2024. szeptember 14. Szeréna, Roxána
Tíz éve dolgoznak mezőőrök Miskolcon
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. november 04. 09:11
|
frissítve: 2017. november 05. 18:27
Nyolc fővel kezdte meg működését a szolgálat, most 24 gyalogos és lovas mezőőr jár be olyan külterületeket, ahová gépkocsival nehezen lehet eljutni.

Rendszeresen ellenőriznek közösen területeket lovas mezőőrök a rendészekkel. A Miskolci mezőőri szolgálat 10 évvel ezelőtt, 8 fővel alakult és öt éve négy lovassal is kiegészült. Jelenleg 24 gyalogos és lovas mezőőr jár be olyan külterületeket, ahová gépkocsival nehezen lehetett eljutni. Például többször kérték a lovas szolgálat segítségét a rendkívüli időjárási viszonyok miatt, illetve eltűnt emberek felkutatásában.

mior_ellenorzes_tapolca_171025_pr11.jpg

Nem csak a mezőőri szolgálat megalakulását ünnepli a Miskolci Önkormányzati Rendészet: két éve tettek esküt a seriffek, vagyis a körzeti rendészek. Miskolc mind a 20 választókörzete saját rendészt kapott. Azóta naponta járőröznek, és fogadóórákat tartanak a rendészeti alközpontokban. A lakossággal, a szolgáltatókkal, és az önkormányzati képviselőkkel is szoros kapcsolatot tartanak, hogy a problémákat minél előbb meg tudják oldani.

Az egyik miskolctapolcai kisvendéglő tulajdonosa azt mondja, amióta rendszeres a járőrözés, jobb a közbiztonság is. – Tapasztalataink szerint kevesebb a randalírozás és a rongálás, de ritkábban graffitiznek a falakra is. Napi kapcsolattartásban vagyunk velük, naponta többször látjuk őket a környéken, de telefonon is elérhetők – mondta el a Miskolc Televíziónak Szarka Ivett, a miskolctapolcai Négy Évszak Kisvendéglő tulajdonosa.

seriff_171030_vcs_02.jpg

És például a turistáknak is segítenek. Balla Béla, a miskolctapolcai körzet rendésze németül is jól beszél, és naponta járőrözik a turisztikailag kiemelt területen. – Feladatkörünkbe beletartozik a kapcsolattartás, a tájékoztatás, a segítségnyújtás is. Miskolctapolcára rengeteg külföldi érkezik, őket el kell tudni igazítani – mondta.

A seriff rendszer az országban elsőként Miskolcon indult el. Azóta nagy az érdeklődés a közbiztonsági modell iránt nemcsak az országban, de külföldön is. Legutóbb a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői és a Maribori Egyetem Büntetőjogi és Biztonsági Karának dékánja látogatott Miskolcra.

kovacs_laszlo_170712ml_1.jpg

Kovács László Csaba, a rendészet igazgatója kiemelte, a napi szintű kapcsolattartás eredményezi azt, hogy a körzeti rendészi egy olyan országosan is elismert feladatellátás, ami iránt nagy az érdeklődés. Hozzátette, új alközpontokat szeretnének kialakítani, illetve a technikai és számítógépes eszközöket is fejleszteni szeretnék.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat