2024. október 15. Teréz
Komoly szakmai elismerés: Miskolcé a legjobb előadás 2017-ben!
minap.hu/magyarhirlap.hu
|
2017. szeptember 22. 10:07
|
frissítve: 2017. szeptember 24. 09:29
A Miskolci Nemzeti Színház előadása, a Rusznyák Gábor rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el idén a Színikritikusok díját a legjobb előadás kategóriában.

Az elismeréseket 38. alkalommal ítélte oda a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeiért. A céhtagok tizenöt kategóriában díjazták az alkotókat, színészeket, előadásokat.

Rusznyák Gábor rendező elmondta, felemelő érzés, hogy ezt az elismerést az ő darabja nyerte el idén.

– Bevallom, sokat jelent ez a díj. Voltak már sikeres rendezéseim, de azt hiszem, a Kivilágos Kivirradtig valóban kivételes dolog az életemben. Ritka együttállás eredménye ez az előadás: nagyon erősek a színészek, felkavaró, mélyre ható maga a téma is – akár a családi történetek, akár a zsidókérdés boncolgatása –, és mindezt megerősíti a díszlet, a jelmez és a zene is – ami szintén jelölést kapott a Színikritikusok Díjára. Nagyon jó érzés tudni, hogy az üzenet kritikushoz, nézőhöz egyaránt eljutott, az előadásról csak dicsérő kritika jelent meg, és a nézőktől is pozitív visszajelzéseket kaptunk – mondta a rendező.

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább kilencven premier megtekintése után töltötték ki a szavazólapot. Az ünnepélyes díjátadó gálát szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartották a Budapest Bábszínházban.

A díjátadó gálaest színhelye a Budapest Bábszínház volt, rendezője Göttinger Pál, házigazdája a Momentán Társulat, amely szellemes rögtönzéseivel dobta fel a rendezvény hangulatát. A Színházi Kritikusok Céhe életműdíjat adott át Radnóti Zsuzsa dramaturgnak, a Színházi Dramaturgok Céhe pedig a legjobb magyar dráma díjával jutalmazta Háy János A halottember című darabját, illetve Bálint Lajos-vándorgyűrűt adott át Török Tamarának, a Katona József Színház dramaturgjának.

A színházi portálon megjelent ismertetés szerint a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában Znajkay Zsófia Az ölében én című munkája nyert.

A legjobb rendezés díját Székely Krisztának ítélte a céh a Katona József Színházban bemutatott A kaukázusi krétakör című színműért. A céh a rendezőnőnek adta a legígéretesebb pályakezdő díját is A kaukázusi krétakör, a Nóra - karácsony Helmeréknél és az Operettszínházban bemutatott Kreatív kapcsolatok című darab színre állításáért.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját a Vígszínházban premierje óta nagy sikerrel futó A Pál utcai fiúk nyerte el, amelynek rendezője Marton László. Dés László, az előadás zeneszerzője pedig megkapta a legjobb színházi zene díját.

A független színházi produkciók közül Hegymegi Máté rendezésében a Studió K Peer Gynt előadása győzött.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás elismerését a Budapesti Bábszínház A csillagszemű juhász című darabja vitte el, amelyet Markó Róbert rendezett.

A legjobb női főszereplő Ónodi Eszter lett a Katonában bemutatott Nóra - karácsony Helmeréknél című darabban nyújtott játékáért. A legjobb férfi főszereplő díját pedig ugyancsak a Katona társulatának tagja, Keresztes Tamás kapta az Egy őrült naplójáért.

A mellékszereplők közül Csomós Mari, a Radnóti Színház A játékos című darabjában nyújtott alakításával, Friedenthal Zoltán pedig a Pintér Béla és Társulata által bemutatott Szívszakadtáig című előadással nyerte a Színikritikusok Díját.

A legjobb díszlet és jelmez is a budapesti Katona József Színházban bemutatott előadásoknak jutott: a kritikusok Fekete Anna Bádogdob című előadásához készült díszletét és Nagy Fruzsina Nóra - karácsony Helmeréknél című darabhoz készült jelmezeit díjazták.

A gálán különdíjjal jutalmazták a Hallgatni akartam című Márai-estért Hegedűs D. Gézát, B. Török Fruzsinát és Marton Lászlót.


Tavalyi híradós riport a darabról
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat