2024. augusztus 09. Emőd
„Kulcs a biztonsághoz” – játékos bűnmegelőzési vetélkedő a mindennapok biztonságáért
minap.hu
|
2017. október 30. 13:34
|
frissítve: 2017. november 01. 11:08
Szépkorúak mérték össze tudásukat azon a vetélkedőn, amelyet a B.-A.-Z.Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és Miskolc Önkormányzata rendezett hétfőn, az idősek hónapja alkalmából.

A „Kulcs a biztonsághoz" elnevezésű, játékos megmérettetésen a csapatok különböző szituációs, memória- és ügyességi feladatokat teljesítettek. Előre megadott – trükkös lopással kapcsolatos – történetek alapján szituációkat dolgoztak fel, majd saját elképzelésük alapján pár perces jeleneteket is előadtak a résztvevők.

Teszteket is ki kellett tölteniük, bűnmegelőzési ismeretekből, jajd szakmai kisfilm megtekintését, követően kérdésekre válaszoltak a versenyzők. Ügyességi feladatként az úgynevezett „részeg” szemüvegben való közlekedést próbálhatták ki.

bunmegelozesi_vetelkedo_171030_ja_4.jpg

A zsűri tagjai között jelen volt Janasóczki Attila alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Garamvölgyi László dandártábornok, krimiíró, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, Kautzky Armand színművész, valamint Gajdos Imre televíziós-szerkesztő, sajtóreferens.

bunmegelozesi_vetelkedo_171030_ja_5.jpg

A rendezvény védnöke Kiss János, Miskolc alpolgármestere volt, aki köszöntőjében rámutatott: két rendkívül fontos program találkozott. – A Salkaházi program és a közbiztonság kérdése most összefonódik, hiszen ma az idősek védelmének szenteljük ezt a rendezvényt. Jó életminőséget kívánunk biztosítani az időseknek, ehhez pedig hozzájárul a jó közbiztonság is – hangsúlyozta az alpolgármester.

bunmegelozesi_vetelkedo_171030_ja_6.jpg

Kiemelte: a vetélkedő feladatai segítenek abban, hogy az idősek felismerjék a mindennapos veszélyeket az, és megtanulják kivédeni őket. – A különösen veszélyeztetett korosztályok, az idősek és a gyermekek védelme elsődleges szempont. Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra! – fogalmazott Kiss János, kiemelve: minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy Miskolcon még tovább javuljon a közbiztonsági helyzet, és a nyugdíjasoknak olyan információk birtokába jussanak, amelyeknek köszönhetően védekezni tudnak a bűnözőkkel szemben.

bunmegelozesi_vetelkedo_171030_ja_28.jpg

Dudás Péter rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, „lehetünk akárhány évesek, a küzdőszellem örök". Biztatta a résztvevőket, bátran versenyezzenek az adott feladatokban, az első helyezett csapat képviseli majd megyénket az országos döntőben Hévízen.

bunmegelozesi_vetelkedo_171030_ja_1.jpg

– Fontosnak tartjuk, hogy ne csak előadásokat tartsunk a bűnmegelőzés témájában, hanem gyakorlatban szemléltessük is. Az interaktív módszer sokkal hasznosabb és fontosabb. Tavaly önvédelmi oktatást szerveztünk, most pedig a vetélkedőn sajátíthatják el azokat a bűnmegelőzési tudnivalókat, amiket a mindennapokban alkalmazhatnak – tette hozzá az alezredes.

Kautzky Armand köszöntőjében Miskolchoz kötődő személyes élményeiről is mesét, mint mondta, itt töltötte a gyermekkorát. – Emlékszem a városra, milyen volt akkor, és most visszatérve látom, mennyi változás történt. Meg kell hogy mondjam, csodálatos város volt már akkor is, ma pedig, ha lehetséges, még elbűvölőbb – hangoztatta a színművész, majd elszavalta Ady Endre Őrizem a szemed című versét, amely szerinte tökéletesen összefoglalja a mai nap lényegét.

bunmegelozesi_vetelkedo_171030_ja_9.jpg

Kiss János, Kovács Béla

Kovács Béla rendőr ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes úgy fogalmazott, „akik itt részt vesznek, biztosan ott lesznek az első helyen”. – Ha a versenyen nem is állhatnak a dobogó legmagasabb fokára, a mindennapokban biztos, hogy elsők lesznek, hiszen tudni fogják, hogyan segítsenek társaikon, ha baj történik – emelte ki az ezredes.

bunmegelozesi_vetelkedo_171030_ja_15.jpg

(középen) Kövér Gáborné

Kövér Gáborné, az egyik versenyző elmondta, rendkívül jó kezdeményezésnek tartja ezt a programot. – Az időseket buzdítani fogja ez a rendezvény, hogy még jobban terjesszék, mire kell vigyázniuk a mindennapokban. Én a Miskolci Szív Egyesülettől jöttem, és biztosan fel fogom hívni a tagok figyelmét azokra a dolgokra, amiket ma itt tanulunk – nyilatkozta.

A versenyen nyolc - öt fős - csapat vett részt. Első helyezett lett az az IDŐ-VÁR csapat Kazincbarcikáról, második az az OKOS-ÖTÖS csapat Miskolcról, a harmadik helyet pedig szintén egy miskolci csapat, a NAP-LOPÓK érték el. A zsűri értékelése alapján az első helyezést elért csapat részt vesz a 2017. november 23-án, a Hévízen szervezett országos vetélkedőn.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat