2024. október 18. Lukács
Hárommilliárd forint a miskolci belváros és a történelmi Avas rehabilitációjára
Kriza Ákos polgármesterrel beszélgettünk
minap.hu
|
2016. május 30. 15:30
|
frissítve: 2016. június 01. 20:08
Az elmúlt években felgyorsult Miskolc fejlődése; beruházás beruházást követett, a város számos tekintetben sokkal élhetőbbé vált. Ezt többek között a turisztikai eredmények is jól mutatják, hiszen Miskolc iránt folyamatosan élénkül az érdeklődés. Mégis, minden eredmény ellenére van egy olyan, több évtizedes adósság, amivel nap-mint nap szembesülnek a miskolciak és a turisták. A rendszerváltás óta – bár voltak próbálkozások – egyik önkormányzatnak sem sikerült a történelmi városmag rehabilitációja. Most azonban új lehetőség kínálkozik, a város a Területi Operatív Program segítségével, uniós és hazai támogatással szeretne belevágni egy nagyszabású projektbe.

02_jobbrafel.jpg

A miskolci belváros rehabilitációja egy hárommilliárd forintos projekt, hosszú időre meghatározza majd a város arculatát, épp ezért nagyon alapos átgondolást igényel.– mondta el Kriza Ákos polgármester a tervezett fejlesztés kapcsán. - A célunk az, hogy a belváros valóban a közösséget, a miskolciakat szolgálja. Azt szeretnénk, hogy feltáruljon minden olyan szépsége, ami eddig rejtve volt; hogy a tereket valóban használni lehessen - ha kell pihenő-rekreációs, ha kell közösségi események, ha kell, fesztiválok céljaira, hogy a szolgáltatások jól elérhetők legyenek, - hogy a belváros egyszerre legyen városias, célszerű, ugyanakkor bejárható, természetközeli, élhető, és szerethető. A tervezés a legkorszerűbb város- és tájépítészi elvek alapján zajlik, amelyekre számos példát találunk hazai és nemzetközi viszonylatban. Ezek lényege egyetlen rövid mondatban összefoglalható: „A városokat az embereknek építjük.”- hangsúlyozta Miskolc polgármestere.

02_felsocikkbe.jpg

A miskolci belváros és a történelmi Avas rehabilitációs tervein egy világviszonylatban is neves tervezőiroda dolgozik, amelynek vezetője miskolci kötődésű.

Fontos hangsúlyozni: a belváros rehabilitáció nem pusztán építkezést, és nem csak rekonstrukciót jelent. Nem konzerválásra, de nem is giga-építkezésekre, új épületmonstrumokra kell gondolni. A lényeg az itt élők, a belvárosban mozgó emberek igényeinek kiszolgálása. A terek kialakításakor figyelembe kell venni a helyi történelmi, szociológiai sajátosságokat, a közlekedési szokásokat, a szolgáltatások iránti igényeket, és nem utolsósorban a fenntarthatóságot. Ha úgy tetszik, látni kell a város szövetét, és azt is, hogy az átalakítások milyen hosszú távú hatással lesznek a teljes településre – emelte ki Kriza Ákos.

Mint mondta, egyre jobban látszik, hogy igény van egy olyan főtérre, amely alkalmas helyszíne lehet nagyrendezvényeknek, koncerteknek, anélkül, hogy azok fennakadásokat okoznának a közlekedésben, a mindennapi életben. A Szent István tér átépítésére pár éve lezajlott egy széleskörű közösségi tervezés, ennek számos eleme beépül a mostani koncepcióba.

02_felsocikkbe1.jpg

Egy sokoldalúan használható teret szeretnénk, ami ugyanakkor szép is lesz, egyedi megoldású vízjátékkal, árnyékot adó fasorokkal, cserjesávval. A tér mögötti parkoló alatt folyó Szinvát újra kibontva pedig egy hangulatos vízparti szabadidős-rekreációs területet alakítunk ki. Változik az utak nyomvonala is, amivel növelni tudjuk a zöldfelületek nagyságát. Mindezt úgy, hogy alig pár lépéssel odébb biztosítani tudjuk azokat a parkolóhelyeket, amik megszűnnek a Szinva megnyitásával. A fenntarthatóságot pedig azok a megoldások segítik, amik lehetővé teszik a csapadékvíz közvetlen hasznosítását, így az öntözésre sem kell költeni. Ilyenek a vízáteresztő járdalapok, és az esővizet a növényzethez vezető, ésszerűen kialakított csatornahálózat. – fogalmazott a polgármester.

A belváros-rehabilitációs program nem csak a Szent István térre és környékére terjed ki. Az úgynevezett akcióterület jóval nagyobb, tulajdonképpen a teljes történelmi városmagot lefedi. A cél mindenütt ugyanaz: növelni a pihenő-rekreációs célokat szolgáló zöldfelületek nagyságát, ésszerűsítve a közlekedést és a parkolást úgy, hogy a forgalom dinamikája ne csökkenjen, és lehetőleg a parkolók is közel maradjanak az úti célt jelentő szolgáltatásokhoz.

A teljes akcióterületen fásítás, világításkorszerűsítés, burkolatcsere lesz, és új utcabútorokat is kihelyezünk. Számos árkád, köz, és kapualj újul majd meg, megszépül a Szemere kert, a Bazártömböt is rendbe tesszük. A programban szerepel néhány épületet teljes megújítása is. Összességében egy olyan összefüggő tér-hálózat, vagy tér-füzér jön létre, amin jó lesz sétálgatni, megpihenni, a szülők nyugodtan elengedhetik futkosni, vagy kismotorozni a gyerekeket, miközben ők megisznak egy kávét, vagy egy frissítőt valamelyik teraszon, de ha kell, a nagy fesztiválok rendezvényei számára is ideális helyszínt jelentenek majd. Hangulatosabb ugyanakkor célszerűbb, használhatóbb lesz Miskolc belvárosa.

01_nagykep.jpg

Ebből a programból tervezzük a Történelmi Avas zöldfelületi fejlesztését is: a növényállományt megújítjuk, ha kell, fokozatosan lecseréljük. Olyan növényeket telepítünk, amelyek megakadályozzák azt az eróziót, ami a hegyoldal csúszását okozza, Ebből a programból valósul majd meg a sétányok felújítása, a korszerű, környezethez illő utcabútorok kihelyezése, és a közvilágítás kiépítése is.

Kriza Ákos hozzátette: az i-re a pont azzal kerül fel, hogy a Területi Operatív Program a teljes összeget, a szükséges hárommilliárd forintot biztosítja, így a belváros rehabilitáció egyetlen fillérjébe sem kerül majd a miskolciaknak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat