2024. október 15. Teréz
Megvan az idei Múzsa díjas!
minap.hu
|
2015. november 30. 13:19
|
frissítve: 2015. december 01. 17:59
Szabó Balázs orgonaművész, mesterharmónium művész, orgonaszakértő az idei év Múzsa díjasa. A döntést hétfőn délelőtt hirdette ki a Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Nem

A rangos elismeréssel évente azokat a miskolci vagy megyei alkotókat, alkotói csoportokat jutalmazzák, akik munkásságukkal hozzájárultak Miskolc művészeti életének fejlődéséhez, a város hazai és külhoni hírnevének növeléséhez, rangjának emeléséhez. A magyar kultúra napjának eszmeiségéhez és üzenetéhez illeszkedő helyi kitüntetést 2002-től ítélik meg.

muzsa_dij_sajttaj_151130_fkcs_4.jpg

A Múzsa Díj Alapítvány kuratóriuma korábban mindig néhány nappal a januári díjátadó gálaműsor előtt hozta nyilvánosságra a díjazott nevét. Néhány éve szakítottak ezzel a hagyománnyal, s azóta a kuratórium vezetői már az előző év őszén megnevezik a Miskolci Múzsa Díj győztesét, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a januári gálaműsor színvonalas megszervezéséhez. A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke a Miskolci Egyetem mindenkori rektora, most Torma András tölti be a tisztséget, ő hirdette ki a díjazott nevét.

Szabó Balázs 15 éves korában kezdett el zenélni. Tanulmányait a Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnáziumban végezte, ezzel párhuzamosan három évig tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, szakmai tagozaton, Andrássyné Mátyus Gabriellánál, majd tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2008-ban kiváló minősítéssel, orgonaművész-tanári diplomát szerzett. Ezt követően Würzburgban, Trossingenben és Rómában tanult tovább, prof. Dr. h. c. Christoph Bossert irányításával 2010-ben szerezte meg a Meister der Orgel címet. A mesterosztállyal párhuzamosan a Vatikán védnöksége alatt álló „OrganExpert” nemzetközi orgonaszakértői képzést is kiváló minősítéssel végezte el.

szabobalazs.jpg

2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2013 óta pedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában is tanít. Történelmi orgonák szakértője, orgonaművészként Európa-szerte hangversenyezik, emellett virtuóz játékosa egy manapság ritka billentyűs hangszernek, a Mustel-féle mesterharmóniumnak.

Orgonaszakértői szakirányú képesítését Magyarországon elsőként, egyetemi szinten szerezte. Újépítésű orgonák szaktanácsadása mellett szakterülete a történelmi orgonák restaurálása és a részben vagy teljesen elpusztított hangszerek rekonstrukciója, a barokktól az 1930-as évekig. Vezetésével indult el 2011. szeptemberében a Zeneakadémia organológiai képzése.

A klasszikus harmóniumirodalom mellett rendszeresen lép fel az igazi különlegességnek számító mesterharmóniummal is. Németországban magán úton elsajátította a mesterharmóniumok restaurálását, gyakran lép fel saját gyűjteményéből való hangszereken, melyeket maga restaurált.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat