2024. július 21. Dániel, Daniella
Az Avason érte a halál az idős bácsit - a mentőkön semmi nem múlt
minap.hu
|
2016. október 14. 15:48
|
frissítve: 2016. október 16. 17:16
Több mint fél órán keresztül feküdt a földön egy idős férfi szerda délután az avasi városrészben, mire valaki mentőt hívott hozzá. A kiérkező életmentők azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Szemtanúk szerint két mentőautó is érkezett a helyszínre, de csak az egyikben volt defibrillátor. Utánajártuk mi is történt valójában.

A Miskolci Mentőállomás vezetője, Barta Tamás elmondta: a riasztást követően egy mentőkocsi szintű mentőegység ment a beteghez, amiben természetesen van defibrillátor.

mentok_miskolc_defi2.jpg

Minden mentőautóban van ilyen félautomata defibrillátor - fotó: Parai Roland

Mivel a mentők kiérkezésekor a férfi már halott volt, ezért egy orvossal rendelkező rohamkocsit kellett a helyszínre vezényelni, ugyanis a halál beálltát csak orvos állapíthatja meg.

mentok_miskolc_defi5.jpg

Ezután érkezett ROKO

Barta Tamás szerint a félreértést  - miszerint az első mentőautóban nem volt defibrillátor  - az okozhatta, hogy a kiérkező második rohamkocsiból előkerülő eszköz szintén egy defibrillátor volt, azonban ez már EKG funkcióval is rendelkezik.

mentok_miskolc_defi4.jpg

Ilyenkor két elektródát tesznek a mellkasra és egy gyors EKG-t készítenek. Ezt minden halálesetnél elvégzik, tehát az eszközt nem újraélesztés céljából vették elő.

mentok_miskolc_defi3.jpg

A LifePak egy közel 4 millió forintos eszköz.

Tehát nem a mentőkön múlt a beteg élete - összegezte a történteket az állomásvezető, hiszen a riasztást követő néhány percen belül már a helyszínen voltak. 

Hogy pontosan miért esett össze az idős bácsi, azt nem tudni, azonban a történetben a legszomorúbb leginkább az, hogy fényes nappal bizonyára többen is látták a földön fekvő férfit, mire valaki hosszú idő után végül vette a fáradságot és hívott egy mentőt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat