2024. április 30. Katalin, Kitti
A fodrászattól a robotikáig - pályaválasztási kiállítás Miskolcon
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2015. november 12. 16:23
|
frissítve: 2015. november 13. 12:20
A 25 év alatti álláskeresők csaknem fele a nyolc általánost vagy még azt sem végezte el. Ezt mutatja a megyei munkaügyi központ felmérése. A szakirányú továbbtanulást segíti az a pályaorientációs nap, amit nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak szervezett a Kormányhivatal.
Nem

    A miskolci rendezvényen mintegy 90 oktatási intézmény, munkáltató és a pályaorientációt segítő szolgálat mutatkozott be.

szabad_a_palya_151112_vcs_16.jpg

230 voltból csinál húszezret a zenélő Tesla-tekercs. Mellette ugyanaz a szerkezet ennek a feszültségnek a tízszeresét is képes előállítani.  Mindkettőt a Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai építették.

szabad_a_palya_151112_vcs_14.jpg

Az interaktív bemutatók láttán sokan már el is döntötték, mit szeretnének tanulni.  - Tetszik a robotika szak és én is ilyen robotokat szeretnék csinálni – mondja Szóráti Máté

szabad_a_palya_151112_vcs_23.jpg

Borsod- Abaúj-Zemplénben jelenleg csaknem húsz ismert hiányszakma van, az ácstól, az ápolón át, az épületgépészig. A miskolci építőipari szakközépiskola is ezért jött el a kiállításra.

szabad_a_palya_151112_vcs_10.jpg

Olyan visszajelzéseket kapok a vállalkozóktól, az iparosoktól, hogy egyre kevesebb szakemberrel rendelkeznek és próbáljunk már minél több szakembert képezni, úgy az építész szakterületen és az épületgépész szakterületen is. Erről Kocsis István, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola igazgatója beszélt.

szabad_a_palya_151112_vcs_06.jpg

Más, kevéssé ismert területeken is nagy a szakemberigény. Miskolcon cipőkészítőket is keresnek, tíz év óta először pedig képeznek is. A tanulókat több cég is várja.

szabad_a_palya_151112_vcs_28.jpg

Óriási az igény erre a szakmára, akár mint cipész, akár mint cipőjavító, mint ortopédiai cipész vagy exkluzív cipők készítője – mondja Kovács Attila cipészmester.

A Megyei Kormányhivatal legutóbbi felméréséből kiderült, hogy Borsodban a 25 éven aluli álláskeresők majdnem a fele általános iskolai végzettséggel vagy még azzal sem rendelkezik. A pályaorientációs nap a szakirányú továbbtanulást is segíti.

szabad_a_palya_151112_vcs_01.jpg

Ez a pályaválasztási kiállítás is ebben segíti a fiatalokat és nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy évről évre többen kapnak olyan élményt, olyan indíttatást, ami aztán azt eredményezi számunkra, hogy életre szólóan eljegyzik magukat egy-egy szakmacsoporttal – mondja Lukács Irén, a  B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Mintegy 90 oktatási intézmény, munkáltató és segítő szolgálat mutatkozott be a pályaválasztási napon csaknem 10 ezer diáknak. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat