2024. szeptember 13. Kornél
Brazil, japán, szlovák futók a Barátság Maratonon
minap.hu
|
2017. október 09. 15:59
|
frissítve: 2017. október 10. 15:27
A barátság és az egészség hirdetése idén sem marad el városunkban, ugyanis tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Barátság Maratont a Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány és a Marathon Club SE közös szervezésében október 15-én, vasárnap.

A rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján Katona Ferenc önkormányzati képviselő, a szervezőbizottság elnöke elmondta, a városi „futófesztivál” tizenhat évvel ezelőtt indult idősebb Szűcs István emlékére. – Az útvonalon nem változtattunk, hiszen a futóverseny helyszínei a város legszebb belvárosi pontjait érintik, így a sport közben a látványt is élvezhetik az indulók – hangoztatta az elnök.

A verseny 2001-ben civil kezdeményezésként indult, az érdeklődés tavaly is hatalmas volt, idén pedig még az előnevezési határidőt is meghosszabbították. Ahogyan az előző években, úgy most is számíthatunk külföldi futókra: idén brazil, japán és szlovák versenyzők képviseltetik magukat a miskolci rendezvényen.

baratsag_maraton_171009ml_3.jpg

Fotó: Mocsári László

A verseny célja az egészség megőrzését szolgáló rendszeres testmozgás és az egymást segítő, őszinte barátság fontosságának hirdetése, ezen kívül pedig a versenyzési lehetőség biztosítása valamennyi korosztály hazai és külföldi, amatőr és profi sportolói számára. Miskolc nevezetességeinek bemutatása fókuszban áll, a borsodi megyeszékhely helyének megerősítése a hazai és nemzetközi utcai maratoni futóversenyek helyszínei között pedig szintén hozzátartozik a verseny céljaihoz.

Szűcs István, a Marathon Club SE elnöke, a verseny ötletgazdája-főszervezője hozzátette, minden támogatónak nagy köszönet jár a hozzájárulásukért. – A város két alpolgármestere, Kiss János és Pfliegler Péter nem csupán anyagilag, de erkölcsileg is támogatja a futóversenyt, emellett pedig kiemelném még Daragó Lászlónét, a Magyar Diáksport Szövetség tiszteletbeli alelnökét, aki a nemzetközi futófesztivál védnöke, valamint minden céget és önkéntest, aki segíti a munkánkat – hangsúlyozta Szűcs István.

Hozzátette, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Vereckei Csaba félmaratont fut, és a Rendőr-főkapitányság állományának még körülbelül húsz tagja indul a futóversenyen. A rendőrséghez kapcsolódó hír, hogy a megyében továbbra is folyamatos a határvadászokat toborzó rendőrségi kampány – legközelebb épp a Miskolci Barátság Maratonon, a verseny napján reggel fél 8-tól fél 12-ig találkozhatunk a toborzócsoporttal.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az ország minden tájáról érkeznek futók, sok a visszatérő versenyző. A verseny kiemelt támogatója már öt éve Miskolc önkormányzata, fővédnöke Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Az egészen fiatal korosztálytól kezdve az idősekig mindenki nevezhet az 5,27 km-es Márkus Gábor-emlékszámra, amely egy úgynevezett minimaraton. A kismaraton 10,5 km, a félmaraton körülbelül 21 km – ebből egyéni, és négytagú váltó versenyszám is van –, valamint maraton 42,2 km-en. Emellett a gyerekeknek is rendeznek versenyszámokat, ilyenek a Decathlon-gyermekfutamok, melyek 600 méter és 1,8 km között mozognak.

Az október 15-i futóverseny a belvárosban forgalomkorlátozást eredményezhet, ezért a szervezők a lakosság türelmét kérik a vasárnapi esetleges korlátozások, forgalomlassítás miatt. További részletek a maratonclub.hu weboldalon találhatók.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat