2024. július 29. Márta, Flóra
A gyűrű szövetsége – Egyetemek közötti kutató hálózatot hoztak létre
Kujan István
|
2017. október 12. 16:23
|
frissítve: 2017. október 14. 08:26
Az ország négy régióközpontjának négy egyeteme több mint 1,3 milliárd forint támogatási összegből a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás területén kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységbe kezd. Az okos és zöld megoldásokat alkalmazó Miskolc felsőoktatási intézménye vezeti a konzorciumot. A csütörtöki nyitó rendezvényen elhangzott: a projekt eredményeit az önkormányzatok is tudják majd hasznosítani.

Ha Magyarország térképére pillantunk, és képzeletben összekötjük Miskolcot Szegeddel, Péccsel és Sopronnal, akkor egy olyan „gyűrűt” kapunk, ami körbeöleli az országot. A projekt elnevezésénél – Fenntartható nyersanyag-gazdálkodás tematikus hálózat fejlesztése RING 2017 –, valamint a logó megtervezésénél – egymásba fonódó puzzle-darabok – is ebből indultak ki a konzorciumban résztvevő egyetemeknél.

– Magyarország négy régiójában négy nemzetközi hírű egyetem működik, melyek bár már jól ismerik egymást, de együtt, hálózatban még nem kutattak és publikáltak – mutatott rá a projekt szakmai vezetője a csütörtöki, konferenciával egybekötött megnyitó alkalmával. Faitli József egyetemi docens ismertette, a Szegedi és Pécsi Tudományegyetem, valamint a Soproni és Miskolci egyetem egymással együttműködve kutató hálózatot hoz létre, azzal a céllal, hogy korunk egyik jelentős kérdésével: a fenntartható nyersanyag-gazdálkodással foglalkozzanak.

nyersanyag_konf_egyetem_171012_ki_17.jpg

Fotó: Kujan István

– Itt azokra a másodlagos nyersanyagokra kell gondolnunk, amiket egyszer már használtunk, de célszerű vagy anyagában, vagy az energiatartalmát újrahasznosítani – avat be minket a részletekbe a projektvezető.

Az együttműködésben öt kutatói sejtet határoztak meg, melyek olyan témákat járnak körül, mint például a széndioxid-kibocsátás, a szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítása. De vizsgálják a települési szilárd hulladék mint másodlagos nyersanyagforrás felhasználásának lehetőségeit is. A Miskolci Egyetem kiemelten az elektronikai és elektromos eszközök hulladékából értékes anyagok kinyerésével foglalkozik, valamint a nagytömegű ipari és bányászati hulladékok és melléktermékek innovatív hasznosításával – ismertette Faitli József.

Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese kiemelte, a projekt az intézményfejlesztési stratégiájuk szempontjából is kiemelkedően fontos.

– A konzorciumban végigvitt projekt meggyőződésem szerint sikerre van ítélve. És ami az egyetem sikere, az a városé is – húzta alá.

nyersanyag_konf_egyetem_171012_ki_11.jpg

Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar (MFK) dékánja szerint karuk életében nagy fontossággal bír a most induló projekt. Rámutatott, hogy az MFK országosan egyedülálló kutatási profillal rendelkezik.

– A nyersanyag- és energiagazdálkodás, a víz- és a fenntartható talajhasználat terén egyaránt kiemelkedő tevékenységet folytat a kar – hangsúlyozta a dékán. – A RING 2017 projekt egyfajta elismerése annak a tevékenységnek, ami a Miskolci Egyetemen folyik.

nyersanyag_konf_egyetem_171012_ki_25.jpg

A felsőoktatási intézménnyel pedig szorosan együttműködik a város, és az együtt gondolkozás a jövőben is jellemezni fogja ezt a kapcsolatot, főleg a „zöld” és „okos” megoldások terén – húzta alá a város alpolgármestere. Pfliegler Péter rámutatott, az intelligens utas-tájékoztatási rendszer, vagy az ingyenes wifi hálózat a villamosokon is azt bizonyítja, hogy Miskolc okos város. A környezetbarát járműflotta pedig azt igazolja, hogy Miskolc zöld város.

– Az a tudásbázis, ami a Miskolci Egyetemen megvan, kiegészülve a többi egyetem tudásbázisával, Miskolc számára is hasznos lehet – fogalmazott.

A fenntartható nyersanyag-gazdálkodási projekt 2020 június végén zárul, és várhatóan az önkormányzatok is tudják majd hasznosítani eredményeit például a vízgazdálkodásban, a széndioxid-kibocsátás csökkentésben és a település szilárdhulladékának hasznosításában.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat