2024. július 29. Márta, Flóra
Egy alkalmazás segítségével túlélhető! – Használatával bárki kiszúrhatja a hasnyálmirigyrákot (Videóval!)
hvg.hu
|
2017. szeptember 02. 17:56
|
frissítve: 2017. szeptember 04. 06:11
A hasnyálmirigyrák tünetei sajnos csak a betegség előrehaladott stádiumában jelentkeznek, így a túlélési arány igen csekély. Egy szemvizsgáló alkalmazás viszont hamarabb szúrhatja ki az egyik fő tünetet, és ezzel növelheti az esélyt a túlélésre.

A hasnyálmirigyrák az egyik olyan daganatos megbetegedés, amelyet rendszerint csak későn vesznek észre. Emiatt az elmúlt öt évben csak a betegek kilenc százalékát tudták meggyógyítani. A Washington Egyetem szakemberei szerint megvan az olcsó és egyszerű megoldás: egy mobil alkalmazás.

rak.jpg

A BiliScreen alkalmazás a bilirubin, vagyis epefesték szintjét méri fel, de nem a vérben. A vérvételnél ugyanis sokkal egyszerűbb és olcsóbb a szemfehérjét vizsgálni, és erre elég az app, illetve egy papírból készült szemüveg is, ami különböző színekkel kalibrálja az alkalmazást.

Az app a szemfehérje sárgulását figyeli, ami a hasnyálmirigyrák korai stádiumában szinte észrevehetetlen szintű, de a bilirubin-szint növekedésével elindul a sárgulás. Amikor szabad szemmel látható a sárgulás, akkor már késő, a hasnyálmirigyrák előrehaladott stádiumban van.

Az app rögtön jelez, ha minimális sárgulást észlel, ami egyébként a májgyulladás jele is lehet. Az alkalmazáshoz egyébként fejlesztettek egy VR-szemüveghez hasonlító szemüveget, amelyben el lehet helyezni a telefont, hogy kiszűrjék a külső fényeket, így még pontosabb legyen az alkalmazás vizsgálata.

A washingtoni szakemberek a szeptemberi Ubicomp 2017 konferencián mutatják be nagyközönség előtt az alkalmazást.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat