2024. április 25. Márk
Tanuljunk meg életet menteni! – ma van az újraélesztés nemzetközi napja (Videóval!)
minap.hu/elsosegely.hu
|
2017. október 16. 11:47
|
frissítve: 2017. október 18. 07:58
Október 16. az újraélesztés világnapja, melyen az Országos Mentőszolgálat mentőállomásain lehetőség nyílt, hogy az alapszintű újraélesztést elsajátítsák az emberek. Megyénkben négy mentőállomáson tanították meg, hogyan is kell helyesen újraéleszteni: Miskolcon a Petőfi utca 18. szám alatt, Encsen, Sátoraljaújhelyen és Tiszaújvárosban.

ujraelesztes_171016ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

2013. október 16. óta megrendezik az Európai Újraélesztési Társaság felhívására a „Restart a Heart Day” eseményt, melynek keretein belül az Unió országaiban térítésmentesen vehetnek részt a jelentkezők újraélesztési képzésen.

ujraelesztes_171016ml_4.jpg

– Ma, október 16-án, az újraélesztés nemzetközi napján – tájékoztatta portálunkat Barta Tamás, vezető mentőtiszt – reggel 9 órától délután 3 óráig várják a mentőszolgálat munkatársai azokat, akik szeretnék elsajátítani az újraélesztés alapjait. Baba segítségével begyakorolhatja mindenki, hogyan is kell újraéleszteni – tette hozzá.

ujraelesztes_171016ml_1.jpg

Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán is az újraélesztés világnapjának fontosságát hangsúlyozza:

Hazánkban minden 25. percben meghal valaki szívelégtelenségben. Ezt a szomorú adatot még az is súlyosbítja, hogy kétharmaduk megmenthető lenne, ha az első 3-5 percben a jelenlévők közül valaki megkezdené az újraélesztést. Az újraélesztési algoritmust alig egy óra alatt meg lehet tanulni, a hatékony mellkasi kompressziók elsajátítása ennél is kevesebb idő alatt lehetséges. A vizsgálatok azt mutatják, hogy már egy általános iskolás diák is képes a megfelelő beavatkozások elvégzésére.

Az Európai Újraélesztési Társaság és az Európai Parlament kezdeményezésére az újraélesztés világnapján ingyenesen oktatáson vehet részt minden érdeklődő Európa számos részén.

sziv_city_mobil_alkalmazas.png

Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat október 10-én Budapesten. Az alkalmazás lényege, hogy a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében szintén riasztást kapnak, így a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az életmentést, vagyis a mellkaskompressziót.

Csató Gábor az OMSZ főigazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás, felnőtteknél hirtelen szívhalál történik; ezek közül, mintegy 7 ezer közterületen.

A főigazgató elmondta, hogy az applikáció október 17-étől, egy nappal az újraélesztés világnapja után kezd működni, de már most letölthető androidos és iOS-rendszeren egyaránt.

sziv_city_mobil_alkalmazas2.png

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője az alkalmazást ismertetve elmondta: amint a regisztrált felhasználó megkapja a riasztást, az "indulok" gombra kattintva térképes segítséget kap az eset helyszínének megtalálásához. Megérkezése után, ugyancsak kattintásra egy metronóm ad segítséget a mellkaskompresszió kivitelezéséhez, valamint kapcsolatba lehet tud lépni a mentőirányítással is, ahonnan újabb tanácsokhoz juthat az újraélesztés sikere érdekében.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat