2024. október 15. Teréz
A prostitúció és az emberkereskedelem ellen
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. szeptember 20. 15:22
|
frissítve: 2017. szeptember 21. 15:57
Az elmúlt évben országosan 20 százalékkal nőtt az emberkereskedelem és a prostitúcióval összefüggő bűncselekmények száma. A megelőzés érdekében a rendőrség Miskolcon egész napos programra várta a gyermekotthon lakóit és a fiatalokkal foglalkozó szakembereket a Gárdonyi Művelődési Házba.

A program célja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyermekotthon gyermekei és környezetük, továbbá a velük foglalkozó szakemberek figyelmének felhívása a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeire – az áldozattá válás folyamatától egészen az emberkereskedelem működéséig. Cél volt az is, hogy feltérképezzék a térségben tevékenykedő civil szervezeteket és kidolgozzák a hatékony segítségnyújtás és együttműködés módszereit, a gyermekek számára drámafoglalkozások és a szakembereknek kerekasztal-beszélgetések tartásával.

prostitucio_eloadas_170920_ja_5.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az emberkereskedelem áldozatait tekintve Magyarország, európai szinten, a harmadik helyen áll – tudtuk meg Dudás Pétertől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetőjétől.

– Sok veszélyeztetett fiatal él akár családban, akár családon kívül, például gyermekvédelmi intézményekben, akikre oda kell figyelni, mert közülük kerülnek ki azok, akiket később nyugaton például prostitúcióra kényszerítenek – mutatott rá.

prostitucio_eloadas_170920_ja_3.jpg

Megtudtuk azt is, hogy Borsod megyében sok olyan gyerek van, akik engedély nélkül vannak távol a gyermekvédelmi intézményektől. Egy évben több mint ezer ilyen ügye van a rendőrségnek.

Miskolcon egy olyan rendezvényre hívták meg a gyermekotthon lakóit és a velük foglalkozó szakembereket, ahol bemutatták az áldozattá válás folyamatát egészen az emberkereskedelem működéséig.

prostitucio_eloadas_170920_ja_1.jpg

Barabás Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának alezredese elmondta, az elmúlt évben mintegy 20 százalékkal nőtt az emberkereskedelem és a prostitúcióval összefüggő bűncselekmények száma – ebbe beletartozik a kerítés, a kitartottság, a prostitúció elősegítése, a gyermek pornográfia és a gyermek prostitúció is. Barabás Ildikó hozzátette, ezeknek a bűncselekményeknek már nemcsak a 18 éven felüliek esnek áldozatául, hanem már a 14 éves korosztályt is érinti.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat