2024. október 20. Vendel
Megújuló energiaforrások felhasználásával bővült a távhőszektor Miskolcon
minap.hu
|
2015. október 16. 13:48
|
frissítve: 2015. október 17. 13:24
Miskolc már eddig is élen járt a geotermikus földhő – geotermia – felhasználásában: a város két legnagyobb hőkörzetében, az avasi- és belvárosi távhőrendszerben a MIHŐ Kft. 2015-ben közel 50 százalékos mértékben már geotermia alapú távhőszolgáltatást nyújtott fogyasztói részére.

    A Miskolci Hőszolgáltató (MIHŐ) Kft. mintegy 32 ezer lakás távhőellátásáért felelős közszolgáltató. A cég elkötelezett a hatékony energia-megtakarítás megvalósítása, a környezetet szennyező, fosszilis energiát igénylő fűtési rendszerek és épületek korszerűsítése iránt – olvasható a társaság közleményében. – Ennek megfelelően folyamatosan keresi a lehetőséget a távfűtés minél szélesebb körű kiépítésének, a távhőrendszer energetikai korszerűsítésének, ezeken keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

miho_hokozpont_151013ml_01.jpg

Fotó: Mocsári László

Ezért a társaság – élve a kedvező lehetőséggel – pályázatot nyújtott be Távhőszektor energetikai korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségével címmel, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásra érdemesnek ítélt. A pályázat célja a távhőhálózat üzemeltetési költségeinek és az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése volt.

Miskolc már eddig is élen járt a geotermikus földhő – geotermia – felhasználásában: a város két legnagyobb hőkörzetében, az avasi és a belvárosi távhőrendszerben a MIHŐ Kft. 2015-ben közel 50 százalékos mértékben már geotermia alapú távhőszolgáltatást nyújtott fogyasztói részére. Most ezzel a négy projektelemből álló pályázattal a két nagy hőkörzetre egy-egy új nagyfogyasztó csatlakozott, a szükséges primer távhővezeték és a hőközponti fogadó blokk kiépítésével.

miho_hokozpont_151013ml_08.jpg

Az első projektelem a belvárosi hőkörzetben, a Görgey utca 4. szám alatt épült Centrum Apartman Hotel hőellátásának kiépítésével valósult meg. A projekt második eleme a miskolci önkormányzat beruházásában megépült Miskolctapolcai Strandfürdő hőellátásának kiépítésére vonatkozott. A projekt harmadik eleme a Tatár utcai fűtőerőműben lévő pótvíz-szivattyúk cseréjét tartalmazta. A projekt negyedik eleme pedig a Katowice utcai, és a 10-es iskola kazánházainak gázégő cseréje volt.

A beruházás, felújítás teljes költségvetése meghaladta a 317 millió forintot, melyet az Európai Unió és a magyar állam 100 százalékban, vissza nem térítendő támogatás formájában támogatott.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat