2024. szeptember 13. Kornél
A hulladékgazdálkodás helyzetéről, fejlesztéseiről rendeztek konferenciát Miskolcon
minap.hu
|
2017. október 12. 15:23
|
frissítve: 2017. október 14. 20:24
Második alkalommal rendeztek megyénkben tájékoztató konferenciát a hulladékgazdálkodás újjászervezéséről, annak lépéseiről és eddigi eredményekről. A hulladékgazdálkodás átalakításával a kormány azt szeretné elérni, hogy az országban mindenhol azonos szakmai és ellátási színvonalat kapjon a lakosság.

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár az esemény miskolci sajtótájékoztatóján elmondta, három témakört érintettek, és egyeztettek a polgármesterekkel. – A hulladékgazdálkodás helyzete, vízi közműszolgáltatás, és a megújuló energia helyzete és szerepe az önkormányzatoknál; ezek voltak konferencia témái - emelte ki.

kormanyhivatal_sajtotaj_171012ml_7.jpg

Demeter Ervin, Hercsik István. Fotók: Mocsári László

Mint elhangzott, a hulladékgazdálkodás területén 2019 lesz az átalakulás vége. Tartják a szakmai stratégiát, következetesen haladnak előre. Borsod-Abaúj-Zemplén megye elöl jár, létrejött a területi integráció. Az alapelveink továbbra is ugyanazok: egységes színvonalú hulladékszolgáltatás az egész országban, egységes gazdasági és pénzügyi rendszer, egységes feladatellátás.

kormanyhivatal_sajtotaj_171012ml_8.jpg

Weingarten Balázs, Szabó Zsolt

Hozzátette, Borsod élen jár a fejlsztésben, az átlagosnál jóval több szolgáltatást fog nyújtani - például zöldhulladék-gyűjtésben, lombtalanításban, s teljesen új koncepciókkal rendelkeznek.  - A következő hét évben 10 százalék alá csökkentjük a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét, 90 százalékot pedig hasznosítani fogunk. Öven százalékot anyagában, az Európai Unió körkörös gazdaságának megfelelően,  40 százalékot pedig energetikai hasznosításban – részletezte Szabó Zsolt.

Vízi közműszolgáltatás területén az áll a fókuszban, hogy olyan pénzügyi és gazdasági rendszert tudjanak felépítetni, ami a hálózatok rekonstrukcióját tudja biztosítani. Ebben az önkormányzatok, a közműszolgáltatók és a magyar állam is szerepet vállal.

– Szeretnénk azt elkerülni, hogy például egy új ivóvíz-bázis esetében a rendszerek nem rekonstruált része miatt mondjuk mangántól legyen fekete az ivóvíz. Stratégiailag erre találtunk egy jó megoldást – tette hozzá az államtitkár.

A megújuló energiáról szintén tárgyaltak az önkormányzatokkal; nagyon fontos, hogy minden közintézmény, ha tud, napelemekre pályázzon, hiszen most a napelemekben és a geotermiában van a fő csapásirány. Rengeteg helyen épülnek napelem parkok, kis erőművek formájában, illetve napelemekkel biztosítják a különböző intézmények energetikai felhasználását.– A cél, hogy a következő öt-hat évben mindez megvalósuljon valamennyi településünk valamennyi közintézményében – emelte ki Szabó Zsolt.

kormanyhivatal_sajtotaj_171012ml_6.jpg

Weingarten Balázs, Szabó Zsolt, Demeter Ervin, Hercsik István

Weingarten Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban komoly munka zajlott a közszolgáltatók, a megyei önkormányzatok, a társulások, valamint az NHKV Zrt. együttműködésében. – Csupán az önkormányzati ratifikálások vannak hátra. Célkitűzésünk, hogy január elsejétől az NHKV Zrt. működése és története életében az ország egyik legnagyobb vidéki régiója jöjjön létre a közszolgáltatási körbe való bevonásával – részletezte a vezérigazgató.

Jelentős megyei fejlesztésekre is sor kerül majd, a megye mintegy 10-11 milliárd forintos támogatásban részesül az NFM jóvoltából. Ez biztosítja, hogy a szolgáltatási színvonal egységesítését újabb fejlesztések követhessék. Ahol esetleg még eszközhiány van a megyében, ott a  pótlás minél hamarabb meg fog történni.

Weingarten Balázs hangsúlyozta, a lakossági szemlélet formálása is elengedhetetlen. Az NHKV egy központi oktatóprogramot indít ennek érdekében, elsősorban az ifjabb korosztály számára. A megyei szinten megvalósuló projektekben közvetlenül az ingatlan használót, a lakost célozzák meg. - Bízunk benne, hogy ez a két oldalról történő kommunikáció gyorsan elér a lakossághoz – fejtette ki az elnök-vezérigazgató.

kormanyhivatal_sajtotaj_171012ml_4.jpg

Weingarten Balázs, Szabó Zsolt, Demeter Ervin, Hercsik István

Hercsik István, a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, az ő feladatuk, hogy az integrációt a megyében megvalósítsák. – Májusban kijelöltük a célokat, most számot adtunk arról, hogyan alakult ezeknek a megvalósítása. Ez egy közös munka a közszolgáltató, a három alvállalkozó, és az önkormányzatok között – ismertette az ügyvezető.

Mint elhangzott,az önkormányzatok igénybe veszik a szolgáltatást, és a döntéshozatali mechanizmusba is bevonják őket, hiszen tulajdonosok is. Ezért a végső döntést ők hozzák, mint cégeink tulajdonosai, és mint társulások.

Az ügyvezető arról is szólt, hogy megalakult a BMH, azaz a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. Október elsejétől közel kilencvenezer lakosnál már át is vették a közszolgáltatást - főként Dél-Borsodban, Tiszaújvárosban és a Sajó-Bódva Völgy területén. A többi társulás területén január elsejétől tudja átvenni a BMH a közszolgáltatást azon a magas színvonalon, amelyet az uniós vállalások érdekében az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előírt. Ehhez minimális szinten át kell szervezniük a közszolgáltatást, amit egyébként is igényel az integráció.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat