2024. augusztus 15. Mária
Sok munkát adott a szilveszter a tűzoltóknak!
minap.hu
|
2017. január 01. 14:33
|
frissítve: 2017. január 03. 10:14
A fővárosban kellett a legtöbb helyen pirotechnikai eszközök okozta kisebb tűzeseteknél beavatkozniuk a tűzoltóknak, de egyik esetben sem sérült meg senki. A borsodi Ongán megriadt és beszorult kutyához, valamint közúti balesetekhez is riasztották a tűzoltókat az éjszaka folyamán.

A megyei műveletirányítási ügyeleteken és a fővárosban is mozgalmasan telt a szilveszter éjszaka, mivel tűzesetek, közúti balesetek és egyéb káresemények is munkát adtak a tűzoltóknak. Összesen mintegy harminc esetben riasztották az egységeket pirotechnikai eszközök okozta kisebb tűzesetekhez, melyek közül a legtöbb beavatkozás Budapesten történt, de sérültet egyik esetben sem kellett ellátni.

A főváros XXI. kerületében, a Katona József utcában elhasznált tűzijáték maradványa égett, ami egy kukát veszélyeztetett, de a tűzoltók időben beavatkoztak, így a tűz nem terjedt tovább. A II. kerületi Hermann Ottó úton bezsákolt falevelek gyulladtak be pirotechnikai eszközöktől, XXI. kerületi Nyuszi sétányon az avar kapott lángra a tűzijátéktól, míg a XII. kerületi Rácz Aladár utcában egy fa izzott egy pirotechnikai eszköz miatt. A XI. kerületi Alíz utcában a tűzijáték kátrányhulladékot gyújtott meg egy négyszintes ház tetőszerkezetén, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem keletkezett kár az épületben. A XXII. kerületi Batthyány utca egyik lakásának erkélyén a szemét kapott lángra tűzijáték miatt, de itt sem sérült meg senki, ahogyan a XIV. kerület, Gvadányi utcában sem, ahol egy pirotechnikai eszköz kilövődoboza égett.

Pest megyében öt helyszínre kellett kivonulniuk az egységeknek különféle tűzijátékhoz köthető tűzesetek miatt, melyek közül Dunakeszin a Barátság útján begyulladt egy lakás erkélye. Itt nem sérült meg senki, az anyagi kár viszont jelentős. Halászteleken a Védgát utcában okozott gondot a szabadon hagyott tűzijáték, mivel lángra lobbantotta az aljnövényzetet, amely mintegy kétszáz négyzetméteres területen égett. Budaörsön egy szemeteskuka gyulladt ki, melynek közelében károsodott egy ház fala, valamint egy személyautó lámpateste is megolvadt.
Még vizsgálják, hogy mitől keletkezhetett tűz egy harmadik emeleti panellakás erkélyén Vácon, a Nagymező és a Kölcsey Ferenc utca sarkán. A lángok átterjedtek az érintett lakás egyik szobájára is, valamint a felette található negyedik és ötödik emeleti erkélyekre. A tüzet a váci hivatásos tűzoltók kezdték el oltani, majd idővel csatlakozott hozzájuk egy-egy hivatásos egység Rétságról és Gödöllőről is, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat átvette az oltás irányítását. Az egységek a rendőrséggel közösen hetven lakót menekítettek ki az épületből, akik a lángok megfékezése és az épület átszellőztetése után, a tűzzel érintett lakások kivételével, visszatérhettek az otthonukba.
Az éjszaka folyamán több esetben tuják is lángra kaptak a rájuk hulló tűzijátékoktól. Ez történt többek közt a Baranya megyei Orfűn, Győr-Moson-Sopron megyében Hegykőn és Győrben, valamint a Zala megyei Keszthelyen. Szegeden a Kossuth Lajos sugárúton egy bokor gyulladt ki, míg a Komárom-Esztergom megyei Tatabányán és Komáromban a tűzijáték után megmaradt hulladék égett tovább, amit el kellett oltani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán egy tűzijátéktól megriadt kutyához riasztották a tűzoltókat. A megrémült jószág beszorult a családi ház udvarán található két melléképület közé, ezért a miskolci tűzoltók csak az egyik épület szilárd falazatának megbontásával tudták kiszabadítani.
 
A tűzijátékok miatt volt ahol lakóházakban is tűz keletkezett, például a zalaegerszegi Perlaki utcában, ahol egy lakatlan ház teteje égett egy rakéta miatt mintegy hat négyzetméteren, továbbá Veszprémben, az Aranyoskút utcában, ahol kerti növényzetről terjedt át a tűz egy melléképületre. Oszkón, a Molnár Antal utcában egy palatetős családi ház tetejét gyújtotta meg egy tűzijáték rakétája, amit a vasvári önkormányzati és körmendi hivatásos tűzoltók oltottak el. Nem sérült meg senki, és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség. A Heves megyei Gyöngyösorosziban udvaron összehordott hulladék és egy szerszámtároló kapott lángra feltehetőleg a tűzijáték miatt.
A Baranya megyei Keszün a kétszintes téglaépítésű művelődési ház csatornarendszerébe hullott fenyő tűlevél gyulladt meg a csatornába eső tűzijáték következtében. A tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen lévők két darab kézi tűzoltó készülékkel eloltották a tüzet. Pécsett egy fenyőfán akadt fent egy gyerekek által indított pirotechnikai játék, ami szintén meggyújtotta a tűleveleket. A kiérkező pécsi egység egy lehulló, izzó ágdarabot oltott el egy vízsugárral.
 
A tűzijátékok és egyéb pirotechnikai eszközök okozta tűzeseteken túl Jász-Nagykun-Szolnok megyében is akadt dolguk a tűzoltóknak, ugyanis kigyulladt a népművészeti alkotóház nádteteje Tiszavárkonyban. Az épületben mintegy húsz ember tartózkodott, akik mindannyian időben kimenekültek. A tüzet a szolnoki és a ceglédi hivatásos tűzoltók fékezték meg több vízsugárral, az oltási munkálatokat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezette. A tűzben nem sérült meg senki.

A fővárosban közúti balesetekhez is riasztották az egységeket. Éjfél előtt nem sokkal két személyautó karambolozott a VIII. kerületben, a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében, hajnal egy óra után pedig szintén két személyautó rohant egymásba a XX. kerületi Nagysándor József utca és Mártírok útja kereszteződésében. Utóbbinál egy ember kirepült az egyik járműből és súlyosan megsérült. Rajta kívül két ember szenvedett könnyű sérülést a balesetben.

 

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat