A miskolci Szentpáliban tanuló Bihari Zsófia elmondása szerint – nagymamája példáját követve – kiskora óta szakács szeretne lenni. Álmai megvalósításában most már az iskolában megtanultak mellett az új szakács tankonyha modern felszerelései és az ottani munkatársak is segítik.
– Nagyon tetszik a konyha, a korszerű felszerelések mellett főleg azért, mert itt családias a hangulat – mondta a tankonyha megnyitója alkalmával.
Az ide kerülő tanulók fejlődése érdekében Komáromi József séf sokat tehet majd: a legalapvetőbb munkafolyamatokban is segíti őket, szakmai tanácsai minden bizonnyal rengeteget jelentenek majd a fiatal növendékeknek. A megnyitó alkalmával a séf reményét fejezte ki, hogy lesznek követőik Miskolcon, köszönetet mondott a tulajdonosnak a lehetőségért, majd őt érte a megtiszteltetés, hogy az első hagymavágást megtegye az új tankonyhában.
A Drót Bisztró a Miskolci Szakképzési Centrum szakmai együttműködésével hozta létre az észak-magyarországi régió első szakács tankonyháját. Tátrai István, a centrum főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a Miskolcon tanuló diákok egy ennyire korszerű gyakorlati képzőhelyen sajátíthatják el a szakma alapjait. Bár – tette hozzá – a Szentpálinak is van tankonyhája, a most átadott hellyel bővülnek a tanulók lehetőségei a fejlődésre.
A City Hotel Miskolc egykori reggelizőjének átalakításával mostantól egyszerre négy főzőhelyen sajátíthatják el a tanulók a szakács mesterség alapjait. A cél az, hogy minél korábban, már a 9. évfolyamon megkezdjék a képzést – őket a szintvizsgájukra készítik fel, a 10-11. évfolyamos diákok szakmai fejlődését pedig külső gyakorlati helyszínként segítheti az új tankonyha.
A duális képzés tehát már ezen a területen is megjelenik Miskolcon – Dudás Tiborné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára éppen ezt hangsúlyozta köszöntőjében.
– A hotel tulajdonosa példát mutat a többi gazdálkodó szervezetnek, hogy meg kell teremteni azt a környezetet, és biztosítani kell azokat az eszközöket, amelyeknek köszönhetően versenyképes tudással kerülnek ki a fiatalok a munkaerőpiacra – húzta alá.
Barkóczi István, a City Hotel Miskolc tulajdonosa köszöntőjében kiemelte, az a céljuk, hogy a szakács képzésben többet nyújtsanak, és nem titkolt szándékuk az sem, hogy saját konyháikra is minél képzettebb fiatalok érkezzenek – ezzel itt, Miskolcon tartanák a jól képzett szakembereket.
– Saját bőrünkön is tapasztaljuk ugyanis, hogy nagyon nehéz megtartani a fiatalokat, a jól képzett szakácsokból is hiány van – mutatott rá a tulajdonos. – Ezért is finanszíroztuk meg ennek a tankonyhának a létrehozását. A beruházás értéke elérte az 5 millió forintot.