2024. szeptember 13. Kornél
Mintha élnének – rendkívül ritka babák Miskolcon
Méder Noémi
|
2017. október 02. 12:41
|
frissítve: 2017. október 04. 09:51
Egy amerikai babakészítő művész limitált szériájú babagyűjteménye tekinthető meg a József Attila Könyvtárban az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatának egyik programjaként.

baba_kiallitas_171002_vcs_06.jpg

Fotók: Végh Csaba

Laura Lee Wambach babakészítő művésznő babáit mutatja be az a kiállítás, amely egészen november 10-ig tekinthető meg a József Attila Könyvtárban. Az észak-dakotai Fargo városából származó művész különleges babákat készít; egészen élethű, apró másolatok ezek, „akiknek” arckifejezései, tekintetük „az élet csodáját, a gyermeki ártatlanságot sugározzák.”

baba_kiallitas_171002_vcs_08.jpg

A gyűjteményt Pfaffenbüchler Adrienne mutatta be, aki a Miskolci Játékmúzeum tulajdonosa. Adrienne és a múzeum repertoárjában a legkülönfélébb korokból származó babák találhatóak, a hétfői kiállításmegnyitóra is hozott néhány „antik” darabot. A tulajdonos mesélt arról, hogy régebben fából, viaszból készítették a babákat.

baba_kiallitas_171002_vcs_02.jpg

Megtudtuk azt is, hogy az első fiúbabát 1925-ben gyártották, és a miskolci Játékmúzeumban is találhatunk belőle egy darabot. Laura Lee Wambach babái műgyanta-szerű anyagból készültek, szoborszerűek, éppen ezért elég nehezek, játszásra nem is igazán alkalmasak.

baba_kiallitas_171002_vcs_01.jpg

A lényegük viszont nem is ez; a részletes kimunkálás, a kifejező arcok és testtartás láttán már azt várnánk, hogy megmozdulnak az apró, különféle jelmezbe öltöztetett babák. Találhatunk köztük balerinát, hercegnőt, napozó kisfiút, az ősznek örülő, halloween-i tököt tartó kislányt, és rengeteg más variációt.

baba_kiallitas_171002_vcs_10.jpg

Az amerikai babakészítő limitált szériákban gyártja babáit, éppen ezért különlegesek: volt, amiből összesen csak kétszáz darab készült, majd miután az összeset legyártották, az első példányt megsemmisítették, hogy ne tudják lemásolni. Európában csupán egy éven keresztül árulta alkotásait, ezek után igazi ritkaság, ha rábukkanunk egy-egy régebbi darabra.

baba_kiallitas_171002_vcs_07.jpg

A kiállítás november 10-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat