2024. október 19. Nándor
Szombat éjjel óraátállítás, vasárnap már nyári időszámítás
minap.hu
|
2017. március 25. 11:16
|
frissítve: 2017. március 26. 07:16
Vasárnap hajnal 2-kor 3-ra állítjuk az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. Az MVK járatai vasárnaptól másképp közlekednek. Az óraátállítással 1980 óta Magyarország is villamosenergiát spórol.

mvkbusz1.jpg

Az MVK járatai március 25-én, szombaton üzemzárásig a téli időszámítás szerint közlekednek. Vasárnap hajnalban üzemkezdettől viszont már a nyári időszámítás szerint indulnak a villamosok és az autóbuszok, így például 35R autóbusz a Repülőtérről 02:07 helyett 03:07-kor indul. Kivételt jelent a 02:52-kor a Szondi György utcáról induló 1É-s és a Tiszai pályaudvarról 02:30-kor induló 31-es autóbusz, amely már a nyári időszámítás szerint közlekedik, vagyis aki ezen két járat valamelyikével kíván utazni, annak javasolják, hogy még szombat éjszaka állítsák át óráikat.

ora_atallitas_ill3.jpg

Minden év március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. (azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség) között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák. Az órák előreállítása napirendünk megváltoztatása nélkül biztosítja azt, hogy a természetes világossággal jobban egybeessen ébrenlétünk időszaka, amely reggel 7 és este 10 óra közé esik. Ennek eredményeként ilyenkor kevesebb energiát kell világításra használni.

aramlopas.jpg

A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5–3%-os (2000–4000 MWh) fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

energiamegtakaritas2.jpg

Az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten körülbelül 100-120 GWh-val kevesebb áramot használunk a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer – csaknem egy városnyi – háztartás éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, és ez kb. 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország „áramszámláját”. A megtakarítás nem csak a pénztárcát kíméli: ha ugyanis kevesebb energiát kell megtermelni, azáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat