2024. július 21. Dániel, Daniella
Városrehabilitáció Alsózsolcán – kormányzati és uniós pénzből közösségfejlesztésre
Molnár Péter
|
2015. július 30. 17:22
|
frissítve: 2015. augusztus 01. 12:24
A metodista templomhoz épült közösségi ház és játszótér átadásával befejeződött Alsózsolcán a szociális városrehabilitációs program. A többségében romák lakta területek rendbetételére, az ott élők integrációjára csaknem négyszáz millió forintot költött a város. A pénz uniós és állami támogatás volt.
Nem

A közösségi ház csütörtöki ünnepélyes átadása volt egyben a hivatalos projektzárás is, amelyre a térség országgyűlési képviselőjének meghívására eljött a francia, az izraeli, az osztrák, a spanyol nagykövet is, de képviseltette magát a USA és Svájc nagykövetsége is. A projekt legfőbb célkitűzése volt Alsózsolca dél-keleti részének fejlesztése és bekapcsolása a város társadalmi, gazdasági vérkeringésébe - mondta el Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője a csütörtöki rendezvényen Magyarországra akkreditált nagykövetek, diplomaták előtt.

Csöbör Katalin a Miskolc Televíziónak azt mondta: "a Fidesz kormánynak is fontos a roma stratégia, meg is alkottuk ezt. Ennek látható eredménye van itt Alsózsolcán. A leszakadóbb részét is igyekszünk felzárkóztatni a város másik részéhez és bevonjuk a város délkeleti részét a gazdasági és kulturális vérkeringésbe a közösség fejlesztésével. Igyekszünk közelíteni egymáshoz  a városnak a két kicsit elkülönült részét kulturálisan és gazdaságilag is" – mondta az országgyűlési képviselő.

A metodista templomhoz épült közösségi tér otthon a nehéz sorsú, alacsony iskolai végzettségű emberek számára. A metodista gyülekezet pedig út a romák többségi társadalomba való beilleszkedéshez.

Dolgoznak ezek az emberek – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Erdélyi Nagy László, metodista lelkész Ha felveszik őket közmunkába, példaadóan dolgoznak, vagy munkahelyre. Hiszem, hogy nagy példaérték a többiek számára is – mondta a lelkész

Lehetőséget kaptunk ennek a közösségi háznak, illetve a sportpályán a sport komplexumnak a megépítésére. Erről Szilágyi László, Alsózsolca polgármester beszélt. Hozzátette: a test és a szellem fejlődésére adatott meg ezzel a lehetőség.

A rendőrséghez bekötött, zárt láncú biztonságtechnikai térfigyelő kamerarendszert építettek ki a városban, a metodista templom bővítésével megépült a közösségi ház. A település sportprogramjainak és közösségi rendezvényeknek a felújított sportpálya ad helyet, és épült egy szabadtéri kondipark és játszótér is, valamint utakat és csapadékvíz-elvezető rendszert újítottak fel.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat