2024. július 29. Márta, Flóra
A kristálytiszta ivóvizünkért
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. június 13. 15:45
|
frissítve: 2017. június 14. 16:23
Magyarország gazdag természetes vizekben, de hogy így is maradjon, milliárdokat kell fordítani a fejlesztésekre. A vízügyi szakembereket a klímaváltozás is állandó kihívás elé állítja – hangzott el a száz éves Magyar Hidrológiai Társaság keddi ülésén.

A klímaváltozás okozta aszály illetve árvizek egyaránt gondot jelentenek. A belvizek miatt nem lehet dolgozni a termőterületeken, a kárelhárításra milliárdokat kell költeni. Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság igazgatója a Miskolc Televíziónak elmondta, ők a hejőkürti szivattyútelepüket korszerűsítik, a beruházás értéke több mint 1 milliárd forint.

hidrologiai_tarsasag_170613ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

Magyarország ugyan gazdag a felszíni és felszín alatti vizekben, de a Kárpát-medencében is megváltozott az időjárás. A vizek kordában tartása illetve minőségének megőrzése komoly szaktudást igényel. Vasas István, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke rámutatott, a vízgazdálkodás tudománya komoly kihívás előtt áll.

hidrologiai_tarsasag_170613ml_10.jpg

– Egyrészt a klímaváltozással összefüggésben már tapasztaljuk a szélsőségek felerősödését, akár a víztöbblet, akár a vízhiány tekintetében. Illetve óriási feladat a vizek minőségének megőrzése – tette hozzá.

hidrologiai_tarsasag_170613ml_2.jpg

Miskolc az országban egyedülálló vízkinccsel rendelkezik, minőségét a legkorszerűbb berendezésekkel vigyázzák. Ahhoz, hogy ez így maradjon, rengeteget költ a város. Pfliegler Péter alpolgármester kiemelte, a vízkincsünkre vigyázni kell, meg kell őriznünk a következő generációk számára.

hidrologiai_tarsasag_170613ml_15.jpg

– Ezért a város sok-sok milliárd forintot fektet be olyan fejlesztésekbe, amelyek a kristálytiszta ivóvizünk megmaradását biztosítják a város lakóinak – mondta.

hidrologiai_tarsasag_170613ml_4.jpg

A Magyar Hidrológiai Társaság 100 évvel ezelőtt jött létre. Az ország legnagyobb hagyományú szakmai szervezete mintegy 3 ezer taggal segíti a vízügyi szakemberek munkáját.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat