2024. szeptember 13. Kornél
„Miskolc újra ipari központ lesz!" – ülést tartott a város közgyűlése
minap.hu
|
2017. október 19. 01:29
|
frissítve: 2017. október 21. 19:37
Októberi, rendes ülését tartotta csütörtökön Miskolc város közgyűlése. Napirenden szerepelt egyebek mellett az Idősek Tanácsa megalakítása, az önkormányzat egészségügyi ellátórendszeréről szóló beszámoló megtárgyalása, valamint szociális és gyermekjóléti tárgyú rendeletek módosítása is.

20171019071230_img_3135.jpg

Fotó: Mocsári László

Napirend előtt

Kriza Ákos polgármester napirend előtti felszólalásában egyebek mellett arról szólt, hogy a közelmúltban újabb cég választotta Miskolcot letelepedése helyszínéül: a kínai érdekeltségű Ten Pao 300 új munkahelyet teremt a városunkban. A Ten Pao egy nagy kínai cégcsoport része, a Bosch beszállítója, sokáig keresték európai székhelyüket – hangoztatta Kriza Ákos, kiemelve: most már nem az a kérdés a növekedés szempontjából, hogy ki milyen nagy, hanem az, hogy milyen gyorsan tud reagálni a kihívásokra, a változó világ igényeire. Az elmúlt hét évben azon dolgozott a városvezetés, hogy gyorsítani tudják Miskolc reagálókészségét, s arra a szintre emeljék, amely megfelel a modern kihívásoknak. Ezért jött ide a Takata is – ahol már 1500 körül van a foglalkoztatottak száma –, s lehetővé tették az iparterületek rendkívül gyors kialakítását is az ide települő cégek számára. Miskolci polgármestere kiemelte: a város gyorsan tud reagálni a munkaerő-piaci igényekre is, ehhez alakul az oktatási rendszer is. A városvezető hangsúlyozta, szerves, élő kapcsolat áll fenn az önkormányzat, az egyetem és a cégek között, az együttműködés mindhárom fél számára hasznos.

– A Ten Pao beruházásának budapesti bejelentésénél elhangzott, a kormány újra jelezte, hogy Miskolc nagy fejlődés előtt áll, ismét ipari központ lesz. A város jövője nem kérdés, mára elmondhatjuk, a régióban Miskolc újra az az erős gazdasággal rendelkező város, ami képes húzóerő lenni az egész térségre nézve – zárta szavait Kriza Ákos.

1. Humán szolgáltatások

Elsőként a helyi demokrácia gyakorlásával és a város humán szolgáltatásával kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalta a grémium.  (Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének, valamint Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról szóló 21/2004. (VII.6.) önkormányzati rendeletének módosítására; Javaslat a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról szóló rendelet megalkotására; Javaslat az Idősek Tanácsa megalakítására; Javaslat szociális intézményeket érintő döntések meghozatalára, valamint egyes szociális és gyermekjóléti tárgyú önkormányzati rendeletek módosítására.)

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető a napirend tárgyalásánál kiemelte: már országszerte is köztudott, Miskolc mélyen elkötelezett abban az irányban, hogy szebbé tegye a nyugdíjasok életét, növelje a komfortérzetüket. Ők azok, akik a társadalom alappilléreit adják, tanulhatunk tőlük hazaszeretet, lokálpatriotizmust, sok-sok értéket, a város, az ország építése iránti elkötelezettséget. A frakcióvezető elmondta, országosan is számos intézkedés történt, történik nagyszüleink, szüleink életének gazdagítása, jobbá tétele érdekében. Soós Attila egyebek mellett szólt a nyugdíjak reálértékének növekedéséről, a nyugdíjprémiumról, az Erzsébet utalványról, majd hangsúlyozta: a város is elkötelezett irányukban, az idősek méltó megbecsülést és szeretetet kapnak Miskolctól.

A politikus szerint sajnálatos ugyanakkor, hogy vannak ellenzéki politikusok, akik nem így gondolkodnak róluk, megnyilvánulásaikban nem pozitív színben próbálják feltüntetni a szépkorúakat. Országos vezetők, s miskolci pártvezető is van köztük. – A város szépkorúi hálásak a Salkaházi programért, egyesületeiken keresztül ma is aktívan részt vesznek a város életének formálásában. A ledolgozott évek után is tenni akarnak a városért, ezért is hasznos és fontos lehet egy idősügyi tanács létrehozása, melyre ezúton tesz a polgármester javaslatot. Formálisan is érdemes ugyanis bevonni az időseket a város alakításába, fontos, hogy ezzel is kifejezzük a törődést, s hogy megerősítsünk mindenkit abban: amíg a Fidesz-KDNP vezeti a várost, meg fogja védeni a szépkorúakat a támadásoktól – hangoztatta Soós Attila.

20171019071859_img_3141.jpg

Kovács László (Fidesz-KDNP) frakcióelnök úgy fogalmazott, egy városvezetés megítélését nagyban befolyásolja, miként bánik az idősekkel. Miskolc vezetése 2010 óta törekszik arra, hogy segítse, tőle telhetően megkönnyítse a több mint 34 ezer miskolci nyugdíjas életét – úgy anyagilag, mint más területeken. A politikus elmondta, korábban működött a városban Idősügyi Tanács, többször is elnyerte a város az Idősbarát díjat, de ezen a területen is szerettek volna többet nyújtani, mint az előző városvezetések, ezért hozták létre a Salkaházi programot. Az ehhez csatlakozó idősek idén immár negyedszer kapták meg a 10 ezer forintos juttatást. De mással is segítenek: a nyugdíjas szervezetek számára további 50 ezer forintos támogatást biztosítanak, 2016-tól a Salkaházi program keretében kulturális és szabadidős programokat is szerveznek. Jövő héten például szüreti batyusbál lesz a sportcsarnokban.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető az Idősek Tanácsának létrehozása kapcsán elmondta: az önkormányzat ezzel ismét olyan döntést hozhat, amellyel kifejezi: fontosak számára a miskolci idősek. A KDNP politikusai úgy gondolják, a szépkorúak különösen megérdemlik az elismerést, a törődést, építették az országot, évtizedeken át dolgoztak. A városnak mindenkori kötelezettsége, hogy támogassa a nyugdíjasokat. Molnár Péter kiemelte, ellenzékiként is kellő tisztelettel kell lenni az idősek iránt. Mint mondta, Miskolcon eddig is folyamatos volt a konzultáció a nyugdíjas szervezetek és a polgármester, a városvezetés között, sok hasznos, építő jellegű tanácsot kaptak a szépkorúaktól. Ezt szeretnék intézményesíteni az előterjesztéssel.

– Úgy gondolom, ilyen módon is ki kell fejeznünk a megbecsülésünket – hangsúlyozta a frakcióvezető, aki arról is szólt: Jakab Péter jobbikos képviselő felszólalásánál továbbra is kivonul a frakciószövetség, mindaddig, amíg nem kér bocsánatot a szépkorúaktól.

20171019072713_img_3169.jpg

Hubay György (Fidesz) képviselő, a Salkaházi program vezetője arról szólt, hogy a városvezetés kiemelten foglalkozik az idősekkel, az irántuk érzett megbecsüléstől vezérelve hozták létre a Salkaházi programot. A javuló gazdasági helyzet lehetővé tette, hogy immár negyedszer kapjanak 10 ezer forintos juttatást. Több mint 1,3 milliárd forintot fordított eddig a város a szépkorúak támogatására, fejlesztések történtek az idősotthonokban, a nyugdíjas klubok vezetőivel is gyümölcsöző a kapcsolat.

Szécsényi Marianna (Fidesz) képviselő Orbán Viktor miniszterelnököt idézte: „olyan országot akarunk építeni, amiben minden nemzedéknek megvan a helye”. Miskolc ezen az úton jár – hangsúlyozta a képviselő, aki szerint az idősek jelentős része aktívan részt vesz a civil életben. A Martin-kertvárosban példaértékű nyugdíjas klub működik – hangoztatta –, fontos a véleményük, fontosak a tapasztalataik.

Badány Lajos (Jobbik) képviselő jelezte, hogy módosító indítványt nyújtott be az előterjesztéshez, amiben Szilágyi Szabolcs jobbikos képviselőt ajánlja a létrehozandó Idősek Tanácsa elnöki posztjára.

Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető annak a véleményének adott hangot, hogy nincs rendben a közgyűlés működése: összevont napirendi pontban tárgyalják az építési szabályzat módosítását, az Idősek Tanácsának megalakítását, plusz a szociális és gyermekjóléti rendeletek módosítását. Ezeket nem lehet együtt tárgyalni – hangoztatta a politikus. Simon Gábor kérdezte, miben lesz más az Idősek Tanácsa, mint a korábbi Idősügyi Tanács? Mitől hoz új minőséget, ami jobban, hatékonyabban fogja az idősek érdekeit szolgálni?

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető elmondta, üdvözlik az Idősek Tanácsának felállítását, remélik, a szervezet kész lesz feltárni a nyugdíjasokat érintő problémákat. Véleménye szerint ugyanakkor uszítást, indulatokat kapnak a szépkorúak a kormánypárti politikusoktól. Elmondta azt is, hogy a nyugdíjunió megvalósulásában is számít a tanács támogatására. Jakab Péter felszólalásánál a Fidesz-KDNP frakció tagjai tiltakozásul ezúttal is kivonultak az ülésteremből.

Kriza Ákos polgármester válaszában úgy fogalmazott, Jakab Péter és pártvezetője, Vona Gábor sokat tettek azért, hogy a nyugdíjasok ne kedveljék őket, szóba sem fognak velük állni véleménye szerint.

Kiss János alpolgármester feltette a kérdést, hogy a miskolci nyugdíjasok vajon mit értettek ki Jakab Péter szavaiból?  Ez a fontos kérdés, őket ugyanis nem perelheti be Jakab, nem foszthatja meg őket attól a szabadságtól, hogy szabadon alakítsák ki a véleményüket.

Kovács László (Fidesz-KDNP) frakcióelnök úgy vélte, az a probléma, ha valaki később sem jön rá arra, hogy valamit nem jól csinált. Kovács László szerint Jakab Péter sebet ejtett a miskolci nyugdíjasok lelkén.

20171019071411_img_3137.jpg

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető annak a véleményének adott hangot, hogy a Jobbiknál ismét az egyéni érdekek kerültek elő. Jakab Pétert a személyes sértettség irányítja, egyéni ambíciók motiválják véleménye szerint.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint a miskolci szépkorúak egyértelmű következtetést vontak le Jakab Péter korábbi szavaiból, úgy érezték, megsértették őket. A miskolci nyugdíjasoknak ez a véleménye, s ezt a véleményt a Fidesz-KDNP frakció is osztja, tette hozzá. Ezért döntöttek úgy, hogy amíg a jobbikos politikus nem kér bocsánatot, felszólalásainál kivonulnak a közgyűlési teremből. – Mindannyian követünk el hibákat, de a szépkorúakra csak tisztelettel lehet gondolni – fogalmazott Molnár Péter.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető szerint nem megoldásokat, hanem gyűlöletet adnak a nyugdíjasoknak a kormánypárti képviselők. Árkokat ásnak, nem hidakat építenek. A férfiak 31 százaléka meg sem éri a nyugdíjkorhatárt, óriási baj lesz Miskolcon, ha nem maradnak itt a fiatalok. 2030-ra összeomlik a nyugdíjrendszer, a fiatalok pedig nem fognak tudni segíteni a szüleiken, nagyszüleiken.

Kovács László (Fidesz-KDNP) frakcióelnök kiemelte: annak örülnének, ha nem kellene ilyen méltatlan támadásokkal foglalkozni, de amíg a Jobbik és Jakab Péter frakcióvezető nem kér bocsánatot, s nem teszi magát ezzel újra szalonképessé a közgyűlésben, kivonulnak a felszólalásainál.

20171019072254_img_3147.jpg

2. A város egészségügyi ellátórendszerével és vagyongazdálkodásával kapcsolatos előterjesztések (Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására; Javaslat az Önkormányzat egészségügyi ellátórendszeréről szóló beszámoló elfogadására és a kapcsolódó döntések meghozatalára; Javaslat ingó vagyon értékesítésére; Javaslat vagyongazdálkodási döntések meghozatalára; Javaslat a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vételéhez értékesítésre kijelölt ingatlanokra vonatkozó határozat egyes feltételeinek módosítására.)

Kovács László (Fidesz-KDNP) frakcióelnök a napirend tárgyalásánál kiemelte: 2010-17. között Miskolcon példaértékű fejlesztések történtek a háziorvosi rendelőknél, összesen mintegy 1,1 milliárdot fordítottak a háziorvosi rendelők és a két egészségház infrastrukturális fejlesztésére. A politikus sorolta a fejlesztéseket: Andrássy úti orvosi rendelő, Tömörkény úti egészségház, Fábián utcai orvosi rendelő, Győri kapu 47. szám alatti orvosi rendelő, Latorca utcai orvosi rendelő, Szentgyörgy úti egészségház, Szentpéteri kapui orvosi rendelő, Testvérvárosok úti orvosi rendelő.

A fejlesztések idén is folytatódtak, összesen újabb 135 milliót fordítottak a Corvin utcai gyermekrendelő és felnőtt háziorvosi rendelő, a Bajcsy-Zsilinszky úti felnőtt háziorvosi rendelő és a Győri kapu 99. szám alatti felnőtt háziorvosi rendelő infrastruktúrális felújítására. Jövőre további közel 1 milliárdot szánnak egy új rendelő építésére Lyukóvölgyben – itt egy-egy felnőtt és gyermekorvosi körzet és védőnői szolgálat működik majd –, továbbá a Bacsinszky utcai, a Kazinczy úti, a Kiss Ernő utcai és a Miskolctapolcán található rendelő felújítására.

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető ehhez kapcsolódva elmondta: látható, hogy a városvezetés Miskolc építésével foglalkozik, amely egyre szebb, élhetőbb, komfortosabb. Az országos átlagot is meghaladja az erőfeszítés, amit annak érdekében tesznek, hogy ne legyen hiány az egészségügy területén. A miskolciak büszkék lehetnek rá, hogy ki tudták termelni azt, amit az egészségügyi intézmények fejlesztésére tudnak fordítani – Miskolcon átlag feletti az egészségügyi ellátás.

20171019080552_img_3247.jpg

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető arról szólt, hogy nagy összegeket fordítottak az elmúlt években a rendelők fejlesztésére. Kiemelte a Corvin utcai felnőtt- és gyermekorvosi rendelő felújítását, mint mondta, égetően nagy szükség volt erre a rekonstrukcióra. A városvezetés elkötelezett az egészség megőrzése tekintetében, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézetben komplex szűrővizsgálatokat végeznek, ez egy egyedülálló program, amelyre szervezetten viszik ki a diákokat.

Hubay György (Fidesz) képviselő arról szólt, hogy a Kiss Ernő utcában lévő orvosi rendelőt már régóta próbálják felújítani, meghallgatták a lakosok kérését, jövőre megkezdődik a munka. Mintegy 45 millió forintból újul meg az épület.

Novák Józsefné (Fidesz) képviselő arról szólt, hogy új orvosi rendelő épül a dél-kiliáni városrészben, Miskolc az egészségügy területén is a fejlődés útjára lépett.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak, hogy „életben tartják a rendszert”. Az egészségügyi intézet kapcsán a jobbikos képviselő úgy vélekedett, hatékonyabb volt, amíg az iskolákban végezték el a szűréseket. Mint mondta, a védőnői körzetek számának csökkentésével nem értenek egyet, s kérte, fontolják meg, hogy a vállalkozóként dolgozó védőnőkre, szakdolgozókra is terjesszék ki az iparűzési adó alóli mentességet.

Nagy-Korsa Judit (DK) képviselő úgy fogalmazott, meglátása szerint a védőnőknek megnövekedett a munkája szeptembertől. Vannak olyan területek Miskolcon, ahol sok a problémás, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek. Azon védőnőknek, akik ilyen területen dolgoznak, Nagy-Korsa Judit szerint kevesebb gyerekkel kellene foglalkozniuk, vagy asszisztensi segítségre lenne szükségük.

Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető szerint az egészségügyben folyamatosan tapasztalni lehet a hiányokat. – Miért nem folytatódott az egészségház projekt? – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus, aki szerint ez lett volna a jövő útja.

Kriza Ákos polgármester reagálásában elmondta, az egészségügyi ellátórendszer olyan szinten fedi le a várost, hogy nincs szükség több egészségházra.

20171019073805_img_3195.jpg

Szécsényi Marianna (Fidesz) képviselő elmondta, Martin-kertvárosban 60 millió forintból újult meg az orvosi rendelő. Ezzel a fejlesztéssel egy modern rendelőegység jött létre. A képviselő örömét fejezte ki, hogy folytatódik a fejlesztés körzetében, Szirmán a házi- és gyermekorvosi rendelő 71 millió forintból újul meg.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) képviselő arról szólt, hogy az ő körzetében két orvosi rendelőt újítottak fel az elmúlt időszakban. Lyukóvölgyben egy újabb rendelő épül, az itt élő, dolgozó emberek megérdemlik ezt. A képviselő kiemelte: ez is bizonyítja, hogy a városvezetés nem mondott le az itt lakókról.

Bartha György (MSZP) képviselő elmondta, a dél-kiliániak nevében támogatja, hogy új rendelőkomplexum épüljön a városrészben.

Hollósy András (Fidesz) képviselő kihangsúlyozta, körzetében, a Győri kapu 99. sz. alatt  30 millióból újult meg az orvosi rendelő. Idén 135 milliós, az elmúlt hét év során pedig több mint egymilliárdos fejlesztések valósultak meg az egészségügyi ellátás területén Miskolcon. Jövőre szintén közel egymilliárdból folytatódnak a fejlesztések. A szűrőközpontban eddig csaknem 8 ezer szűrés történt, s csaknem 300 gyermeknél találtak olyan eltérést, amit időben felismerve, kezelni tudnak. – Esetükben sem lehet anyagi kérdés az egészség megőrzése – emelte ki Hollósy András.

Közérdekű hozzászólások

Tompa Sándor (DK) képviselő a villamosok menetrendjéről érdeklődött, s arról, hány villamos üzemel a 31-ből.

Nagy-Korsa Judit (DK) képviselő a közfoglalkoztatottak számának alakulásáról tett fel kérdést, illetve arról, hogy a városi beruházások is megdrágultak-e az építőipari árak növekedésével?

Kriza Ákos polgármester válaszában elmondta, a közfoglalkoztatottak számáról a kormányhivatal tud tájékoztatást adni, való igaz, a téli időszakban fokozott igény lesz a munkájukra közterületek, utak rendben tartásánál. Az viszont utópia, hogy mindig minden mellékutca minden négyzetcentimétere takarítva legyen, ez pocsékolás lenne, márpedig a város pénzével felelősen kell gazdálkodni. A Városgazda munkatársai először mindig a fő közlekedési utakat teszik szabaddá, utána mennek a mellékutcák felé. Kriza Ákos azt is kérte, hogy mindenki takarítsa el a havat a háza előtt.

Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő a perecesi Honszerző utcában zajló munkák felgyorsítását kérte, a közlekedés zavartalansága érdekében, s a közterületi zászlók kihelyezését szorgalmazta a körzetében.

Szilágyi Szabolcs (Jobbik) képviselő térfigyelő kamera áthelyezését kérte körzetében, ennek helyzetéről érdeklődött, s közlekedési lámpák javítását kérte.

Kriza Ákos polgármester válaszában elmondta, rendelkezésre állnak a források a teljes városi kamerarendszer kiépítésére, jövő év elején nagy fordulatszámmal elindul a fejlesztés.

Simon Gábor (MSZP) képviselő megemlítette, hogy a volt tisztiklub épületét megkapták a cserkészek, sok idő eltelt, de továbbra is romos állapotban van. Simon Gábor az Avas szálló, a várfürdő és a Science Múzeum helyzetéről is érdeklődött.

Kriza Ákos válaszában úgy fogalmazott, ezek is ahhoz az ötszáz problémához tartoznak, amelyeket a szocialisták hagytak a mostani városvezetésre. Mint a polgármester mondta, felújították a Diósgyőri várat, a fejlesztés folytatódik, s amíg ez tart, nem lehet megnyitni a várfürdőt. Az Avas szálló legalább húsz éve nem üzemel, viszont a tulajdonjogát sikerült visszaszerezni, keresik a megoldásokat. A volt tiszti klubra van egy pályázati forrás, mellette alakítják ki a kulturális központot. A Science Múzeumnak is találnak funkciót. – Az összes ránk hagyott problémát meg fogjuk oldani. Nem volt kevés, még mindig maradt egy pár belőle, de dolgozunk rajta – fogalmazott Kriza Ákos.

Novák Józsefné (Fidesz) képviselő szerint politikai támadás érte a Diósgyőri Óvodát, demagóg módon kommunikáltak az intézményről. –Meddig süllyed még a Jobbik? A szépkorúak, a nők, a gyerekek után ki lesz a következő célpont? A Diósgyőri Óvodában energetikai felújítás történt, ezt miért hallgatják el – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint szándékosan elferdítették a tényeket, politikai megfontolásból ártatlan gyerekeket kevertek bele a politikába, óvodapedagógusoknak okoztak félelmet.

Miskolc közgyűlésének októberi ülése a szavazásokkal véget ért, a következő rendes közgyűlési ülést várhatóan november 30-án tartják.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat