2024. szeptember 13. Kornél
Íme, három különleges program a Mobilitási Héten
minap.hu
|
2017. szeptember 14. 14:36
|
frissítve: 2017. szeptember 15. 19:36
A cím persze nem azt jelenti, hogy csak három programja lesz a Mobilitási Hétnek, hiszen egy teljes héten keresztül nyújt lehetőséget az autómentesség és a környezetvédelem megismerésére. A szervezők azt ígérik, mindenki megtalálja ez idő alatt a számítását. A rendezvény 16-án, szombaton rajtol a kerékpáros teljesítménytúrával.

mobilitas_het_160920_vcs_28.jpg

Miskolc önkormányzata idén tizenhetedik alkalommal csatlakozik az európai kezdeményezéshez, melynek segítségével évről-évre egyre több miskolci figyelmét hívják fel a közlekedés okozta környezeti, egészségi hatásokra, az észszerű autóhasználatra, a közösségi és alternatív közlekedési eszközök előnyeire. A Mobilitási Hétről tartott sajtótájékoztatón Nagy Dezső elmondta, már komoly hagyománya van ennek a rendezvénynek Miskolcon.

– Tizenhét éve veszünk részt a miskolci rendezvényen, ami az Európai Mobilitási Héthez csatlakozott – mondta a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referense. – Eleinte Autómentes Napokról beszéltünk, ami civil kezdeményezés volt, a városvezetés azonban mára már jelentős erőforrásokat fordít arra, hogy a Mobilitási Hét szellemében új dolgok jöjjenek létre. Cél, hogy észszerűen használjuk autóinkat, ez pedig nagyban segíti a város fejlődését.

zold_reggeli_170914_vcs_6.jpg

Az egyhetes rendezvénysorozatban társadalmi szervezetek is részt vesznek, sőt, mint minden alkalommal, most is lesznek városrészek, ahol a program házhoz megy.

– A Kiliánban és az Avason szervezünk városrészi programokat – mondta el Egri Zsuzsa főszervező. – Azt érezzük, hogy évről évre egyre nagyobb az összefogás, mint ahogy az is érezhető, hogy a rendezvény látogatóközönsége is növekszik. Idén is mindenféle programot szerveztünk, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

mobilitasi_het_160922ml_11.jpg

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozata idén a "Közös Út, Közös Jövő!" gondolat köré szerveződik. Ha okosan választjuk meg a közlekedési eszközt, azzal pénzt takaríthatunk meg, javíthatjuk az egészségi állapotunkat és védhetjük a környezetet.

A rendezvény a kerékpáros teljesítménytúrával kezdődik szombaton reggel 9 órakor a Majális parkban, ahova három-négyszáz kerékpáros érkezik az ország minden pontjáról.

eljutasi_verseny_160916ml_15.jpg

Továbbá lesz eljutási verseny, ami hétfő reggel 7:10-kor indul Felső-Majláthról. Ide érdemes kijönni azoknak a bicikliseknek, akik győzni szeretnének, ugyanis mindig a kerékpárosok futnak be elsőként a Városház térre, leelőzve a személyautóval a reggeli forgalomban közlekedőt, a kötöttpályás villamost és a megállónként ajtaját nyitogató buszt is.

A programok között szerepel még a Miskolci Csajok a Bicajon elnevezésű váltókerékpározás, záró napon a jól ismert Criticall Mass, ami egy kerékpáros felvonulás lesz a Sportcsarnoktól a Városház térig.

Az Autómentes napon, 22-én, pénteken az MVK ingyenes utazást biztosít járművein azoknak (és családtagjaiknak), akik érvényes forgalmi engedéllyel rendelkeznek.

eljutasi_verseny_160916ml_16.jpg

És a végére hagytam a három ígért (szerintem) különleges programot: a kincskeresést a Királyok útján szombat délelőtt a Majális parkban, térképpel és szöveggel a kézben mindenféle digitális technika nélkül. Másodikként a vasárnapi Termelői nap járgányaira hívnám fel a figyelmet. Az Erzsébet téren ugyanis olyan teherkerékpárokat és Riksa-taxikat mutatnak be, amiket a Factory fiataljai gyártottak. Harmadikként pedig egy profi kerékpárgyártóval, Merényi Dániellel beszélgethetnek, akik szintén vasárnap kilátogatnak a Dugóba, ami a Művészetek Házával szembeni kis utcában lévő közösségi tér. Ez utóbbi program este 6-tól két órán át tart.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat