2024. augusztus 25. Lajos, Patrícia
Ők döntöttek: inkább a bőrt rúgják, mint csellengenek!
Kujan István
|
2017. június 28. 16:12
|
frissítve: 2017. június 29. 16:08
Nyári focibajnokságot indított a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat, szerdán az Avason rúgták a bőrt a roma általános iskolások. A program a testmozgás mellett a drogprevencióról is szól.

A fiatal, Barcelona-mezes Túró Patrik a barátaival rendszeresen sportol, elsősorban a foci a kedvence, ezért is örült annyira, hogy a programnak köszönhetően most más városrészek csapataival is összemérhetik tudásukat csapatával. Elmondta azt is érdeklődésünkre, hogy ha épp nincs kivel passzolgatni, akkor is képzi magát, egyedül is tud mit kezdeni a labdával.

roma_gyerek_foci_170628_ja_1.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Kortársa, Horváth Martin Dominik azonban még csak most ismerkedik az alapokkal – neki pedig ezért jött jól a focibajnokság, ő itt szerette meg a focit.

Szerdán az Avasi Sportcentrumban fociztak a roma fiatalok. A Focizzunk közösen a hátrányok ellen című programot a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat indította el. A nyári focibajnokságra a város több településrészéről érkeznek hátrányos helyzetű gyerekek. És a lényeg nemcsak az, hogy a fiatalok megszeressék a sportot, a focit, hanem az is, hogy minél távolabb kerüljenek a drogoktól.

roma_gyerek_foci_170628_ja_6.jpg

Váradi Gábor, a nemzetiségi önkormányzat elnöke is rámutatott, a tizenévesek a nyári szünetben „sokat vannak szabadon, akár ellenőrizetlen módon is”.

– Mi azonban most azt látjuk, hogy a gyerekek már alig várják a következő bajnokságot; szabadidejükben igyekeznek minél jobban felkészülni a tornára, edzenek, gyakorolnak – tette hozzá.

roma_gyerek_foci_170628_ja_10.jpg

Elhangzott az is, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály a 15-20 évesek, de a tapasztalatok szerint már a fiatalabbaknál is megjelenhet problémaként a drog. A fiatalabbak bevonása a programba éppen azt szolgálja, hogy inkább például a sportot válasszák, mint a káros szereket.

Váradi Gábor azt mondta, még körülbelül nyolc alkalommal szerveznek focitornát a gyerekeknek a város több pontján.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat