2024. október 18. Lukács
"Óriási öröm felfedezni a belső világunkat"
minap.hu
|
2017. augusztus 14. 15:47
|
frissítve: 2017. augusztus 17. 14:51
Augusztus 1-től új káplán, Maksó Péter kezdte meg lelkipásztori szolgálatát a Diósgyőri Római Katolikus Plébánián. Portálunknak nyilatkozva elmondta, mielőtt pap lett volna, dolgozott az űrkutatás területén, és síoktatóként is.

makso_peter_170811_ja_8.jpg

1964. június 14-én született Hasznos nevű településen, ami 1984 óta Pásztó városrésze. A Mátrában lévő kis falu neve sokaknak az 1947-es Szűzanya jelenés miatt lehet ismerős. Maksó Péter elmondta, akkoriban az egész falut átitatta ez a csoda, az ő kapcsolata is ide vezethető vissza a vallással. – A Szűzanya fogta a kezemet. Néha a magam útját akartam járni, de egész életemben vezetgetett – fogalmazott. Mint elmondta, az általános iskola alsó tagozatát Hasznoson végezte, a felsőt már Pásztón, a középiskolát pedig Gyöngyösön. Budapesten a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolát villamos üzemmérnökként fejezte be.

Dolgozott a Központi Fizikai Kutatóintézetben az űrkutatás területén, majd síoktató lett, főként Olaszországban és Ausztriában tevékenykedett. Ahogy mondja, számára már is ez egy nagyon jó evangelizációs terep is volt, ekkor is próbálta az embereket közelebb vezetni a valláshoz. – Közel háromezer látogatót vonzott a síparadicsom egy-egy szezonban, tehát valóban sok embert elért a mondanivalóm. Akkor nem is gondoltam, hogy ennél jobb helyet tudna nekem az Úr mutatni – de mégis sikerült neki – mondta el a káplán.

Így kezdett el érdeklődni a papi hivatás iránt, amely egyre erősebben vonzotta. Végül engedett a hívásnak és Budapesten elvégezte a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát. Emellett a síoktatói munkát is folytatta, ezt követően jelentkezett az egri szemináriumba, ami már a teljes idejét lekötötte.

Diakónusi gyakorlatát Tiszafüreden töltötte, ahol elmondása szerint óriási lelkipásztori élményekkel gazdagodott. Ezután további fél évet töltött el a szemináriumban,  2017. június 17-én szentelték pappá. – Furcsa dolog ez. Az egész életemet szabadságban éltem, amint azonban 2013. szeptember 12-én bementem a szemináriumba, vége szakadt ennek. Újból az iskolapadban ültem, minden percem be volt osztva, lelki programokon vettem részt. S mégis: soha korábban nem éreztem magam olyan szabadnak, mint ott, a szemináriumban. Létezik ugyanis egy belső szabadság, az ember el tud indulni befelé is, ahol egy végtelen világot talál. Óriási öröm ezt a világot felfedezni - tette hozzá Maksó Péter.

Miskolcon korábban csak átutazóban járt. Mint mondta, a diósgyőri városrész különösen tetszik neki, otthon érzi magát a hegyek között, ez a terület nagyon hasonlít arra, ahonnan jött. Papi jelmondata: „És az Ige testté lőn.” Szerinte ez a legnagyobb misztérium, és a legnagyobb öröm is, hogy az Isten emberré lett,  "és „az angyalok is csodálkoznak, hogy miért nem angyallá vált.” - Azért lett emberré, és nem angyallá, hogy minket, embereket mentsen meg - emelte ki a káplán.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat