennyiségét és fenntart egy depót, amiből tulajdonképpen biztosítani tudja a biztonságos ellátáshoz szükséges vérmennyiséget. Ez azt jelenti, hogy életmentő beavatkozás évtizedek óta nem maradhatott el országunkban – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Molnár Attila.

A Miskolci Területi Vérellátó vezetője ennek ellenére arra kéri a véradókat, hogy ha tudnak, ilyenkor is adjanak vért.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat