2024. április 30. Katalin, Kitti
Klímareferenseket képeztek Miskolcon
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2016. március 18. 19:24
|
frissítve: 2016. március 19. 13:30
Károsanyag-kibocsátás, fenntartható gondolkodásmód és tudatformálás – többek között ezekről tanultak azoknak az önkormányzatoknak a munkatársai, akik részt vettek a miskolci klímareferensi képzésen. Az ingyenes tanfolyamot a Regionális Környezetvédelmi Központ izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással szervezte. Többek között azért, hogy a települések fel tudjanak készülni a megváltozott időjárási viszonyokra, például a szárazságra.

      Tavaly több melegrekord is megdőlt az országban és még sosem volt olyan hosszú – 11 napos – hőségriadó, mint az előző évben. Aztán tél a tavaszban: három éve március 15-én nagy hó esett, karácsonykor pedig szokatlanul enyhe idő volt. Sokak szerint a szélsőséges időjárás a klímaváltozás miatt van, amit az ipari termelés és az autók kipufogógázai okoznak, veszélyeztetve a bolygó természeti egyensúlyát.

cng_busztolto_allomas_160304ml_10.jpg

Nemrég állt szolgálatba az a 75 új, sűrített földgázzal üzemelő CNG busz Miskolcon, ami nemcsak modern és kényelmes, hanem környezetbarát is. Füst helyett vízgőz. Egészségre káros anyag itt már alig keletkezik. Az utóbbi évtizedekben a klímaváltozásról és környezetvédelemről egyre többet hallani.

Okleveleket kaptak azok a szakértők, akiket Miskolcon képeztek. A klímareferensek azt is megtudhatták, hogyan kell a tanultakat tovább adni, és klímastratégiát készíteni településük számára. Kéri Zoltán, a Miskolci Városfejlesztési Kft. projektmenedzsere elmondta, A „zöld” város kialakítása című pályázati felhívásban vannak előkészítő munkák.

- A belváros-rehabilitáció, diósgyőri városrész, Miskolctapolca városrészre készülnek rehabilitációs tervek, ezekben mindenféleképpen meg fognak jelenni ezek az intézkedések is – fűzte hozzá.

konferencia_160318_fkcs_3.jpg

Megérteni és megértetni a klímaváltozás veszélyét, formálni a gondolkodásmódot és környezetbarát megoldásokat elsajátítani – így összegezte a képzést a projektet szervező cég vezetője. Fegyveres-Fiskál Gábortól, a projektet megvalósító DIPOL Csoport vezetőjétől megtudtuk, erősíteni kell azt a tudatot az itteni vezetőségnek, hogy a károsanyag-kibocsátásnak mi magunk is a részesei vagyunk és tudunk tenni ellene.

- Minél kevesebb szilárd halmazállapotú tüzelőanyag elégetésével, vagy használjunk tömegközlekedési eszközöket, vagy egyáltalán nem mindegy, hogy a gépjárműveknek milyen a széndioxid kibocsájtása- mondta.

konferencia_160318_fkcs_1.jpg

A tervek szerint a klímareferensek a pályázatok írásában is segítik majd az önkormányzatokat.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat