2024. szeptember 13. Kornél
Diósgyőri városrehabilitáció – megújult a Petőfi könyvtár, további fejlesztések várhatók
Kujan István
|
2017. szeptember 29. 13:27
|
frissítve: 2017. október 02. 08:42
Kívül-belül megújult a Nagy Lajos király útján található könyvtárépület: új például a lábazat, a festés és a nyílászárók, a bejárat akadálymentesített, de új bútorok is jelzik a változást. A pénteken átadott beruházás is része a közel 1 milliárd forintos, Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációját tartalmazó projektnek, melyben egyebek mellett megújul a II. János Pál pápa tér is.

diosgyori_var_fejlesztes_sajtaj_170904_ja_39.jpg

Kriza Ákos polgármester a szeptember eleji sajtótájékoztatón: jövőre megkezdhetik a várrekonstrukció második és harmadik ütemének munkáit. A projekt összköltségvetése mintegy 8,5 milliárd forint, a munka 1,5-2 évet vesz majd igénybe. Fotó: Juhász Ákos

A diósgyőri városrész óriási fejlődésen megy át a következő időszakban: azt követően, hogy 2014-ben ünnepélyes keretek között átadták az újjáépített Diósgyőri vár első ütemét – a beruházásra közel 3 milliárd forintot fordítottak –, jövőre megkezdhetik a várrekonstrukció második és harmadik ütemének munkáit is. A mintegy 8,5 milliárd forintos összköltségvetésű beruházásról szeptember elején tartott sajtótájékoztatót Kriza Ákos polgármester és Rostás László főépítész.

petofi_sandor_konyvtar_170830_ja_19.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A Diósgyőri vár teljes pompájának visszaállítása mellett természetesen a vár környezetének rendbe tételére is kellő figyelmet fordítanak. A Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja projekt bruttó összköltsége csaknem eléri az 1 milliárd forintot, és olyan elemeket tartalmaz, mint

  • a II. János Pál pápa tér megújítása,
  • az Árpád utcai szolgáltatóház előtti terület rendezése,
  • a Táncsics Mihály tér átalakítása,
  • a Nagy Lajos király útja és a Blaha Lujza utca közötti zöld terület rendezése,
  • a Vár rét fejlesztése,
  • a Vár utcában egy vendéglátó egység kialakítása és
  • a Diósgyőri Római Katolikus Plébánia-kert fejlesztése.

petofi_konyvtar_170929_ja_7.jpg

– Úgy gondoljuk, hogy a rengeteg turista fogadásánál a vár önmagában kevés lenne, ehhez a városrészt is fejleszteni kell – fogalmazott a Petőfi Sándor Könyvtár pénteki újranyitása alkalmával Rostás László.

Hozzátette, a nagy beruházás részét képezi a megújult városrészi könyvtár is, ami szintén hozzájárul a városrész általános környezeti állapotának javulásához, és segíti Diósgyőr fenntartható fejlődési pályára állítását.

– A könyvtár közösségi térként is fogadja látogatóit. Akár az ide látogató turisták is fel tudják használni az intézmény által nyújtott, 21. századi igényeknek is megfelelő szolgáltatásokat. A diósgyőriek körében pedig azért kedvelt a fiókkönyvtár, mert nem kell feltétlenül a belvárosba utazniuk kedvenc kötetükért – sorolta a főépítész.

petofi_konyvtar_170929_ja_14.jpg

A Nagy Lajos király útja 16. szám alatti épület 1758-ban, késő barokk stílusban épült a diósgyőri koronauradalom irányításának központi házaként. Diósgyőr védett épületei közé tartozik, 1977-től működik itt a Petőfi Sándor Fiókkönyvtár. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója emlékeztetett, tavasz elejétől a nyár végéig a Bagolyvárban működött a Petőfi könyvtár a klímatudatos és energiahatékony felújítás miatt.

petofi_konyvtar_170929_ja_8.jpg

Az igazgató részletezte: kívülről is látványos az új lábazat, a festés, a cserépre cserélt palatető, az új nyílászárók, és szembeötlő az akadálymentesített bejárat is. De bent is nagy változások történtek: a könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megújította a bútorzatot, így az olvasók egy teljesen új Petőfi könyvtárba járhatnak ezentúl. Ami változatlan: a földszinten található a felnőtt olvasó, az emeleten a gyerekek birodalma. Az évente 25 ezres látogatószámot produkáló könyvtárban közel 400 négyzetméteren több ezer kötettel, folyóiratokkal és napilapokkal várják az olvasókat.

petofi_konyvtar_170929_ja_21.jpg

A megújulást pénteken és szombaton programokkal ünnepeli a város és a könyvtár, amire várnak minden miskolcit. Hétfőn pedig kinyit a könyvtár, október 2-ától lehet kölcsönözni, és újra számos rendezvény is várja majd az olvasókat.

petofi_konyvtar_170929_ja_26.jpg

Programok a Petőfi könyvtárban az újranyitás alkalmából:

szeptember 29., péntek
16:30–17:30 Kerekasztal-beszélgetés: Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja.
Előadó: Dobos Sára és Gál Ágnes, a projekt tervezői

szeptember 30., szombat
IV. Petőfi Könyvtári Napok
09:00–10:00    Szenczi Dance Klub jazztáncbemutatója
10:00–10:45    A Kiss Kata Zenekar koncertje
10:45–11:30    Csiribiri Együttes interaktív gyermekműsora
14:00–15:00    Pázmándy Péter: Mit nyújt a Bükk egy kerékpárosnak? című előadása
15:00–18:00    Roller street bemutató, alternatív járművek bemutatása. Kerékpáros KRESZ tanpálya a könyvtár előtti területen

Egész nap kézműveskedés a könyvtárosokkal, 100 forintos beiratkozási akció, virtuális kiállítás a felújításról.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat