2024. október 21. Orsolya
Világra nyitott fiatalok kaptak okleveleket
minap.hu
|
2017. június 16. 15:54
|
frissítve: 2017. június 17. 23:28
Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája okleveleket és plaketteket adott át két miskolci gimnázium diákjainak, tanárainak és igazgatójának. Az ünnepséget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Szász termében tartották meg pénteken.

europai_diakok.jpg

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programot 2017-től minden tagállamban elindította az Európai Parlament. A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt, aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről.

europai_oklevel_170616_vcs_05.jpg

Az ünnepségen Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője mondott beszédet.

– Januárban indult a tréningprogram a tanároknak. Elsősorban uniós aktuális témákat beszéltünk át, de cél volt az is, hogy a diákok korosztályának nyelvén tudjunk kínálni programokat, amiken ismereteket adhatunk át nekik az Európai Unióról. Ezek a tanárok lettek a senior nagykövetek, ők választották ki a junior nagyköveteket, akikkel együtt Európa napot szerveztek az iskolákban. Továbbá infopontot állítottak fel – ismertette.

europai_oklevel_170616_vcs_04.jpg

Lővei Andrea szerint nagyon kreatív programok valósultak meg. A fiatalok megtudhatták, hogy mit jelent európai polgárnak lenni: mit jelent az EU a hétköznapi életben, és mit tehetnek a fiatalok annak biztosításáért, hogy a jövő Európája olyan legyen, amilyennek ők szeretnék. Az egyik cél a fiatalok felvilágosítása arról, hogy milyen cselekvési lehetőségeik vannak, és hogy többek között megértsék a 2019-es európai parlamenti választásokon való szavazás jelentőségét. A program másik fontos célja pedig, hogy létrejöjjön egy iskolákból, tanárokból és diákokból álló, az Európai Parlamenttel, képviselőivel és a tájékoztatási irodákkal együttműködő, egyre növekvő hálózat.

europai_oklevel_170616_vcs_11.jpg

Az ünnepségen az irodavezető oklevelet adott tizenkét diáknak és emlékplakettet a két miskolci iskola vezetőjének. Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés az iskola életében, hogy részt vehet ebben a programban.

– Akkor is fontos nekünk ez, ha iskolánk már a rendszerváltás óta kötődik az Európai Unióhoz, nagy múltra tekintünk vissza e téren is. Részt vettünk a Comenius Programban és a MEP-ben. Ezeken a rendezvényeken olyan barátságok kötődnek, amik aztán kapcsolati tőkeként felhasználhatóak. Hiszem, hogy az emberi kapcsolatok a legfontosabb alapok az életben – hangsúlyozta.

europai_oklevel_170616_vcs_15.jpg

Schmidtné Törő Ágnes, az Avasi Gimnázium igazgatója is rangként és eredményként emlegette, hogy az intézmény részt vehet a programban.

– Angolt, németet és franciát is tanulnak diákjaink. Ezeket a nyelveket tudják használni a programok során. Célunk, hogy világra nyitott fiatalokat képezzünk. Az Európai Unió nagyon sok lehetőséget kínál mindannyiunknak, akár tanulás, akár munka terén. Egy azonban biztos: az ember a szívét-lelkét úgyis mindig itthon találja meg – emelte ki.

europai_oklevel_170616_vcs_09.jpg

A programban részt vevő diákok és tanárok ismerik az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket és az Európai Parlament szerepét a döntéshozatali folyamatban. Az ehhez vezető utat be is mutatták előadásaikban.

Magyarországot az első évben huszonöt intézmény képviseli a gimnáziumok, szakgimnáziumok, szakiskolák köréből, és a következő tanévben további középfokú intézmények kapcsolódására lesz lehetőség.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat