2024. október 20. Vendel
A nyári szünetben is folytatódik az ingyenes gyermekétkeztetés
minap.hu
|
2017. július 03. 10:58
|
frissítve: 2017. július 04. 11:14
Idén is minden iskolai szünetben, így a nyári szünidő alatt is ingyenesen kapnak meleg ételt a hátrányos helyzetű családok gyermekei. Idén 6,67 milliárd forintot különített el a kormány erre a célra. A beérkezett kérelmek alapján Miskolcon 829-en igényelték a szállításra kész ételt.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár nemrégiben sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről. A programnak köszönhetően 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatal részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, amennyiben a szülei igénylik. Közölte, 2016. január 1-jétől az önkormányzatoknak kötelezően gondoskodniuk kell minden iskolai szünetben a hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetéséről, erre a célra idén 6,67 milliárd forintot különített el a kormány. Mindez csaknem a háromszorosa a 2010-es gyermekétkeztetési támogatásnak - fűzte hozzá az államtitkár. Czibere Károly kitért arra is, hogy a kormány az ételek minőségét is fontosnak tartja, ezért a 2010-ben még 370 forintos egy adagra jutó támogatást tavaly már 570 forintra emelte. Az államtitkár szólt arról is, hogy az Országgyűlés a jövő évi költségvetésben 79 milliárd forintot biztosított az ingyenes gyermekétkeztetésre.

mintamenza_kecskemet_2.jpg

Gúr Péter Attila, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény általános igazgató-helyettese érdeklődésünkre elmondta: a települési önkormányzat a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja, a nyári szünetben legalább 43 munkanapon keresztül. Az ingyenes nyári étkeztetést a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályán lehet igényelni. Miskolcon június 19. és augusztus 16. között, munkanapokon van lehetőség a szünidei gyermekétkeztetés igénybevételére. A beérkezett kérelmek alapján 829 fő igényelte a szállításra kész ételt, amely négy kiosztási helyszínről vihető el.

SEGÍTSÉG A CSALÁDOKNAK

totnekicsi.jpg

Tóth Sándorné 61 éves, nyugdíjas

Az unokámnak viszem, a lányom igényelte idén is az ingyenes ebédet, ami nagy segítség a családnak. Gyermekvédelmi támogatást kap, amit az önkormányzattól kért. Voltak kint szakemberek, környezettanulmányt is végeztek. A gyerek szereti ezt az ebédet, ízlik neki.

Somogyi Miklósné 44 éves, főállású anya

somogykicsi.jpg

Az én legkisebb fiam válogatós, mégis megeszi, amit innen kapunk, jól főznek. Komoly segítséget jelent, hogy ingyenesen étkeztethetem a gyereket. Én is szoktam ugyan főzni magamnak, de nem mindig van rá anyagi keretem. Gergő így főtt ételt ehet minden nap.

radicskicsi.jpg

Radicsné Bacsi Terézia 53 éves, nyugdíjas

Öt gyermekem van, a legkisebb három-, a legnagyobb tízéves. Három gyereknek viszem az ebédet, ami nekünk pótlást jelent a mindennapi főzésem mellett. Így kétféle főtt ételből választhatnak. Ez nekünk nagy segítség. Tavaly is hordtuk innen az ételt, és már akkor bevált.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat