2024. szeptember 04. Rozália
Feltárulnak a gyilkos Apollo–1 titkai: a NASA 50 év után mutatja meg!
Journal Times/Blikk
|
2017. január 28. 17:59
|
frissítve: 2017. január 30. 13:44
Az űrkutatás kezdeti, olykor tétova lépéseit övező utolsó titokról is lehull a lepel. A nagyközönség számára is megtekinthetővé válik az ötven éve, a holdraszállásra előkészített tragikus sorsú Apollo–1 űrhajó kabinja az Amerikai Űrügynökség (NASA) floridai központjában.

apollo.jpg

A holdprogram főpróbájának tekintett Apollo–1 küldetésre 1967. január 27-én került sor. A háromtagú legénység – Gus Grissom, Edward White és Roger Chaffee – feladata az lett volna, hogy az Apollo űrhajót kipróbálják Föld körüli pályán. Már javában tartott a visszaszámlálás, amikor az oxigénnel elárasztott kabinban rövidzárlat keletkezett, és tűz ütött ki.

apollo6.jpg

A rádión keresztül egy kiáltás hallatszott: „Tűz van a pilótafülkében! Az asztronauták másodpercek alatt meghaltak. A tragédiát követően áttervezték a kapszulát, számos javítást és átalakítást végeztek el. Elsősorban a befelé nyíló ajtót alakították át, merthogy a régit csak 4-5 perc alatt lehetett kinyitni, az átépítés után viszont már 5 másodperc alatt szabaddá vált az út.

apollo5.jpg

A kiégett űrkapszulát eddig soha nem lehetett látni, de most kiállítják, bár az űrhajósok családjai eleinte nem rajongtak az ötletért. "A NASA konzultált a családokkal, akik azt kívánták, hogy tartsák tiszteletben a három férfi emlékét" – mondta Kelvin Manning, a Kennedy Űrközpont társigazgatója.

apollo2.jpg

Az első túrát a hős űrhajósok családjainak szentelte az űrközpont. Legtöbbjük most látta először a kiégett űreszközt. "Ez a kiállítás már régóta esedékes. Megszűnt számomra a titok, amelyet a NASA már régóta őrzött" – mondta Scott Grissom, Gus idősebb fia.

apollo3.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat