2024. szeptember 04. Rozália
Evett ma már paradicsomot? Ha nem, nagy hiba!
minap.hu
|
2015. augusztus 10. 15:25
|
frissítve: 2015. augusztus 12. 13:31
Tumor, stressz, stroke és bőröregedés elleni hatóanyag található benne. Elég ennyi?

paradicsom2.jpg

A paradicsomban található likopinnak erős antioxidáns hatása van, vagyis megkötik a szervezetben található szabadgyököket.  Azt mutatják a legfrissebb kutatások, hogy nemcsak a daganatok ellen véd, hanem számos egészségmegőrző hatással is bír.

A paradicsomban található a legtöbb ebből a vegyületből, vagyis semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza ekkora mennyiségben. A karotinoidok közé tartozó lipokin bizonyos mennyiségben más növényekben is előfordul, így a görögdinnyében, a sárgarépában és a csipkebogyóban is – nyilatkozta  Pejkóné Ferenczy Noémi miskolci dietetikus.

paradicsom1.jpg

Antioxidáns hatásának köszönhetően a likopinban gazdag paradicsom fogyasztása óvja a szervezetet az oxidatív stressztől, így segít megelőzni a daganatok, illetve szívbetegségek kialakulását. Szakértők szerint védelmet biztosít többek között a bél-, a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a hasnyálmirigyrákkal szemben és egyes kutatások szerint lassítja a tumor növekedését is.

A bőr lipokin tartalma - további védőmechanizmusok mellett - a nap káros sugárzása ellen is véd. Ez a vegyület a szakemberek szerint fontos a bőr idő előtti öregedésének megelőzése szempontjából is.

Egy finn kutatócsoport összefüggést talált a stroke kockázata és a szervezet likopinszintje között. A Neurology című szaklapban azt publikálták, hogy azoknál a vizsgálati alanyoknál, akiknek a véréből magasabb likopinszint volt kimutatható, 55%-kal kisebb esély mutatkozott a stroke kialakulására.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a likopin nem csupán a szabadgyökökkel veszi fel a harcot, de gyulladás-, illetve koleszterincsökkentő hatással is bír. Ezen kívül javítja az immunműködést és lassítja a véralvadást. Ennek köszönhetően pedig segít megelőzni az agy keringési zavarát.

A karotinoidok az A-vitamin előfutárai, elővitaminjai. Ebből az is következik, hogy zsírban oldódóak, vagyis nyersen fogyasztva a zöldséget kevésbé szívódnak fel. A legjobb felszívódás passzírozott vagy püréként elkészített változatban érhető el, illetve zsírral, olívaolajjal együtt fogyasztva könnyebben hozzáfér szervezetünk a paradicsomban lévő likopinhoz.

para.jpg

Ahhoz, hogy egészségesen étkezzünk, naponta többször kellene ennünk zöldséget és gyümölcsöt– mondja Pejkóné Ferenczy Noémi dietetikus. Szerinte ilyenkor, nyáron naponta többször is kerülhetne az asztalunkra paradicsom.

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat