2024. szeptember 04. Rozália
A véltnél tízszer több galaxist rejthet az univerzum
ESA/Space.com/Nature
|
2016. október 14. 12:21
|
frissítve: 2016. október 17. 16:33
A Hubble-űrteleszkóppal és más távcsövekkel csillagászok az univerzumban lévő galaxisok eddigi legpontosabb felmérését végezték el. Arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a megfigyelhető univerzumban legalább tízszer több galaxis található, mint ahogyan korábban hitték.

A csillagászat egyik legalapvetőbb kérdése, hogy pontosan mennyi galaxis is rejtőzik az univerzumban. A Hubble Deep Field-projekt felvételei – amelyeket a kilencvenes évek közepén lőttek – az első valódi betekintést engedték a kérdéskörbe.

Rengeteg halovány galaxis vált láthatóvá, a kutatók akkori becslései szerint a megfigyelhető univerzum 100-200 milliárd galaxist ölel fel. Az új kutatásban a Christopher Conselice vezette nemzetközi kutatócsapat jóval nagyobb számot kapott.

A vizsgálathoz a Hubble mélyűri képeit, korábbi munkáik eredményeit és más publikált adatokat használtak fel, majd aprólékosan 3D-s felvételekké konvertálták a képeket, hogy még pontosabban mérhessék fel a galaxisok számát az univerzum történetének különféle időpontjaiban.

01.jpg

Más adatokkal egyetemben a kutatók a GOODS-felmérésben (Great Observatories Origins Deep Survey) láthatóvá vált galaxisokat is felhasználták az új becsléshez. A képet a Hubble-űrteleszkóp készítette és a projekt déli tartományának egy részét fedi le. A mélyűri vizsgálatot több obszervatóriummal végzik a galaxisok keletkezésének és fejlődésének nyomon követésére. (Fotó: NASA, ESA/Hubble)

Ahhoz, hogy a számok stimmeljenek – a Hubble-képeken nem jelent meg elég galaxis, amivel meg tudták volna magyarázni az univerzumban megoszló anyagsűrűséget -, úgy hitték, a hiányzó anyagnak a jelenlegi eszközökkel nem látható, halovány galaxisokban kell rejtőznie.

A vizsgálatban ezért új matematikai modelleket is bevetettek, amelyekkel kiszámíthatták, hol létezhetnek még ilyen galaxisok. Így jutottak ahhoz a meglepő felfedezéshez, hogy a galaxisok mintegy 90 százaléka valóban túl halovány és túl messzire szakadt az észleléshez a teleszkópok jelenlegi generációjával.

A mélyűrbe tekintés egyben magával vonja az időbeli visszatekintést is, mivel a fény hosszú ideig utazik a kozmikus távolságok átszeléséhez. A vizsgálat során mintegy 13 milliárd fényévre tekintettek vissza, ami lehetővé tette az univerzum evolúciója részleges pillanatképeinek szemrevételezését.

Felfedezték, hogy a korai univerzum jóval több galaxist hordozott, mint napjainkban. Ezek apró és halovány törpegalaxisok voltak. Ahogy az univerzum fejlődik, az ilyen galaxisok összeolvadnak és nagyobb képződményekké válnak.

02.jpg

A Tejút az égbolton Salgótarján közeléből fotózva 2015. június 20-án. (MTI Fotó: Komka Péter)

Conselice szavai szerint jelenleg eme kétbillió galaxisnak csak 10 százalékát tudják közvetlenül megfigyelni. Mindez két éven belül változhat, amint felbocsátják a Hubble utódját, a James Webb-űrteleszkópot. A készülék emellett mélyebbre is tekinthet majd az űrbe, megfigyelheti a galaxisok keletkezésének folyamatát.

Mivel a ma megfigyelhető univerzum csak egy pillanatkép, az új becslésben szereplő galaxisok nagy része már nem létezik. Nagyobb galaxisokká olvadtak össze ama idő alatt, míg fényük elérte a Földet. Ennek folytán jelenlegi számuk a várakozások szerint jóval kisebb kétbilliónál. A vizsgálatról a The Astrophysical Journal folyóriat számolt be.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat