2024. október 20. Vendel
Okosabb volt az ősember, mint hinnénk
gizmodo.com
|
2016. január 20. 23:06
|
frissítve: 2016. január 22. 09:46
Az ősi barlangrajzok általában állatokat ábrázolnak, Franciaországban azonban szokatlan rajzot fedeztek fel a kutatók. Vulkánkitörést örökítettek meg az ősiek, vélhetően 40.000 évvel ezelőtt.

A vulkánkitörések megfigyelése ma már gyakorlatilag sporttá vált. Műholdak és a nagy sebességű kapcsolat segítségével kényelmesen és biztonságosan lehet nyomon követni a vulkáni tevékenységet.

Egy friss tanulmány szerint azonban ezek nélkül az eszközök nélkül, a modern kornál jóval hamarabb is figyelték a kitöréseket. Sőt, lehetséges, hogy az emberek már mintegy 40.000 évvel ezelőtt is dokumentálták megfigyeléseiket. Az egyik legősibb és legismertebb barlang, a dél-franciaországi Chauvet-barlang rajzaiból következtetnek erre a kutatók.

A legtöbb korabeli ábrán vadállatokat láthatunk, de van egy halványabb vulkán-ábrázolás is, ezek valószínűleg a legrégebbi emberi feljegyzések vulkáni tevékenységről.

Ősi rajz, ősi eseményről (jobb oldalt a rekonstrukciók)

Ősi rajz, ősi eseményről (jobb oldalt a rekonstrukciók)

A kutatók feltételezéseit megerősíti, hogy a barlangtól 35 kilométerre egy jelenleg is szunnyadó vulkáni mező fekszik. Még egy érv az elmélet alátámasztásához, hogy a vulkánok környékén található kőzetek megvizsgálása után kiderült, ismételt kitörések voltak 19.000-43.000 évvel ezelőtt.

Ha tehát emberek laktak a Chauvet-barlangban, nagy valószínűséggel tanúi voltak a tűzhányók kitöréseinek.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat