2024. október 21. Orsolya
Az egyik görömbölyi pincében nyomtatták a Bibliát
minap.hu
|
2017. január 29. 21:32
|
frissítve: 2017. január 31. 13:56
Interaktív előadáson vehettek részt, akik vasárnap délután ellátogattak a görömbölyi Grál Pincébe. Ott a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeumának igazgatója szinte vásári komédiába illően mondta el a vizsolyi Biblia nyomtatásának történetét, hogy maradandó élményt nyújtson közönségének.

daruka_mihaly_170129_vcs_1.jpg

Fotó: Végh Csaba

Szomorú dolog, ha egy érdekes témáról, a történelmünk kiemelkedő eseményéről monoton ismertetőt kapunk – vallja Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum igazgatója. – A mai emberek vizuális ingerekhez vannak szoktatva, egy előadást egy gyerek körülbelül két percig, egy felnőtt esetleg öt percig hallgat figyelmesen, majd megunja. Ha viszont érdekessé tesszük, mesélve és együttjátszva látják történetként, akkor nagyon hamar megtanulják – nyilatkozta a szakember.

daruka_mihaly_170129_vcs_2.jpg

Monodrámájában a szereplők a közönség soraiból kerültek ki. Voltak primadonnák, hősszerelmesek és balerinák. Eljátszották, hogyan készült el az első, magyar nyelvre fordított Biblia, milyen volt a történelmi és technikai háttere. Megérthették kicsik és nagyok is, hogy miért Vizsolyban készült el a kor legnagyobb nyomdatörténeti bravúrja, pedig Vizsolyban soha nem volt nyomda.

daruka_mihaly_170129_vcs_4.jpg

A jelenlévők végül János evangéliumának első két oldalát ki is nyomtatták.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat