2024. július 22. Magdolna
Ifjúsági garancia program – a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítik
Kujan István
|
2015. október 07. 15:13
|
frissítve: 2015. október 08. 08:58
Összesen több mint 2 ezer 25 év alatti fiatalt sikerült már bevonni a megyében az ifjúsági garancia programba január óta. Többségüket képzésre irányították, több százan pedig támogatott foglalkoztatásban vesznek részt. A cél közel 6 ezer fiatal munkaerő-piaci helyzetének javítása a megyében.

   Miskolcon tartották az ifjúsági garancia program megyei nyitórendezvényét. A szerdai konferencián a projektben együttműködő szervezetek, munkáltatók képviselői, a célcsoportba tartozó fiatalok és a megyei kormányhivatal foglalkoztatási szakemberei vettek részt. Bemutatták a 2014-20-as ciklus foglalkoztatást ösztönző programjait, kiemelve a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit növelő lehetőségeket, de szó esett a rendszer megvalósításának megyei tapasztalatairól és eredményeiről, valamint az Észak-magyarországi régióban dolgozó fiatal vállalkozók támogatásáról.

ifjusagi_garancia_151006ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője ismertette, az ifjúsági garancia rendszer és azon belül az ifjúsági garancia program a 25 év alatti fiatalok számára indult. Ennek a korosztálynak a munkanélküliségi mutatói a legrosszabbak az európai államokban. Lórántné Orosz Edit hozzátette, Magyarországon 36 ezer, a megyében 5620 fiatalt céloztak meg a programmal. Ehhez itt közel 5,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre.

ifjusagi_garancia_151006ml_10.jpg

A programba csak a foglalkoztatási osztályokon keresztül lehet belépni. Lényege, hogy minden fiatal a rendszerbe lépésének napját követő fél éven belül kapjon ajánlatot az állami foglalkoztatási szervtől; a szakképzetlenek esetében valamilyen képzési ajánlatot, a szakképzettek esetében pedig a foglalkoztatás irányába terelik őket.

ifjusagi_garancia_151006ml_6.jpg

A program januárban indult, azóta csaknem 8 ezer fiatalt szólított meg a kormányhivatal. Eddig több mint 2 ezer 25 év alattit vontak be a rendszerbe, közülük 1060-an képzésben, 882 fő pedig támogatott foglalkoztatásban vesznek részt jelenleg. Mint megtudtuk, a közel 8 ezer megszólított fiatal 44 százaléka általános iskolai végzettséggel, vagy még azzal sem rendelkezik. Alapvetően tehát képzésekre irányítják őket, elsősorban a hiányszakmák felé.

– Úgy gondolom, a fiatalok számára nagy lehetőség ez a program, melynek célja, hogy minél kevesebb időt töltsenek munka és tanulás nélkül, és minél kevésbé váljon a munkanélküli lét életmóddá a fiatalok körében – emelte ki Lórántné Orosz Edit.

ifjusagi_garancia_151006ml_7.jpg

Ruszkai Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerő-piaci Programok Főosztály tervezési munkatársa ismertette, a program első szakaszában 2016. június 30-ig van lehetőség csatlakozni, de segítő támogatásokat egészen 2017. december 31-ig lehet nyújtani.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat