A kezdeményezés a minőségi borok népszerűsítésére fókuszált, és egyben a találkozás lehetőségét is kínálta a borászok és borkedvelők számára.
Mint elhangzott, a régió legendás borvidéke, amely ismertté tette a magyar bort a világban, itthon is nagyobb figyelmet érdemel. Ezért született meg az úgynevezett „Furmint Február” ötlete, kapcsolódva a már népszerű, azonos elnevezésű, országos programhoz. A Furmint az a szőlőfajta, amely jól közvetíti a tokaji talaj sokszínűségét, számtalan stílusjegyet hordoz, fantáziadús. Alkalmas arra, hogy felkeltse a hazai és külföldi fogyasztók érdeklődését.
Bár Miskolcon is egyre több a borhoz, borfogyasztáshoz kapcsolódó esemény, a szervezők remélik, hogy még mindig van alkalom az újításra. Ilyen a Furmint Február programja is, amelyet az különböztet meg a borvacsoráktól, pincelátogatásokra épülő kezdeményezésektől, hogy ötvözi a kettőt: komoly borválogatást ugyanakkor kötetlen találkozásokat is biztosított a borászokkal, a városháza dísztermének elegáns környezetében.
A jelenlévők között a nagybirtokok (100 hektáron gazdálkodók) tulajdonosai kifinomult stílust, megbízható, szinte állandó minőséget képviseltek. A kisebb borászatok (2-8 hektáron gazdálkodók) ugyanakkor egyedi, izgalmas, évjáratonként változó nedűkkel jelentkeztek. Érdemes volt megkóstolni többek között a Barta Furmintot, az Árvay Furmintot, a Kvaszinger, a Ferdinánd pincészetek borait. A nagy pincészetek közül pedig kihagyhatatlanok voltak a Hétszőlő és a Disznókő borok. A finom innivaló mellé pedig sikertörténetek jártak, melyek kapcsán méltán lehetünk büszkék hazánk borászaira.
Az idei, első sétáló kóstoló gasztronómiai finomságokkal, például sajtízelítővel is kecsegtetett és Tokaj-hegyalja gazdálkodóit bemutató kötetet is kínált, Tokaj – emberek és dűlők címmel Kézdy Dániel tollából. A program este tíztől after partyval zárult a Stamp Borbárban a Szinva teraszon.