2024. július 28. Szabolcs
Legóból robot? – Miskolc is indul a nemzetközi robotépítő versenyen
minap.hu
|
2017. október 16. 15:57
|
frissítve: 2017. október 17. 15:13
Miskolcra érkezik a FIRST LEGO League! A nemzetközi robotépítő- és programozó versenyt idén nálunk is megrendezik december 16-án 9-16 éves diákok számára. A felkészülés már elkezdődött, a Kandó Kálmán Szakgimnázium tanulói is serényen készülnek a megmérettetésre, erről hétfőn személyesen is meggyőződhettünk.

lego_robot_171016_vcs_10.jpg

Fotók: Végh Csaba

A FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és programozó verseny célja, hogy szórakoztató formában vezesse be a fiatalokat a tudomány és a technológia világába, ösztönözze a kreatív gondolkodást és erősítse a csapatszellemet a résztvevőkben. A tavalyi versenysorozaton 88 országból több mint 32 ezer csapat, összesen mintegy 255 ezer általános és középiskolás diák vett részt.

lego_robot_171016_vcs_06.jpg

Idén első alkalommal az észak-magyarországi régió is bekapcsolódik egy miskolci járműipari vállalat, a Remy, valamint a BPI Group Hungary Kft. támogatásának segítségével, hiszen a cég az idei évadban az első 12 jelentkező csapat összes költségét átvállalja, vagyis a nevezési díj befizetésével, valamint a robotépítő és a versenykészlet megvásárlásával támogatja a diákokat.

lego_robot_171016_vcs_17.jpg

Deák Csaba, a Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnázium informatikatanára elmondta, rendkívüli lehetőség ez a fiatalok számára. – Több versenyen is el szoktunk indulni, a felsőbb évesek már jó néhányon kiválóan szerepeltek; ilyen például a Magyar Ifjúsági Robot Kupa, ahol tavaly a második helyet sikerült megszereznünk. A mostani FIRST Lego League versenyre a kilencedikes, tehát a legfiatalabb tanulóinkkal neveztünk be – tudatta Deák Csaba.

lego_robot_171016_vcs_09.jpg

Hozzátette, ez a verseny a diákok, és az ő számára is új kihívást jelent: sokkal színesebb és gyerekközpontúbb feladatok várnak a tanulókra, úgymond játszva sajátíthatják el ezt a magas szintű tudást, ami a robotépítéshez szükséges.

lego_robot_171016_vcs_11.jpg

– Ráadásul nem csupán robotépítésről van szó; egy globális, való életből vett problémát vetnek fel témaként a szervezők, amelyre a diákoknak reflektálniuk kell. Kutatómunkát kell végezniük, ezek után valamilyen megoldással, válasszal előállni, egy általuk épített és programozott, automatikusan működő LEGO robot segítségével – részletezte Deák Csaba.

lego_robot_171016_vcs_20.jpg

A fiatalok a tanórákon és a szakkörök keretén belül foglalkoznak robotépítéssel, és az ehhez kapcsolódó tudás elsajátításával. Deák Csaba elmondta, iskolájuk csapatának 10 tagja lesz, és már nagy izgalommal, és szorgos munkával készülnek a versenyre.

lego_robot_171016_vcs_08.jpg

A régiós megmérettetésre 2017. december 16-án kerül sor Miskolcon.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat